Etiket Arşivleri: 2. Dünya Savaşı

2. Dünya Savaşı Temalı Bilimkurgu Eserleri

İlk dünya savaşı daha önce görülmemiş tarzda bir olaydı. Savaş o kadar geniş çaplıydı ki, herkes bunun tüm savaşları bitirecek büyük savaş olduğuna inanıyordu. İnsanlık henüz hiçbir şey görmemişti. Birinci Dünya Savaşı’nın sonucunu sindiremeyen birtakım delirmiş adamlar, tarihin yazdığı en büyük katliamlara sahne olan İkinci Dünya Savaşı’nı çıkardı. İkinci Dünya Savaşı, gerçekten büyük bir olaydı. O kadar büyüktü ki savaşı …

Devamını gör »

Bir Uygarlık Destanı: Things to Come

Siyah beyaz filmler çağının epik bilimkurgu yapıtları arasında ilk sırayı alan Things To Come (Gelecek Şeyler) (1), bilimkurgunun kurucu öncü yazarlarından H.G. Wells’in 1933 tarihli Shape of Things to Come (Gelecek Şeylerin Şekli) adlı kitabından 1936’da sinemaya uyarlanıyor. H.G. Wells’in orijinal eseri, 1940-2055 yılları arasını anlatan alternatif bir gelecek tarihi olarak okunabilir.(2)  Fakat Wells’in senaristliğini de yaptığı filmde romandaki zaman …

Devamını gör »
yuksek-satodaki-adam

Bir Alternatif Tarih Kurgusu: Yüksek Şatodaki Adam

Ünlü bilimkurgu yazarı Philip K. Dick‘in 1962 yılında kaleme aldığı “Yüksek Şatodaki Adam” hakkında yazmaya başlamadan önce biraz tereddüt ettiğimi itiraf etmeliyim. Çünkü “Yüksek Şatodaki Adam”, bir “bilimkurgu” yapıtının “kurgusal” kısmının hakkını fazlasıyla veriyor. “Bilim” kısmı ise romanda karanlık ellerde bir tür silah haline dönüşmüş durumda; tıpkı 2. Dünya Savaşı ve sonrasında olduğu gibi… Bir alternatif tarih / distopya örneği …

Devamını gör »
kargo kultu

Gelişmiş Teknolojiyle Karşılaşmanın Yarattığı Şok: Kargo Kültü

1939’dan 1945’e kadar süren II. Dünya Savaşı, insanlık üzerinde onulmaz yaralar açmış ve dünya tarihinin en büyük savaşı olarak kayıtlara geçmiştir. 100 milyondan fazla askerin cepheye sürülmesi bir yana, katılımcı devletlerin tüm ekonomik, endüstriyel ve bilimsel güçlerini bu savaş için seferber ettikleri ortadadır. Nükleer silahların kullanıldığı tek savaş olan ve Holokost gibi kitlesel sivil ölümlerin gerçekleştirildiği II. Dünya Savaşı için …

Devamını gör »
Nazi Bilimkurgu

Nazi Almanya’sında Bilimkurgu

Naziler 1933’te iktidara geldiklerinde ilk işleri yaşamın her alanına müdahil olmak oldu. Gleischschaltun, yani siyasal düzenleme yöntemi ile herkesi ve her şeyi ideolojilerine göre manipüle ettiler. Bunun maalesef yazınsal alanda da çok ciddi etkileri oldu. Örneğin tıpkı sosyalist veya pasifist görüştekiler gibi, Yahudi profesörler de akademiden uzaklaştırıldı. Prusya Sanat Akademisi’ndeki profesörlerin sayısı yarıya düşmüştü. Boşalan kadrolara partiye sadık insanlar getiriliyordu. Ayrıca akademilerin …

Devamını gör »