Etiket Arşivleri: Elektrik

1900’lerin Başındaki Motorlu Scooter Modası

Peter Minton, New York’un Rockaway Beach Bulvarı’nda motorlu scooter’ı ile seyrederken devriye polisi tarafından durduruldu. Nedeni ise 16 yaşında olması ve ehliyetsiz araç kullanmasıydı. Yukarıdaki haber metni güncel değil, ta 1939 yılının temmuz ayına ait. ABD’de seri üretimi yapılan ilk motorlu scooter Autoped, aslında ön tekerleğin üzerine motor monte edilmiş büyük bir çocuk aracıydı. Her ne kadar bazı raporlar saatte …

Devamını gör »

Elektrik Savaşları: The Current War

Defalarca dillendirildi bu hikaye: Elektrik savaşlarının ortasında kalan Nikola Tesla‘nın yürek dağlayan hikayesi. Ve şimdi, Eylül ayında Hollywood, tarihin Tesla’ya yaptığı haksızlığı tüm çıplaklığı ile gözler önüne sererken, adaletsiz, zalim dünyada insanın maddeden ötesine değer vermeme karanlığına kapılması neticesinde zulmetmeye meylinin kontrolsüz arttığını anlatmaya çalıştı. Alfanso Gomez Rejon‘un yönettiği, senaryosunu Michael Mitnick‘in yazdığı Elektrik Savaşları’nın son sahnesi çarpıcı. Mümkün mertebe …

Devamını gör »

Analog Bir Dünya: Steampunk

İletişim, elektronik ve bilgisayar teknolojisindeki ilerlemeler dijital dünyayı hayatımızın her alanına soktu. Peki ya sokmasaydı? Bu yazıyı okuduğunuz bilgisayarı düşünün. Bir ucu prize bağlı ve elektrik geliyor. İçerisinde milyarlarca transistör barındıran bir işlemci, karşınızda çağımızın büyük icatlarından LCD bir ekran. Muhtemelen bilgisayarınız içerisindeki tek hareketli parça işlemciyi soğutmak için dönen fan. Tabii bir de farenizin düğmeleri ve klavye var, ki …

Devamını gör »

Dünden Bugüne Robotlar #3: Seri Üretim, Elektrik ve Endüstri 2.0

Sanayi Devrimi, daha öncesinde her şeyin insan eliyle üretildiği bir dönemi kapatmış ve üretimde hakimiyeti makinelerin alacağı yeni bir çağa kapı aralamıştı. Ancak bu bir başlangıçtı ve sadece buhar makineleri kavramını dünyaya sunuyordu. Bu dönemde makinelerin kontrolü ve kullanımı ise yine insanların elindeydi. Kısacası, bilinenin aksine sanayinin ilk dönemlerinde makineli üretim kavramında çok büyük oranda insan emeği mevcuttu. Bu dönem …

Devamını gör »
nikola tesla

Mucit, Deha ve Zamanın Çok Ötesinde Bir Fütürist: Nikola Tesla

“Bilim insanı derhal sonuç beklemez. İleri fikirlerinin hâlihazır biçimde kabul edileceğini de ümit etmez. Onun eserleri, geleceğe dikilen bir fidan gibidir. Bilim insanının amacı ileride geleceklerin temelini atmak ve onlara yol göstermektir.” Nikola Tesla yeni bir çağın kapılarını aralayan, bilimle yaratıcılık ve hayal gücünü birleştiren bir deha, pek çok kişiye göreyse zamanının ötesinde bir dâhidir. Dünyaya yüz yıl kadar erken …

Devamını gör »

Demokrasi, Çevre, Elektrik ve Nükleer Enerji

Günlük hayatın sıkıntılarından, savaşlardan, yoksulluktan, çevre kirliliğinden, zulümden ve bürokrasiden bunalınca hepimiz hayal kurarız. Hayal dünyamızın en seçkin köşesi ise, altın çağa özlem duyan İyonya düşünürlerinden bu yana değişmemiştir: Doğanın bağrında, olabildiğince “doğal” bir yaşam. Oysa, tümüyle “doğal” olan doğa öldürücüdür. Şöyle düşünün: İnsanoğlunun bütün üretim araçları ve ürünleri elinden alınsa, teknolojik birikimi silinse, bugün yaşayan milyarlarca kişiden acaba kaçı …

Devamını gör »
istanbul

Elektriksiz İstanbul Üzerine Bir Kurgu

Metropoller kent uygarlığının zirvesi… Ve teknolojiye en fazla bağımlı olduğumuz yaşam alanları. Oysa metropoller çok dar bir yaşam aralığına sahip. Mesela etkili bir sağanak, yoğun bir sis, birkaç gün süren kar yağışı yaşamı felç etmeye yetiyor. İnsanların yaşamları için önemli olanlardan birkaçını sıralayalım: su, yiyecek, ısınma, tuvalet, buzdolabı, teknolojik aletler (tv, bilgisayar, cep telefonu)… Bunları çoğaltabiliriz. Ama ne kadar çoğaltsak …

Devamını gör »

Tripodların Bilimsel Analizi

Marslılar olarak da bilinirler. H.G. Wells‘in romanından tasarlanan Tripodlar, insan türünü kökten kazımak ve Dünya’ya astronomik derecede zarar vermek için programlanmış, tüyleri ürperten siren sesleri ile yaklaşık 30 metre yüksekliğinde devasa dünya dışı biyomekanik savaş makineleridir. Bu savaş makineleri, beyazperdede ilk kez 1935 yılında belirmiştir. İlk filmde “Marslılar” olarak adlandırılmalarının nedeniyse, eskiden kızıl gezegende aktif çok hücreli yaşam olduğunun düşünülmesidir. …

Devamını gör »