Okunması Gereken Bilimkurgu Çizgi Romanları #2

Bilimkurgu çizgi romanları arasındaki yolculuğumuza devam ediyoruz.

Paper Girls

Brian K. Vaughan‘ın son serisi olan Paper Girls, Stranger Things’in hayatımıza soktuğu seksenler nostaljisi akımının başarılı temsilcilerinden. Zaman yolculuğu, uzaylılar ve tekno-hicvin yanı sıra insan ilişkilerini yansıtması ile de öne çıkıyor. Anlatımı, karakterleri ve mesajları ile elimizde tam bir Vaughan çizgi romanı var. Yazarı seviyorsanız Paper Girls’ü mutlaka okumalısınız.

Cliff Chiang‘ın çizdiği seri Image Comics tarafından yayınlanıyor. 7 şubatta yayınlanacak 20. sayısı ile “sezon finali” yapacak çizgi roman, kısa bir aradan sonra geri dönecek. Sezon finalini heyecanla bekliyoruz.

Watchmen

→ İncelemesini Oku

Alan Moore ve Dave Gibbons‘un yapı sökücü eseri için kısa bir tanıtım elbette yetersiz kalacaktır. Her anlamda mükemmel bir eser olan Watchmen, Time dergisi tarafından 20. yüzyılda İngilizce dilinde yazılmış en iyi 100 romandan biri olarak seçilmiş. Ayrıca çizgi romanın modern çağının başlangıcı kabul edilen eser dilimize İthaki yayınları tarafından kazandırıldı.

Sweet Tooth

Çizgi romanlarla ilgileniyorsanız Jeff Lemire‘in adını duymuşsunuzdur. Neredeyse her türde çizgi roman üreten Lemire’in en iyi işlerinden olan Sweet Tooth için Bambi’nin karanlık ve kanlı bir versiyonu diyebiliriz. Vertigo tarafından yayınlanan eser post-apokaliptik bir dünyada hayatta kalmaya çalışan yarı geyik (mutant) bir çocuğun hikayesini anlatıyor. Son olarak çizerin yazarla aynı kişi olmasının hikayenin okuyucuya aktarılmasındaki katkısını ve Lemire’in kendine has tekniğinin başarısını eklemeliyim.

Saga

saga kapak

İncelemesini Oku

Uzay destanı Saga, son yılların en büyük çizgi roman olayı. Walking Dead‘i tahtından etmesi muhtemel olan serinin yazarı Brian K. Vaughan, çizeri Fiona Staples, yayıncısı ise İmage. Dilimize Marmara Çizgi tarafından çok başarılı (ama biraz yavaş) biçimde kazandırılan eser okuyabileceğiniz en tuhaf ve orijinal uzay hikayelerinden birini anlatıyor.

Dark Knight Returns

Batman

Bazılarına göre Watchmen ile birlikte modern çağı başlatan Dark Knight Returns bu çağa karanlık çağ da denilmesinin en önemli sebeplerinden. Batman çizgi romanlarının genel havasına rağmen ortalamadan daha “karanlık” bir çizgi roman DKR. Bunda hikayenin depresif havasının da etkisi büyük.

Frank Miller‘ın yazıp çizdiği eserin çizim kısmında Klaus Janson ve Lynn Varley‘in de çalışması var. Şu yazıda bahsettiğimiz Batman ve bilimkurgu birlikteliğinin en güzel örneklerinden olan DKR, Miller’a göre Watchmen’in mezara koyduğu süper kahraman kavramının üzerine toprak atıyor.

Elsewhere

elsewhere

İncelemesini Oku

İkinci bölümün son yapımı ise Elsewhere. Yerli çizerlerimizden Sümeyye Kesgin ile yazar Jay Faerber‘in ortak çalışması olan Elsewhere, Image tarafından yayınlanıyor. Sırtlan kitap serinin ilk cildini Başkabiryer ismiyle çok yakında dilimize kazandıracağını duyurdu. Henüz çok yeni bir eser olduğu için listemize giremese de mutlaka okunması gereken bir eser olma yolunda ilerliyor. Elsewhere’de kendilerini yabancı bir gezegende bulan Amelia Earhart ve D. B. Cooper’ın hikayesini okuyoruz.

Önceki

Yazar: Sadık Efe Sarıtunalı

Bilgisayarla fazla ilgilenir. Boş zamanlarında ise çizgi roman okur. Bir gram çizim yeteneği olmadığı için çuvalladığı çizgi romanlarından sonra en büyük hayali kendine bir çizer bulup çizgi roman yazarı olmak. En büyük tutkusu ise bilimkurgu.

İlginizi Çekebilir

pedram turkoglu sunum

Pedram Türkoğlu’nun Sunumuyla Zenoloji: Kurgusal Türlerin Bilimi

Özgen Berkol Doğan Bilimkurgu Kütüphanesi’nin 2024-2025 sezonundaki ilk Perşembe Söyleşisi’ne kulübümüzün editörlerinden Pedram Türkoğlu konuk …

Bir Cevap Yazın

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin