En Gerçekçi 6 Dinozor Oyunu

Bu yazıda size bilgisayarınız üzerinden erişebileceğiniz en gerçekçi tarih öncesi simülasyonları sırası ile tanıtacağız.

6. Primal Carnage: Extinction

2015 yılında piyasaya çıkmış bir multiplayer savaş oyunudur. Counter-Strike‘a benzer olarak takımlar halinde dinozorlar ve insanlar birbirleriyle savaşır. İnsan komutları FPS (first person shooter) görüntüsünde iken; dinozor tarafı TPS (third person shooter) görüntüsündedir. Her ne kadar ”gerçekçi” sayılmasa da, piyasada bulunan keyifli oyunlardan biridir. Evet, simülasyon değildir, sadece insanların ve dinozorların takımlar halinde savaştığı bir eğlence oyunudur.

Pteranodon‘dan Carnotaurus‘a kadar pek çok türü kontrol edebiliyorsunuz. İnsan karakterlerinin de birbirinden farklı özellikleri bulunuyor. Ek paket olarak ”tüylü” raptorların eklenmesi sayesinde bu listede 6. sıraya girmeye hak kazanmıştır. İlk oyunundan çok daha iyidir Extinction versiyonu. Aklınızda bulunsun.

5. Jurassic Park: Operation Genesis

Efsaneler arasında yerini kazımış bir simülasyon olarak her zaman tadı farklıdır. İsminden de anlayacağınız gibi bu oyunda Jurassic Park’ı inşa etmek ve John Hammond‘ın hayalini gerçekleştirmek sizin elinizde. Tarz olarak SimCity ve Zoo Tycoon‘a benzerdir. Fakat yarattığınız türlerin verdiği his, gelişen olaylara karşı besleyeceğiniz duygular ve jeoloji kontrol etme hevesi bambaşkadır.

Gerçekçilik konusuna filmleri ile paralel olduğu için pek değinmeyeceğiz. Jurassic Park’ta velociraptor gibi theropodların hatalarını bu yazımızda konu edinmiştik, o yüzden geçiyoruz. Piyasaya çıkış tarihi 2003 gibi eski bir tarih olduğu için günümüz gençleri tarafından pek beğenilmeyecektir. Fakat dinozorların anatomisi ve fizik motoru, çağının ilerisindedir. Bundan ötürü her zaman adını saygıyla anacağız.

4. Mesozoica

Jurassic Park: Operation Genesis’ten ilham alınarak geliştirilen bir simülasyon. Henüz deneme sürümündedir. Tamamen bitmemiştir. Operation Genesis’ten farklı olarak zamanı durdurabiliyorsunuz, dinozorları yönetebiliyorsunuz ve en önemlisi sadece karasal yaşam değil, sucul yaşamı da konu edinebiliyorsunuz. Üstelik karasal yaşamın da çeşitliliğinin son derece bol olduğu söyleniyor. Dinozorlardan farklı olarak tarih öncesi memeliler ve pterosaurlar da işlenecekmiş. Bekleyip göreceğiz. Gerçekçilik açısından bir takım eksikleri olsa da, oldukça tatmin edici. Çünkü günümüzde Ark Survival Evolved gibi oyunları görünce insan hayret ediyor. Dinozorlar nasıl bu kadar tutarsız işlenebilir diye…

Neyse, konuya dönersek. Mesozoica’da bulunan Therizinosaurus‘u görünce paleobiyolojik olarak başarılı bir gelişme kaydetmişler diyebiliriz. Üstelik ”Mesozoic” ismi ”Jurassic” isminden bilimsel olarak çok daha tutarlı. Çünkü bildiğiniz gibi T. rex ve Velociraptor, Kretase Dönemi’nde yaşadı; Jura Dönemi’nde değil.

3. The Archotek Project

Geçtiğimiz nisan ayında piyasaya çıkmış bir multiplayer açık dünya simülasyonu daha. Az sonra değineceğimiz The Isle ile çok benzer özellikler taşıyor. Grafikleri ve fizik motoru The Isle kadar ince hazırlanmış değil. Daha çok karikatürize edilmiş halde. Peki neden mi 3. sırada? Her çeşit theropodun tüylü olarak tasarlanmış olmasından dolayı.

Evet, T. rex dahil hepsi paleontolojik bulgulardan yardım alınarak karikatürize halde tasarlanmıştır. Spinosaurus‘un anatomik pozisyonu oldukça gerçekçidir. Oyun gereksinimleri de her bilgisayar için idealdir. Üstelik çıkalı birkaç ay olmasına rağmen az oyun hatasına sahiptir. Sadece fiyatı biraz tuzludur. Umarız yeni güncellemelerle, fiyata da bir el atılır.

2. The Isle

Çok büyük vaatler veren bir multiplayer açık dünya simülasyonudur. Piyasaya sürüleli 1 seneyi aşmıştır; fakat hala oyun hataları canınızı sıkmaya devam etmektedir. Güncellenmesi gereken çok kısım vardır. Yürüme ve koşma animasyonu mükemmel hazırlanmıştır, ince düşünülmüştür. Gerçekçilik açısından çok başarılıdır. Otobur veya etobur olmayı siz seçiyorsunuz. Hatta ileride vahşi insan ve paralı asker de eklenecektir. Aynı türün her kullanıcıda farklı varyasyonlar olarak gelmesi de ayrı muhteşem bir şey. Yuva oluşturarak başka kullanıcılara yavru olma hakkı vermeniz de harika. Sadece gerçekçi olduğu için açlıktan veya susuzluktan çabuk ölebiliyorsunuz. Bir de sevdiğiniz bir türe ulaşmak oldukça yorucu olabiliyor. Herrerasaurus gibi pek tanınmayan cinsle başlıyorsunuz, ardından tecrübe puanı kazandıkça Tyrannosaurus gibi popülerlere ulaşabiliyorsunuz.

Yalnız bir önemli nokta, theropodların tüylü olmasına o kadar dikkat edilmemiştir. Spinosaurus ve Acrocanthosaurus gibi büyük theropodlar için bir şey diyemeyiz; bilhassa velociraptor gibi daha küçük theropodların tüylü olması gerekiyor idi. Bazı rivayetlere göre onlara ”tüy” güncellemesi gelecekmiş. Bakalım, bekliyoruz. Zaten sürekli güncelleme ile yeni türler eklenmektedir ve düzeltmeler yapılmaktadır. Öte yandan oyun tam olarak bitmemişken piyasaya sürmek (early access) neden bu kadar modu oldu, anlamış değiliz. Yine de bu yapımdan umudumuzu yitirmiyoruz.

1. Saurian

Gelelim listemizin altın madalyasına. Yine bir açık dünya türüdür. Üstelik şu ana kadar gördüğümüz en tutarlı ve en gerçekçi yapımdır. Kendisi sadece bir simülasyon değil, adeta bir paleobiyoloji dersidir. Paleontoloji severlerin kesinlikle kaçırmaması gereken bir değerdir. Piyasada bu yapımdan bilimsel olarak daha tutarlı bir başka film/oyun yoktur. Bulunduğunuz coğrafyadaki endemik bitkilerden, yöneteceğiniz türlere kadar her şey o zamanın şartları göz önüne alınarak hazırlanmıştır. Theropodların avuç içleri de birbirine bakmaktadır. Bu oldukça hoş bir ayrıntıdır.

Bu yapımın arka planında ciddi bilimsel çalışmalar dönmektedir. Oyuncular, doğal çevrelerinde çeşitli dinozor türlerini kontrol etme fırsatı bulacaklardır. 66 milyon yıl önce, Hell Creek ekosistemini olduğu gibi yansıtan dinamik bir manzara ortamında yırtıcılardan kaçarak, hayatta kalmaya çalışacaklardır. Konu içerisinde yavru olarak başlayıp erişkinliğe doğru seçtiğiniz türün yaşam döngüsünü tamamlamaya çalışacaksınız. En güzel yanı ise açık dünyada gezinip, o dönemi tanımaya ve anlamaya çalışmak olacaktır. Saurian, 6000’den fazla cömert destekçi tarafından Kickstarter’da başarılı bir şekilde finanse edildi ve şu anda yayımlandı.

Bonus: Prehistoric Kingdom

Ayrıca çıkış tarihi henüz bilinmeyen Prehistoric Kingdom da büyük umutlar veriyor. Zira çok geniş bir canlı çeşitliliğine sahip olduğu açıklandı. Aynı şekilde canlıların renk ve tüy varyasyonları da seçilebiliyor diye belirtildi. Temelde Jurassic Park: Operation Genesis ve Jurassic World: Evolution gibi bir park oyunu. Bekleyip göreceğiz.

Yazar: Pedram Türkoğlu

Anatomi araştırmacısı, tıp doktoru, bilim yazarı, yaban hayatı fotoğrafçısı.

İlginizi Çekebilir

simulant kapak

Karışık Kurgu, Bayat Anlatı: Simulant

Üretken ve ileri görüşlü bilimkurgu yazarı Philip K. Dick, Blade Runner‘a da ilham veren 1968 …

Bir Cevap Yazın

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et