Etiket Arşivleri: Kitap Listeleri

bilim insani bilimkurgu roman

Yazarları Bilim İnsanı da Olan 5 Bilimkurgu Romanı

“Bildiğini yaz” tavsiyesi yazarlar için iyi, bilimsel geçmişi olan yazarlar içinse daha da iyi bir öneridir. Bazı iyi ve düşündürücü bilimkurgu hikâyeleri, konunun uzmanları tarafından kaleme alınmıştır. Bu yazıda vereceğimiz beş örnek, okyanusun derinliklerinden uzayın ve zamanın en uç noktalarına kadar uzanıyor. Yazarları ise ya üniversitelerde akademik görevler üstlenmiş ya bilimsel alanda yoğun yayınlar yapmış ya da bilim camiası tarafından …

Devamını gör »
olumsuzluk temali bilimkurgu romanlari

Ölümsüzlük Temalı 10 Bilimkurgu Romanı

Ölümsüzlük, bilimkurgu yazarlarını uzun süredir hem teknolojik bir olasılık hem de felsefi bir meydan okuma olarak büyülüyor. Bu yazıda, sonsuza dek yaşamanın ne anlama geldiğine dair kendine özgü yorumlarıyla dikkat çeken 10 bilimkurgu romanını mercek altına alıyoruz. Listedeki eserler sadece ebedi yaşamın mekanik yönlerini değil, aynı zamanda ölümü alt etmenin toplumsal, psikolojik ve etik sonuçlarını da inceliyor. Distopik eleştirilerden dijital …

Devamını gör »
bilimkurgu yazarlarinin favori romanlari

Bilimkurgu Yazarlarının Favori Romanları

Hiçbir tür yönlendirmeyi bilimkurgudan daha fazla dikkate alamaz. Karakterler ister uzaydaki asteroit alanlarında dolaşıyor, ister zamanda yolculuk yapıyor olsun, her bilimkurgu okuyucusu iyi bir kaptanın kararlılığını takdir etmeyi öğrenir. Bilimkurgu hikâyelerinin geniş dünyasında bir rehber arıyorsanız, bir web sitesini kullanabilir ya da internette okurların yorumlarını okuyabilirsiniz. Amazon’dan kitapların ücretsiz örneklerine göz atabilir veya arkadaşlarınıza öneriler sorabilirsiniz. Ancak türün klasiklerini çözümleyip …

Devamını gör »

Bilimkurgunun Altın Çağından Okunası 10 Eser

1938-1946 arası yıllar Bilimkurgunun Altın Çağı olarak kabul edilir. Pek çok okura göre ise bu dönem, 1960’ların ilk yıllarına kadar sürmüştür. Jules Verne’den erken dönem bilimkurgularına kadar, yıllar içerisinde tür daha da önem kazanmış, ilgi giderek artmıştır. “Üç büyükler” olarak adlandırılan Isaac Asimov, Arthur C. Clarke ve Robert Heinlein’ın öncülüğünde, bu sıra dışı Altın Yıllar sadece bilimkurgunun değil, son yüzyılın …

Devamını gör »
hugo nebula odullu romanlar

Hugo ve Nebula Ödüllerini Kazanmış 15 Bilimkurgu Romanı

Bilimkurgu dünyasının en önemli ödülü kabul edilen Hugo Ödülü, adını öncü bilimkurgu dergisi Amazing Stories’in kurucusu Hugo Gernsback’tan alır. 1953’ten beri her yıl, World Science Fiction Society tarafından seçilen önceki yılın en iyi bilimkurgu eserine verilir. Nebula Ödülü ise, Science Fiction and Fantasy Writers of America tarafından 1966’dan beri her yıl bilimkurgu ve fantastik edebiyatın en iyilerini seçerek ödüllendirir. Bu …

Devamını gör »
fihrist kitap bilimkurgu

Fihrist Kitap Ütopya-Distopya-Bilimkurgu Dizisi

Fihrist Kitap Ütopya-Distopya-Bilimkurgu Dizisi, son zamanlarda hızlı ve özenli çalışmalarıyla karşımıza çıkıyor ve adını, bilimkurguyu inşa eden ilk metinler üzerinden duyurmayı sürdürüyor. Bir sene gibi kısa bir zamanda piyasaya çıkan 20’den fazla eserin ve devamında hayata geçmesi muhtemel yeni eserlerin kendi içerisinde bir bütünlük arz ettiğini söylemek mümkün. Fihrist Kitap’ın diğer bilimkurgu kitap dizilerinden gözle görünen ilk farkı, proto-bilimkurgu veya …

Devamını gör »

İthaki Bilimkurgu Klasikleri Dizisi

Ülkemizde bilimkurgu yayıncılığının geçmişi 1950’li yıllara dayanır. Çağlayan Yayınevi’nin yayımladığı 10 kitaplık Yeni Dünyalarda dizisi, aslında her biri usta yazarlar tarafından yazılmış bilimkurgulardır. Yazar isminin yer almadığı kitaplar editörler tarafından kısaltılmış, hatta bazılarına ek bile yapılmıştır. İsimlerinin de birebir çevrilmediğini söylemekte yarar var. Ardından 70’li yıllarda Okat Yayınevi’nin 16 kitaplık Uzay Serisi gelir. Çağlayan’a göre biraz daha derli toplu olan bu kitaplar, …

Devamını gör »