Etiket Arşivleri: Antoloji

black mirror 7 sezon

Yedinci Sezonuyla Black Mirror

2011 yılında hayatımıza girerken Black Mirror’ın 2025’e ulaşacağını herhâlde pek az kişi tahmin edebilirdi. İngiltere’nin Channel 4 kanalında yayın hayatına başlayan dizi, daha sonra Netflix’e transfer oldu. Zaman zaman çeşitli eleştiriler alsa da, birçok bölümüyle etkileyici ve başarılı bir çizgi yakalamayı başardı. 5. ve 6. sezonlarda belirgin bir düşüş yaşayan Black Mirror, 7. sezonuyla güçlü bir geri dönüş yapıyor. Altı …

Devamını gör »
tuhaf bir kivilcim kapak

Fahrenheit 451’e Saygı Duruşu: Tuhaf Bir Kıvılcım

Ray Bradbury, bundan tam yetmiş sene önce kendisiyle özdeşleşecek ve bilimkurguda başı çeken eserlerden biri hâline gelecek Fahrenheit 451‘i kâğıda dökerken belki de bu denli etkili bir şey yazdığını tahmin etmemişti. Kitapların yasaklandığı ve itfaiye çalışanlarının toplu kitap yakımında bulunduğu distopik bir geleceği resmeden kitap için zamanında çeşitli özel edisyonlar da yapıldı. Elbette övgüler bununla sınırlı kalmadı, yazarın ve kitabının …

Devamını gör »
tehlikeli goruler

Hazmı Zor Bir Antoloji: Tehlikeli Görüler

Birçok yazarı aynı türde bir araya getiren antolojiler edebiyatta ayrı bir önem teşkil ediyor. Tek bir tema üzerinden ustalaşan ya da farklı bir alanda kalem oynatan yazarların belirlenen bir konu etrafında toplanması daima okurların ilgisini çekmeyi başarıyor. Dışardan bakıldığında basit bir sisteme sahip gibi dursa da antoloji işi hakkıyla yapılması gerektiğinde oldukça meşakkatli bir uğraş. Seçkin yazarlarla anlaşmak, süreci yönetmek, …

Devamını gör »
nefes rivayetleri

Ölümsüz Bir Anlatı: Nefes Rivayetleri

“Mitler, her ne kadar bazen bir karakterin yaşamını konu alsa da toplumsal bilinçdışının bilince yansımasıdır. Bu nedenle aktarılan mitik öykü bireyin değil toplumsalın öyküsüdür ve onun taleplerini dile getirir.” Homo Narrans – İsmail Gezgin Anlatıcılık geleneği insanlık tarihi kadar eskidir. İlk çağlardan bu yana doğayı seyreden atalarımız, durmadan deveran eden âlemin varlık maksadına dair çıkarımlarda bulunmuş ve nesiller boyunca çeşitli …

Devamını gör »
ileri sar gelecekten oykuler

Geleceğin Dünyasına Doğru: İleri Sar

Yıl 2023 olsa da, bilimkurgu ülkemizde koltuğunu sağlama almış değil. Bilimkurgu denilince çoğu kişi hâlâ burun kıvırmakta ve türü uçuk kaçık olarak değerlendirip dışlamaya devam etmekte. Oysaki bilimkurgu, misyoner yapısıyla ilgi gösterilmesi gereken en elzem tür diyebiliriz. İnsanların cep telefonuyla dünyanın bir ucundan diğer ucuna, “seni seviyorum,” diye seslenebilmesine, İstanbul’da oynanan bir spor müsabakasının Kars’ta canlı izlenebilmesine -sağlık, güvenlik ve …

Devamını gör »
bilimkurgu antoloji dizi

İzlenmesi Gereken 10 Bilimkurgu Antoloji Dizisi

Black Mirror ve The Outer Limits gibi bilimkurgu antoloji dizileri, öteden beri bizlere kısa ve şaşırtıcı bir televizyon deneyimi sunuyor. Televizyon hiç bu kadar cesur ve tür dostu olmamıştı, ancak özellikle söz konusu bilimkurguysa bu durum daha da çarpıcı bir hâl alıyor. Günümüzde bilimkurgu, çevrimiçi akış hizmetlerinin dizilere bütçe ayırabildiği ve onları özgür bıraktığı bir Rönesans dönemi yaşıyor. Bununla birlikte …

Devamını gör »
gunesin-altin-elmalari-kapak

Çok Yönlü Bir Öykü Antolojisi: Güneşin Altın Elmaları

“Düz yazının şairi” olarak da bilinen Ray Bradbury, 22 Ağustos 1920’de doğdu. 1950 yılında yazdığı Mars Yıllıkları ve onu diğer yazarların yanına taşıyan Fahrenheit 451 en önemli eserlerinden bazılarıydı. Bilimkurgunun yanı sıra korku, polisiye, fantezi, gizem ve gerçekçi kurgu türünde de dişe dokunur eserler kaleme aldı. Uğursuz Bir Şey Geliyor Bu Yana, Ölüm Yapayalnız Bir İştir, Cadılar Bayramı Ağacı ve …

Devamını gör »
bilimkurgu oyku seckisi 2022 kitap

Yerli Bilimkurgu Yükseliyor’dan Bilimkurgu Öykü Seçkisi 2022

Yerli Bilimkurgu Yükseliyor (YBKY) ekibi tarafından yayına hazırlanan Bilimkurgu Öykü Seçkisi 2022, geçen hafta piyasaya çıktı. Liman Yayınevi etiketiyle yayımlanan kitapta 48 bilimkurgu öyküsü var. YBKY ekibi, bilimkurgu öykü seçkilerinin ilkini 2018 yılında okurun beğenisine sunmuş, 2019 ve 2020’de yayımlanan kitaplarla seçki geleneksel hâle gelmişti. Kitabın ilk sayfasında “Bu seçkiyi Türk sinemasının yönetmen, senarist, sanatçı ve emekçilerine ithaf ediyoruz,” ifadesi …

Devamını gör »
ilk bilimkurgu seckisi

Bülent Somay’ın Kaleminden İlk

Haksız çıktığım, en azından geleceği doğru dürüst göremediğim için sevindiğim konuların en önde geleni, 1980’lerin sonlarından beri bilimkurgu hakkında yaptığım kara kehanetlerin son yıllarda tepetakla olmasıdır. Karamsar olmak için her türlü neden vardı aslında: 1982-92 arasında sırasıyla Dick, Herbert, Heinlein ve Asimov ölmüş, Clarke ve Pohl kendilerini tekrarlamak dışında bir şey yapmaz olmuşlardı. Yani ‘klasik’ kuşak yoktu artık (Dick ne …

Devamını gör »

Pandora’ya Çağdaş Bir Yorum: Hayal Kutusu

Türkiye’de bilimkurgunun ihmal edilen, görmezden gelinen ve yeterince değer verilmeyen bir edebiyat dalı olduğu aşikar. 1950’li yıllarda çevirilerle başlayan bilimkurgu yayıncılığı, aradan geçen yaklaşık yetmiş senelik zamanda işte tam bu nedenlerden ötürü yeterli gelişimi sağlayamadı. Yine de ferdi çaba ve girişimlerin rolünü yadsımamak gerek. Çağlayan, Okat, Baskan, Metis ve halen devam eden İthaki ile Ayrıntı bilimkurgu serileri dilimize çeviri eserleri …

Devamını gör »