Etiket Arşivleri: David Hume

Bilimkurgu ve Bilimdışı Kurmaca

(Dikkat! Bu yazı yüksek doz felsefe içermektedir.) “Bilimkurgu ve Bilimdışı Kurmaca” adlı kitap, günümüz çağdaş Fransız filozoflarından, 1967 doğumlu Quentin Meillassoux’un Türkçe’ye çevrilen ilk eseri. Yort Yayınları tarafından Şubat 2020’de yayımlanan (2015’te İngilizce’de “Science Fiction and Extro-Science Fiction” başlığıyla yayımlanıyor) eserin çevirmeni Osman Şişman, özgün Fransızca metninde “Bilimdışı Kurmaca” ifadesinin “fictions (des mondes) hors-science” olarak,  “bilimdışı dünyalara dair kurmaca” anlamına …

Devamını gör »

Transhümanizm Übermensch’in Habercisi mi?

Nietzsche 1889 yılının bir bahar günü Torino meydanında yürümektedir. Dört bir yanda açan çiçeklerle doğa uyanmakta, insanlar sevinçle hep birlikte gönlünce eğlenmekte, kuşlarsa gelen güzel günlerin haberini getirmektedir. Doğa yürüyüşlerini, yeşili ve mutluluğun o sıcak tebessümünü çok seven Nietzsche için bunlar mutluluk sebebidir. Ancak meydanda bir atın, sahibi tarafından dayak yediğini görünce içine bir şey oturur adeta. O acıyla ata …

Devamını gör »
bilim ve felsefe

Bilim ve Felsefe #2

Galieo Galilei (1564-1642) Dünyanın İki Esas Sistemi Üzerine Diyaloglar (1632) ile Hareket Kanunları ve Mekanik (1638) adlı eserleriyle bilimin yönünü değiştirmiştir. Bu çalışmalarının sonucunda klasik mekaniğin temellerini atmış ve güneş merkezli astronomi sisteminin fiziğini geliştirmiştir. Ayrıca teleskop, mikroskop ve termoskop aletlerini de icat etmiştir. Galileo, Kopernik’in sistemini ilerletmiş ve Kepler’in çalışmalarına da ilham vermiştir, fakat ne yazık ki çalışmaları 1890’lı …

Devamını gör »