Hayatınızın bazı anlarında durup, acaba şu an başka bir yerde neler oluyor, diye düşünür müsünüz? Belli ki Elsewhere‘in yaratıcıları Jay Faerber ve Sümeyye Kesgin böyle düşünmüş ve ortaya bu çizgi romanı çıkarmış. Elsewhere, Atlantik okyanusunu geçen ilk kadın pilotun, Amelia Earhart‘ın hikayesini anlatıyor. Earhart ‘ın Dünya’nın çevresini uçakla dolaşan ilk insan olma hayaliyle çıktığı yolculuğunda, uçağının denize çakıldığı bilinen bir gerçek. Ancak ne Earhart’ın ne de ikinci pilotu Fred Noonan‘ın bedenleri bulunamadı. Çizgi roman ikiliye ne olduğu sorusundan yola çıkılarak yazılmış.
Hikayeye göre ikili uçak düşerken atlayıp, gördükleri ışık topu tarafından yutuluyorlar. Gözünü bilmediği bir dünyada/ gezegende/ bir çeşit alternatif evrende veya kısaca başka bir yerde açan Amelia, bazı yaratıklar tarafından bulunuyor. Ortağını aramaya karar vermesiyle macera başlıyor. Kendini anlamlandıramadığın pek çok şeyin ortasında bulma durumu başarıyla işlenmiş. Örneğin Amelia, yaratıklarla aynı dili konuştuğunu görüyor. Ancak o İngilizce konuşurken yaratıklar kendi dillerini konuşmaktalar. Bunu fark eden kahramanımızın duygularını, başarılı çizimlerin etkisiyle yüz ifadesinden anlayabiliyoruz. Çizimler duyguları yansıtmakta olduğu kadar, ortamın tasvirinde de başarılı. Renk seçimleri ve yumuşak çizgiler, size tam anlamıyla başka bir yerde olduğunuzu hissettiriyor.
Kendini bir savaş lordunun karşısında bulan kahramanımızın yaşadıkları bununla da sınırlı değil. Kendisinden yaklaşık otuz beş sene sonra ortaya çıkan ve benzer biçimde kaybolan hava korsanı D. B. Cooper ile karşılaşıyor ama tabii ki onu tanımıyor. Bu konu üzerine, okumayı zevkli hale getiren diyaloglar kurulmuş. Ayrıca D. B. hikayedeki en eğlenceli karakter olmuş. Image Comics tarafından basılan Elsewhere’in ilk sayısı Ağustos ayında yayımlandı ve bu güne kadar dört sayısı çıktı. Dördüncü sayısı ile ilk story arc’ı tamamlanan seri kısa bir ara verdi ve mart ayında döneceği açıklandı. İlk arcın sonu, hikayenin kalanına göre zayıf kalsa da ileride toparlanacağını düşünüyorum. Işık topunun sırrını, yaratıkların nasıl bizimle aynı dili konuştuğunu, bu yerde zamanın neden farklı işlediğini ve kahramanlarımızın geri dönüp dönemeyeceklerini ileride göreceğiz.
Çizgi roman yakın zamanlarda çıktığı Reborn‘u (ülkemizde Yeniden Doğuş adıyla Arkabahçe yayıncılık tarafından yayımlandı) hatırlatsa da, ondan görelilik gibi bilimkurgu unsurları kullanmasıyla ayrılıyor. Mark Millar tarafından yazılıp Greg Capullo tarafından çizilen Reborn, aynı şekilde Image Comics tarafından yayımlanmıştı. Yazar ve çizerin hayranlarının büyük beklentisine rağmen hikayedeki durağanlık, okuyucuyu hayal kırıklığına uğratmıştı. Elsewhere de ise bu durağanlıktan eser yok. Heyecanlı olay örgüsü, sizi karakterlerin arkasından sürüklüyor. Eğer bağımsız çizgi romanlara ilgi duyuyorsanız veya farklı bir şeyler okumak istiyorsanız, Elsewhere’i kaçırmamanızı tavsiye ederim. Tarihi karakterleri ve masalsı dünyasıyla kesinlikle okumaya değer bir çizgi romanla karşı karşıyayız. Ayrıca muhtemelen ilk defa uçaklarla ilgili bir çizgi roman okuyacaksınız.
Son olarak çizer Sümeyye Kesgin ile küçük bir röportaj yaptım. İyi okumalar.
Merhaba Sümeyye Hanım. Öncelikle sizi biraz tanıyabilir miyiz?
Merhaba. İstanbul’da yaşamakta olan freelance bir çizerim. Muğlalıyım. Orantısız hayvan-doğa hastasıyım. Arada bisiklete binerim 🙂
Biraz Elsewhere’den söz edebilir misiniz? Proje nasıl başladı, siz nasıl dahil oldunuz?
Jay Faerber (Noble Causes, Copperhead) sosyal medya üzerinden işlerimi görmüş, benimle irtibata geçti ve birlikte çalışmak isteyip istemeyeceğimi sordu. Tabii çok mutlu oldum ve evet dedim. Böylece ilk projemizi sunduk ama maalesef Image Comics ona onay vermedi, böylece ikinci fikir olan Elsewhere doğdu. Hikaye gerçek hayatta kendilerinden bir daha haber alınamamış olan Amelia Earhart ve DB Cooper gibi tarihten kişilerin gözünü fantastik bir evrende açmasıyla başlıyor. Bu evrende iki yaratık ırkı savaş halinde, hem bu savaşa dahil oluyorlar hem de gerçek dünyaya dönmenin bir yolunu bulmaya çalışıyorlar.
Image Comics’te çalışmak nasıl bir duygu? Bağımsız hikayeler, süper kahramanlara göre ilginizi daha mı çok çekiyor?
Image Comics’i bu kadar özel kılan şey, ‘kendi’ hikayelerinizi çizmek ve telif haklarının size ait olması üzerine kurulu. Benim için harika bir tecrübe . Kitabınız iyi satarsa yeni baskılardan azımsanmayacak paralar kazanabiliyor, oyun-film-dizi vs adaptasyonları yapılmak istenirse doğrudan dahil olabiliyor, hikayenizde tamamen özgür kalabiliyorsunuz. Burada patron Image Comics değil siz oluyorsunuz. Esasen bağımsız hikayeler daha çok ilgimi çekiyor diyebilirim ama bu gelecekte süper kahraman kitabı çizmek istemeyeceğim anlamına gelmiyor.
Gelecekte nasıl çizgi romanlarda isminizi göreceğiz?
Elimden geldiğince yurtdışı odaklı çalışmaya devam etmek istiyorum ama tabii hayatın neler getireceği belli olmuyor. Birlikte çalışmak istediğim birkaç isim var-şimdilik bana özel kalsın 🙂 Umarım şansım yaver gider ve zamanı gelince herkesle paylaşabilirim. Şimdilik tek söyleyebileceğim daha ‘mature’ (yetişkin) içerikli konular olması muhtemel.
Biraz da eski işlerinizden bahsedelim. Rise of Magi benim sevdiğim bir çizgi romandı. Siz Rise of Magi hakkında ne düşünüyorsunuz?
Teşekkürler. Magi benim Amerikan piyasasına çizdiğim ilk çizgi roman. Hem bu, hem de Marc Silvestri ile çalışma onuru bakımından bende yeri oldukça özel. Velakin son iki sayısı seri yeterince satmadığı için basılmadı, bu yüzden de bir nebze buruk hissettiriyor. Ne olursa olsun Magi’yi çizme fırsatı sayesinde yeni projelerde yer aldım almaya devam ediyorum. Hikaye Silvestri’nin uzun zaman önce yazdığı eğlenceli, fantastik, bol bol büyü (magic) içeren bir macera üzerine kurulu, ve çizerken oldukça eğlenmiştim.
Rise of Magi geri dönecek mi? İlerde yeni bir sayısını görebilir miyiz?
Bir yıl önce TPB basılacağını söylemişlerdi ama sonra hiçbir ses çıkmadı. Şimdilik ufukta yeni sayılar yok gibi görünüyor.
Sevdiğiniz yazar ve çizerler kimler?
Sevdiğim yazar ve çizerler listesi o kadar uzun ki şu an nereden başlayacağımı bilemiyorum 🙂
En sevdiğiniz çizgi romanlar hangileri?
Incal, Vagabond, Batman Black & White serileri, Bone şu an en favorilerim ama liste yine oldukça uzun burada bırakmalıyım sanırm 🙂
Röportaj için teşekkürler.