bilimkurgu oyku seckisi 2022 kitap

Yerli Bilimkurgu Yükseliyor’dan Bilimkurgu Öykü Seçkisi 2022

Yerli Bilimkurgu Yükseliyor (YBKY) ekibi tarafından yayına hazırlanan Bilimkurgu Öykü Seçkisi 2022, geçen hafta piyasaya çıktı. Liman Yayınevi etiketiyle yayımlanan kitapta 48 bilimkurgu öyküsü var. YBKY ekibi, bilimkurgu öykü seçkilerinin ilkini 2018 yılında okurun beğenisine sunmuş, 2019 ve 2020’de yayımlanan kitaplarla seçki geleneksel hâle gelmişti.

Kitabın ilk sayfasında “Bu seçkiyi Türk sinemasının yönetmen, senarist, sanatçı ve emekçilerine ithaf ediyoruz,” ifadesi yer alıyor. İzleyen sayfadaki giriş metninde televizyonda yayınlanan yerli bilimkurgu ve fantezi yapımları sıralanıyor. Devamındaki makalede ise Türk sinemasının ürettiği uzun metrajlı bilimkurgu filmleri ele alınıyor. Söz konusu metinler, gelişmiş batı ülkeleriyle kıyaslanabilir olmasa da 1950’lerden başlayarak Türkiye’de azımsanmayacak sayıda bilimkurgu eseri üretildiğini ortaya koyuyor.

Bilimkurgu öykülerine geçmeden önce kitapta yer alan çizgi roman ve şiire de kısaca değinmek gerek. Ay Güvercini ismini taşıyan çizgi romanı Kenan Bögürcü yazmış ve çizmiş. Çizgi romanda Gökbulut Uzay İstasyonu’na gelen alışılmadık bir mesaj sonrasında Sema ve Berk isimli çocukların başlarından geçen olaylar ele alınıyor. Kitapta yer alan Yirmi Bir isimli şiir ise Filiz Demir‘e ait. Öte yandan, her öykünün başında Sezai Özden tarafından çizilen birer illüstrasyon bulunuyor.

YBKY ekibi periyodik olarak bilimkurgu öykü yarışmaları düzenliyor. Yarışmalarda dereceye giren öyküler o yılın öykü seçkisine dâhil ediliyor. Bilimkurgu Öykü Seçkisi 2022’de dokuzuncu ve onuncu kısa öykü yarışmalarında ilk üçe giren öyküler var. Söz konusu öyküler farklı kurgularıyla okura keyifli bir deneyim sunuyor. Kitaptaki bilimkurgu öykülerinin bir kısmında, öykünün içeriği okurlara sahneler hâlinde sunuluyor ve bu öykülerin çoğunda Türkçe isimler kullanıldığı göze çarpıyor. Bu öykülerin havasına, özet anlatımların ağırlıkta olduğu, bilinmeyen isimlerin kullanıldığı öykülere kıyasla daha kolay giriliyor.

bilimkurgu oyku seckisi 2022

Bilimkurgu Öykü Seçkisi 2022’nin geniş içeriği çeşitli konularda genellemeler yapmaya olanak sağlıyor. İlk seçkiden itibaren yazarların cinsiyet dağılımı değişmedi örneğin. Yazarların üçte birinin kadın ve üçte ikisinin erkek olduğunu görüyoruz. Ana akım edebiyatta da benzer bir oran söz konusu. Demek ki bilimkurgunun çoğunlukla erkeklerin ilgilendiği bir disiplin olduğu düşüncesini gözden geçirmek gerekiyor.

Öykülerde ele alınan temalarda ise büyük bir çeşitlilik dikkat çekiyor. Bu yılki seçkide karşımıza çıkan temalardan bazılarını yapay zekâ, sanal gerçeklik, paralel evrenler, rüya evrenleri, iklim değişikliği, öte gezegenlere yolculuk, zihnin dijital ortama yüklenmesi, anıların kaydedilmesi, alternatif tarih, siberpunk, uzay operası, zaman yolculuğu ve distopik yönetimler oluşturuyor. Öte yandan, yıllar ilerledikçe yapay zekâ ve sanal gerçeklik temalı öykülerin sayısı artarken uzay operası, uzaylılarla ilk karşılaşma temalı öykülerin sayısı azalıyor. Bu durumu yüksek teknolojinin gün geçtikçe yaşamlarımıza daha fazla nüfuz etmesiyle açıklayabiliriz.

Sonuç olarak Bilimkurgu Öykü Seçkisi 2022, Türk yazarlarının bilimkurguya nasıl yaklaştıklarını gösteren önemli bir eser. Kimi yazmaya yeni başlayan, kimi deneyimli geniş bir yazar topluluğunun hayallerini ve yaratıcılıklarını gözler önüne seriyor.

Yazar: Murat K. Beşiroğlu

1971 Trabzon doğumlu. 1994 yılında Gazi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünden mezun oldu. Özel bir bankada 21 yıl uzman ve yönetici olarak çalıştı. Ogox, Aşk Algoritması, Rüya Sanatçısı, Dördüncü Dünya ve Schrödinger'in Papağanı kitaplarının yazarıdır. Bilimkurgu öykü ve romanları yazmaya devam etmektedir.

İlginizi Çekebilir

La belle verte

Bir Ağaç Gibi Köküne Dönmek: La belle verte

“Toplum böylesine parçalanmaktansa yeniden bir araya gelmeli. Sadece doğaya bak, hayatın ne kadar basit olduğunu …

Bir Cevap Yazın

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin