İlk olarak 1901 yılında yayımlanan Ay’da İlk İnsanlar’da H.G. Wells, hırslı bir iş adamı olan Bay Bedford ve garip bir bilim insanı olan Bay Cavor tarafından Ay’a yapılan ilk insanlı yolculuğu anlatır. Bedford ve Cavor, “Seleneliler” adını verdikleri gelişmiş bir uzaylı medeniyetin Ay’a yerleştiğini keşfeder. Kitabın başlarında Ay’ı keşfetme arzusuyla Cavor, Bedford’u Cavorite adını verdiği maddeden yapılacak bir kürenin inşasına …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Sosyalizm
Baskıcı Bir Rejime Karşı Devrim Mücadelesi: Demir Ökçe
“Geleceğin resmini görmek istiyorsan, bir insan yüzüne basmış bir postal getir gözlerinin önüne, sonsuza dek.” – George Orwell Amerikalı yazar Jack London, 1876’da San Francisco’da doğdu. Gerçek ismi John Griffith Chaney olan yazarın hayat öyküsü oldukça trajik. Anne baba sevgisinden uzak kalan London, 14 yaşında okulu bırakarak maceralarla dolu bir hayata “yelken” açtı. Teknesiyle açıldığı denizlerde kaçak olarak istiridye avladı, …
Devamını gör »Uzayda Yakınlaşma: A.I. Rising
Lazar Bodroza’nın yönetmenliğini üstlendiği 2018 yılı Sırbistan yapımı A.I. Rising’in senaryosu Zoran Neskovic ve Dimitrije Vojnov’a ait. Film için tek mekânda yaşanan psikoloji ve gerilim unsurlarını teknoloji ile birleştirmeyi hedeflemiş desek yeridir. Filme dair olumlu ve olumsuz başlıklarımıza geçmeden önce oyuncu kadrosuna göz atmakta fayda var. Milutin karakterine can veren Sebastian Cavazza‘ın maalesef göz doldurduğu söylenemez. Ancak asosyal davranışlar sergileyen …
Devamını gör »Posadizm: Nükleer Kıyamet ve Uzaylı Yoldaşlar
4… Bu rakam neyi temsil ediyor? Galatasaray’ın yediği golleri mi? Neden olmasın. Belki de Troçkist Dördüncü Enternasyonal’in simgesidir. Bu örgütün Latin Amerika bürosu, o zamanlar J. Posadas isimli İtalyan göçmeni bir Arjantinli’nin yönetimindeydi. Posadas, artık Güney Amerika’nın havasından mıdır, suyundan mıdır bilinmez kafayı bir dizi tuhaf şeyle bozar. Mesela nükleer savaş gibi. Komünizmin çürük bürokrasi yüzünden işlemeyeceğini, kapitalizmin de hep …
Devamını gör »Doğu Almanya’nın İlk Bilimkurgu Filmi: First Spaceship on Venus
Bildiğimiz bilimkurgunun ilk örnekleri 19. yüzyıl sonlarına, Jules Verne ve H. G. Wells’in işlerine dayanır. James Gleick yeni kitabında bunun endüstriyel devrimin getirdiği hızlı sosyal ve teknolojik değişimler sonucunda mümkün olduğunu savunuyor. İnsanlar birden geleceğin şu andan büsbütün farklı olabileceğine inanmaya başladılar ve yarattıkları bilimkurguda da bu hissediliyordu. 1950’lerdeki uzay yarışı çağının bilimkurgu ütopyacılığı çok ateşliydi. Günümüzde ise insanlar kişisel …
Devamını gör »Bulanık Hayatların Arayışı: Gökteki Göz
“Tanrım, hayatım tıpkı romanlarımın ve öykülerimin izlekleri gibi… Bir PKD kitabının kahramanıyım ben!” Philip K. Dick kimilerince yüceltilen, kimilerince de eserlerinin yeterince bilimkurgu olmadığı söylenen, fakat günümüzde ilgi odağı olmayı başarmış bir bilimkurgu yazarı. PKD eserlerinde kendi hayatını, kaybedenleri ve sıradan insanları başkarakterler olarak çıkartır karşımıza. Kurgusunun dayanakları arasında bilim ve mistik güçler iç içe geçmiş desek yeridir. Mistik güçlerden kastım …
Devamını gör »SSCB’de Devrimci Bilimkurgunun Yükselişi ve Çöküşü
“Ütopyalar birleşik bir yerküreye ihtiyaç duyar, çünkü ütopya adaları yozlaşabilir ya da işgal edilebilir.” – Jerome Gillison Bilimkurgu, ya da Rusça’daki kullanımıyla “Fantastika”, Rusya’daki en parlak zamanlarını Ekim Devrimi sonrasında, 1920’li yıllarda yaşamıştı. Kaderi de devrimin kaderiyle çakışacak şekilde, Sovyet bilimkurgusu 20’lerin sonunda 30’lardan itibaren Stalin’in yükselişi ve iktidarını sağlamlaştırmasıyla birlikte hem nicelik hem de nitelik açısından gerilemiş ve çöküşe …
Devamını gör »Bilimkurguda Distopyalar #1
“Distopya” kelimesi “eftopya (eutopia)”nın zıddı olarak kullanılır ve şu an var olan dünyadan daha kötü bir toplum ya da sistem anlamına gelir. Terimi ilk kullananlardan biri olan John Stuart Mill’in 1868’deki bir parlamento konuşmasında bu sözcük geçer. Ancak terimi günümüz anlamıyla moda yapan Glenn Negley ve J. Max Partrick’in “Ütopya Peşinde (Quest for Utopia, 1952)” adlı eseridir. 1985’te Anthony Burgess …
Devamını gör »Sovyet Bilimkurgusu: Hiç Gelmeyen Gelecek
Bir kadın, dışarıdan modern görünen ama içi gayet sade ve sanatsal şekilde döşenmiş olan bir evde oturmuş, kendisinin insan mı yoksa makine mi olduğu üzerine kafa yoruyordu. Aslında o, araştırma ve gözlem yapması için uzay devriye gemisinin terk ettiği esrarengiz yörünge karakolundan kurtarılmış bir klondu. Kısa zaman içinde ütopik bir projenin tek hayatta kalanı olacaktı. Artık yaşamayan kardeşleri gibi, o da çevresel tahribatlardan dolayı …
Devamını gör »Mars’ta Sosyalizm: Kızıl Yıldız
Bolşevik Partisi’nin ünlü figürlerinden, bilim insanı, felsefeci, iktisatçı ve yazar Aleksandr Bogdanov’un 1908 yılında kaleme aldığı Kızıl Yıldız adlı romanı Mars’a seyahat eden Dünyalı bir devrimcinin gözünden Mars gezegeninde kurulu sosyalizmin özelliklerini anlatan konusuyla literatürde “ilk Bolşevik bilimkurgu ütopyası” olarak anılıyor. 1873 yılında, bugün Polonya sınırları içinde bulunan Sokolka’da doğmuş bir Belaruslu olan Bogdanov, Lenin ve Troçki ile felsefe ve …
Devamını gör »