Etiket Arşivleri: Sisifos

bilim ve felsefe

Bilim ve Felsefe #1

Bilimkurgu eserlerinde bilimsel argümanlara dayanılarak kurgusal dünyalar yaratılır, ayrıca ilgili argümanları işlerken de içinde bulunulan zaman çizgisinde oynamalar yapılır; geleceğe ve hatta geçmişe gidilir. Bilimsel argümanların gerçekçiliği de yazarın inisiyatifine kalmıştır. Şöyle ki; yazar detaylar için yaratıcılığından faydalanabilir. Zamanda yolculuk, ışınlanma ve hatta ölümsüzlük gibi unsurlar işte bu bahsi geçen konulara örnektir. Kısacası zamanda yolculuk yapan bir karakterin yaşadığı sürecin …

Devamını gör »

Bilimkurguda Ölümsüzlük

İnsanlığın düşlerinden biri ölümsüzlüktür. Eskiden beri gençlik iksiri ya da hayat suyu arayışları, masal, destan ve efsanelerin konusu olagelmiştir. Tithonus efsanesinde ve Jonathan Swift’in Struldrruggs’larla ilgili öyküsünde de belirtildiği üzere, gençleşme olmadan ölümsüzlüğün ne tadı olur ne tuzu. İşbu sebepten dolayı ölümsüzlük veren herhangi bir şifa, ekseriyetle yaşlanmayı da önler veyahut kişiyi hepten gençleştirir. Ölümsüzlük masallarında ilk dikkatimizi çeken, ölümsüzlüğün …

Devamını gör »

2001 Bir Uzay Destanı: Eter mi, Strauss mu?

19. yy sonlarına kadar fizikçiler arasında eterin varlığına ilişkin hemen hiçbir şüphe yoktu. Öyle ya, ses yayılmak için bir ortama ihtiyaç duyuyordu ve o ortam atmosferdi. Gırtlakta titreşen kaslar çevrelerindeki gaz moleküllerini hareketlendiriyor, enerji bilardo topları gibi birbirine çarpan hava molekülleri ile alıcı kulakların bağlı olduğu beyinde anlamlı sözcüklere dönüşüyordu. Çocukken kalorifer borularını kullanarak üst kattaki arkadaşınıza mors alfabesiyle mesaj …

Devamını gör »