Kuşkusuz bilimkurgu hikâyeleri, karanlığa ve ciddiye sapma konusunda talihsiz bir üne sahip. Ve evet, uzay operası ve kıyamet sonrası kabuslar hakkında okumak istiyorsanız birçok seçenek bulunmakta. Ancak bilimkurgu kitaplarının patlayan gezegenler ve galaksiler arası politikadan ibaret olması gerekmiyor (ya da en azından patlayan gezegenlerin tamamen mizahsız olması gerekmiyor). Uzayın enginliği varoluşun tam bir yansıması, yani saçma; hâliyle yazarlar bunu görüp …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Connie Willis
Gelecekten Geçmişe Bir Kıyamet Kitabı
Bilim şimdiki kuramsal limitlerinin ötesine taşıp zamanda yolculuğun formülünü bulabilseydi, bu belki de en çok tarihçilerin işine yarardı. Geçmişe ait birtakım bulgular-belgeler, üzerinde mesai harcanan ve aydınlatılmaya çalışılan dönemle ilgili muğlak veya kesin bilgiler verse de, aynı vakanın farklı dünya görüşündeki tarihçiler tarafından tamamen zıt yorumlandığı da oluyor. Sonuçta tarih, pozitif bilimler gibi gözlem veya deneye dayalı, ölçümler yapılabilen bir …
Devamını gör »Okunması Gereken 15 Kadın Bilimkurgu Yazarı
Kadının bakış açısı türün başlangıcından bu yana bilimkurguyu şekillendirmiştir. Teknolojinin insanın kontrolü dışında dallanıp budaklanmasına eğilen Mary Shelley’nin Frankenstein’ı için ilk gerçek bilimkurgu romanı olduğu söylenebilir. Kadınlar sonraki yüzyılda da disipline katkılarını sürdürdü. Bu yazıda en çok okumanız gerektiğini düşündüğümüz kadın bilimkurgu yazarlarını bir araya getirdik. Bakış açısı ve eğildikleri konular açısından yazarlar oldukça geniş bir çeşitliliktedir. Bazıları gerçekliğe daha fazla …
Devamını gör »Bilimkurgu Ne Yapar?
Bilimkurgu etrafında 6 güneş olan bir gezegen hayal eder. Burada yaşayan “insanların” hiç gece görmedikleri için karanlıkta kalmaktan çok rahatsız olduklarını öngörür. Kozmik dansla 20.000 yılda bir gece yaratır. İlk defa gece gören insanlar deliye dönerler, en mantıklı (!) hareket olarak da her şeyi yakmaya başlarlar. Ama bu deliliklerinin sebebi karanlık değildir aslında, hepsi de arada sırada karanlıkta olmak zorunda …
Devamını gör »Güneşteki Papatya | Connie Willis (Kısa Öykü)
Diğerleri yardım etmeyecekti. Daisy’nin ağabeyi, kız mutfakta yere diz çöküp, “Büyükannenin yanında kaldığımız günleri anımsıyor musun, hani üçümüzden başka kimse yokken?” diye sorduğunda elindeki kitaba ifadesiz bir yüzle bakmıştı. “Okuduğun kitap neyle ilgili?” diye sormuştu kız kibarca. “Güneş hakkında mı? Sen her zaman büyükannenin evinde kitaplarını bana yüksek sesle okurdun. Hepsi de Güneş’le ilgiliydi.” Ağabeyi ayağa kalkıp mutfak penceresinden yağan …
Devamını gör »Okunması Gereken 10 Bilimkurgu Romanı
“Bir romanın değerini nihai olarak ona duyduğunuz sevgi belirler.” E. M. Forster, Roman Sanatı Forster’in bu sözüne uyarak listeye sadece çok sevdiğim, defalarca okumaktan bıkmadığım romanları aldım… Listedeki her romanı en az dört kez okumuşluğum vardır. (Bazılarını ondan fazla kez…) Bu romanlar sadece bilimkurgu sayılmaz, birçoğunu bilimkurgu sevmeyenler bile rahatlıkla okuyabilir. Listede Isaac Asimov’un üç kitabı bulunmakta, çünkü hiç birini feda …
Devamını gör »