Etiket Arşivleri: Yazarlık

hasan sarac soylesi

Hasan Saraç ile Bilimkurgu ve Yazarlık Üzerine

Türkiye’nin ilk ve tek bilimkurgu kütüphanesi olma özelliğini taşıyan Özgen Berkol Doğan Bilimkurgu Kütüphanesi‘nin Perşembe Söyleşileri, 13 Şubat akşamı Çapraz Oyun, 13 Saat + 1 Ömür gibi romanlarının yanı sıra Yazdıklarıyla Yaşayanlar ve Zaman Gezginleri dizileriyle de tanıdığımız yazar Hasan Saraç’ı ağırlıyor. Söyleşinin moderatörlüğünü ise kulübümüzün genel yayın yönetmeni İsmail Yamanol üstleniyor. Hasan Saraç, 1951 yılında Ankara’da doğdu. Ankara Fen …

Devamını gör »
Isaac Asimov

Isaac Asimov ve Anıları (2. Bölüm)

Tüm bu şöhret ve üretkenliğin kaynağı neydi? Sayısız kitap ve öykünün oluşturduğu bir zirvede adeta ölümsüzleşen Asimov, kendisinden bu denli bahsedileceğini hiç düşünmüş müydü? Ya biz okur kitlesi; doya doya okuduğumuz ve kendisinden övgüyle bahsettiğimiz Isaac Asimov’un yazarlık kariyerinin arka planını hiç merak ettik mi? Asimov, birbirinden farklı alanlarda yazmış olmasına rağmen daha çok bilimkurgu romanlarıyla ve popüler bilim kitaplarıyla …

Devamını gör »
Isaac Asimov

Isaac Asimov ve Anıları (1. Bölüm)

“Nefes almamla aynı şey yüzünden yazıyorum, yazmasaydım ölürdüm.” Rus asıllı Amerikalı yazar Isaac Asimov, hümanist kişiliği ve bilimkurguya yaptığı katkılarıyla ülkemizde bilimkurgu dendiğinde akla gelen ilk yazarlar arasındadır. 500’den fazla kitap ve yaklaşık 90.000 mektup yazarak tüm zamanların en üretken yazarlarından biri olmayı başarmıştır. Robert A. Heinlein ve Arthur C. Clarke ile birlikte bilimkurgunun üç büyük ustasından biri olarak anılan …

Devamını gör »
TBD Oyku Yarismasi

Ödüllü Yazarların Kaleminden TBD Bilimkurgu Öykü Yarışması

Türkiye Bilişim Derneği‘nin (TBD) bu yıl yirmincisini düzenlediği bilimkurgu kısa öykü yarışması için başvurular başladı. Tam yirmi yıldır yerli bilimkurgu edebiyatımıza birçok yetenekli yazar ve onlarca kısa öykü kazandıran yarışma, ülkemizin en uzun soluklu bilimkurgu organizasyonu olarak da tarihi öneme sahip. Edebiyatımıza Bilimkurgu Öyküleri (Remzi Kitabevi, 2005), Yörüngeden Çıkanlar (Rodeo, 2011) ve Dünyalılar (İletişim Yayınları, 2016) adlı üç tane öykü …

Devamını gör »

Yazarlık Kursları İşe Yarar mı?

Yaratıcı yazarlık kurslarından ancak “nasıl çok satan kitap yazarım” ile ilgili birtakım tüyolar alırsınız. Fakat insana başarılı bir şekilde yazı yazdıran dinamik, ruhta, beyindedir. Yazma gücü biriktirdiğiniz kültürde, yeteneğinizde, sorun çözme pratiğinizde, farklı düşünebilme cesaretinizde, her şeyden ve hepsinden önemlisi edebiyata ve onun halesi olan kültüre duyduğunuz aşkta, sevgidedir. Özellikle Amerika’da hareketli bir kitap piyasası var. Bir yazarın kitap yayımlatma …

Devamını gör »
yazarligin gelecegi

İnternet Çağında Yazarlığın Geleceği

İnsan türü mağara devrinden beri hikaye anlatıyor. Jim Crace’in “Taşların Dili” adlı romanında ilk hikayeci çok güzel anlatılmıştır. Bir av sırasında sakatlanan klan üyesi, ne diğer erkeklerle ava çıkabilir, ne de kadınların işlerini yapabilir. Klan organizasyonunda yeri kalmadığı için dolaşmaya, kendi yiyeceğini bulmaya başlar. Zamanla dolaştığı yerleri, gördüklerini anlatması için sofrada yer verilir olur. Artık daha iyi gözlemci ve anlatıcı …

Devamını gör »
yazarlık

Orkun Uçar’dan Yazarlık Tavsiyeleri

Yazarlıkla ilgili tavsiye isteyen çok mail alıyorum. Hepsine tek tek cevap vermek yerine tavsiyelerimi bir yazıda toplayayım dedim… Önce sıkıcı temelle başlayalım… 1- İmla ve noktalama kuralları: Nasıl trafik kurallarını bilmeden trafiğe çıkarsanız, büyük ihtimalle kaza yaparsınız, imla ve noktalama kurallarını bilmeden de iyi bir yazar olamazsınız. Mesela bir yazar adayı bana mail atarken noktadan, virgülden sonra bir boşluk vermiyor …

Devamını gör »