Ülkemizde bilimkurgu yayıncılığının geçmişi 1950’li yıllara dayanır. Çağlayan Yayınevi’nin yayımladığı 10 kitaplık Yeni Dünyalarda dizisi, aslında her biri usta yazarlar tarafından yazılmış bilimkurgulardır. Yazar isminin yer almadığı kitaplar editörler tarafından kısaltılmış, hatta bazılarına ek bile yapılmıştır. İsimlerinin de birebir çevrilmediğini söylemekte yarar var. Ardından 70’li yıllarda Okat Yayınevi’nin 16 kitaplık Uzay Serisi gelir. Çağlayan’a göre biraz daha derli toplu olan bu kitaplar, yine de büyük oranda eksik ve çeviri bazında da kötüdür.
Baskan Yayınları’nın 80’li yıllarda yayımladığı 25 kitaplık Baskan Kurgu-Bilim dizisiyle birlikte bilimkurgu iyiden iyiye ülkemiz raflarında yer etmeye başlamıştır, fakat yeterli değildir. Tüm bunların ardından daha büyük bir yayınevi 90’lı yıllarda bilimkurgu bayrağını devralıp, çok daha ileri taşımayı başarmıştır. O yayınevi Metis’tir ve tam 33 kitap ile bilimkurguseverleri onurlandırmıştır. Bülent Somay önderliğinde, iyi bir çevirmen kadrosuyla hazırlanan Metis Bilimkurgu dizisi içinde bir de Türk yazar bulunmaktadır: Müfit Özdeş. Kendisi, dünyaca ünlü seçkin bilimkurgu yazarlarının arasında yer almıştır ve Son Tiryaki, gerçekten de başarılı öykülerden oluşmaktadır.
Bilimkurgu yayıncılığının günümüzdeki en büyük temsilcisi ise şüphesiz İthaki Yayınevi‘dir. 1990’lı yılların sonu ve 2000’li yılların hemen başında birbirinden değerli bilimkurgu yazarlarının kaliteli kitaplarını Türk okurlarla buluşturan yayınevi, sonraki yıllarda da yine belirli aralıklarla bilimkurgu yayımlamaya devam etmiştir. 2015 yılına geldiğimizde ise, Alican Saygı Ortanca önderliğinde yayınevinin Bilimkurgu Klasikleri adıyla başlattığı dizi günümüzde 20 kitabı aşmıştır. İçerdiği eserlerin kalitesini belli etmeye adı bile yeten seri, 1.5 yılı aşkın bir süredir her ay bir yeni kitapla yoluna emin adımlarla devam etmektedir.
Isaac Asimov, Arthur C. Clarke, Robert A. Heinlein, Ursula K. Le Guin, H.G. Wells, Alfred Bester ve Frank Herbert gibi ustaların kitaplarının yer aldığı Bilimkurgu Klasikleri, daha önce raflarda çok sık karşılaşmadığımız veya Türk okurların nispeten yabancı olduğu yazarları da bünyesinde barındırıyor. Yıllar önce farklı yayınevleri ve İthaki Yayınları’ndan çıkmış olan fakat günümüzde tükenmiş bazı kitapların da dizi kapsamında yeni baskılarının yapılması, okur nezdinde oldukça sevindirici bir haber niteliği taşıyor.
İthaki Yayınları’nın bu hamlesi, bilimkurgu türünü yeniden görünür kılmakla beraber, daha fazla kişiye ulaşmasını da sağladı. Minimalist kapak tasarımlarıyla hemen herkesin beğenisini kazanan Bilimkurgu Klasikleri, kısa sürede ilgiyle takip edilen bir seri halini aldı. Bilimkurguseverlerin her kitabını edinmeye çalıştığı serinin gelecekte bir gün tamamlandığında bakmaya ve okumaya doyulamayacak bir hal alacağını şimdiden söylemek yanlış olmaz herhalde.
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün “İstikbal göklerdedir.” sözünün slogan olarak kullanıldığı serinin her yeni kitabı büyük bir merakla beklenmeye ve uzun bir süre daha bizleri heyecanlandırmaya devam edecek gibi görünüyor. Klasiklerin güncel içeriğine hemen aşağıdaki listeden, kapaklara ve detaylı tanıtım bilgilerine sonraki sayfalardan ulaşabilirsiniz. Sitemiz bünyesinde incelemesi bulunan kitaplar içinse başlıklarına tıklamanız yeterli.
- İthaki Yayınevi’nin kurgu editörü Alican Saygı Ortanca ile bilimkurgu üzerine yaptığımız röportaj
- Dizideki kitapların kapak görselleri