2020 bizler için iyi başlamadı. Pek çok ülke bugünlerde bir sağlık krizinden geçiyor ve durumu kontrol altına almak için mücadele ediyor. Milyonlarca insan karantina altında; arkadaşlarından ve tanıdıklarından tecrit edilmiş durumda. Buna rağmen hayat devam ediyor ve sabırsızlıkla yeni sezonlarını beklediğimiz birçok dizi var. İyi tarafından bakacak olursak karantina, aynı zamanda insanların okuma, oyun oynama, film/dizi izleme gibi hobilerine harcayacak …
Devamını gör »Aylık Arşivler: Mart 2020
Cadılar, Ketamin ve AIDS: Witch House
Siberpunk öldü. Gelecek 1980’lerdeki insanların tahmin ettiği gibi olmadı. Gelecek siberpunk değil artık, başka bir şey. İnsanların giderek pozitif bilimlerden elini eteğini çektiği, şehirlerin isyanlarla dolduğu, toplulukların giderek militanlaştığı, insanların kar yahut gaz maskesi takarak dolaştığı, sisli bir dünya. Artık kırsaldaki bazı bölgelerle iletişim koptu, bazı bölgelere giriş yasak. Nihilizm hakim ideoloji şimdi. İşte witch house aşağı yukarı böylesi bir …
Devamını gör »Metafor Yağmuru: The Platform
Netflix’in içerik haznesini durmaksızın arttırdığı şu günlerde bünyesine kattığı İspanya yapımı El Hoyo (The Platform) isimli filmi ülke ve dünya gündeminde yer edinmeyi başardı. Film daha önce, 2019 yılında Toronto Film Festivali’nde gösterime girmiş ve ilgiyle karşılanmıştı. Galder Gaztelu-Urrutia‘nın yönettiği, David Desola ve Pedro Rivero’nun senaryasonu yazdığı The Platform’un öne çıkan oyuncuları Ivan Massagué, Zorion Eguileor ve Antonia San Juan. El …
Devamını gör »Diyalektik Düşüncenin Dansı
Doğayı, toplumu ve insanı açıklayan ortak bir bilgi çerçevesi var mıdır? Fizik, kimya, biyoloji, sosyoloji, ekonomi, psikoloji gibi bilim dallarını birleştirebilen bir bilgi modeline ulaşabilir miyiz? Çok geniş bir alanda uygulayabileceğimiz, az sayıda kelime ile ifade edilebilen böylesi bir bilgi modeline sahip olsaydık dünyayı anlamamız çok daha kolay olurdu. Böylesi bir bilgiye sahip olsaydık evrenin sırlarını çözmeye bir adım daha …
Devamını gör »Dune: Kum Solucanları
1965 yılında Frank Herbert tarafından başlatılan, oğlu Brian ve tanınmış bilimkurgu yazarı Kevin J. Anderson tarafından ise devam ettirilen destansı Dune serisinin kronolojik sonu bu eser ile geliyor. 2007 yılında yayımlanan Dune: Kum Solucanları romanı, doğrudan Dune: Dune Avcıları‘ın bittiği noktadan devam ediyor. Öte yandan klasik Dune serisinin son hikayesi olan Chapterhouse: Dune‘un da devamı niteliğinde. Frank Herbert’ın 1986 yılındaki …
Devamını gör »Öldürücülük Oranı Yüksek 10 Virüs
Virüsler kabaca zorunlu hücre içi parazitler olan protein yapılardır. Bazıları yağ içeren zarf yapısı ile sarılıdır. Her ne kadar tartışmalı olsa da, yaygın bilimsel kanıya göre “canlı olmayan; ancak canlılığın eşiğinde olan varlıklar” olarak tanımlanmaktadır. Bölünerek çoğalmazlar, çoğalmak için konak hücresini ve enzimlerini kullanırlar. Canlı hücreyi enfekte etme yeteneği taşıyan ergin virüse virion adı verilir. Ayrıca birtakım tanımlara da burada …
Devamını gör »İnsanlık Tarihine Tanrısal Bir Yolculuk: Model Evren
Bilimkurgu edebiyatının revaçta olduğu şu dönemde, birbirinden güzel hikayeler ve öykülerle hayal gücümüzü besleyerek bu alanda yavaş yavaş birer üretici konumuna geliyoruz. Önceden sadece okuyan ve okuduğunu birkaç paragrafla yorumlayan kitle, şimdi farklı farklı evrenleri beğenimize sunuyor ve sunmaya da devam ediyor. Bizlere düşen de bu eserleri okumak ve fikrimizi karşı tarafa ulaştırmak. İşte bu noktada yapacağımız ilk şey ise …
Devamını gör »Muhtemelen İzlemediğiniz 9 Komik Bilimkurgu Filmi
Korona pandemi ile mücadele ettiğimiz şu günlerde akıllardaki soru: Bilimkurgu izlemek için doğru zaman mı? Malum, izlediğimiz onlarca post-apokaliptik filmin başlamasına neden olan bir virüs! Beynimizin daha fazla teori üretmemesi için bilimkurgudan uzak kalmamızı söyleyenler şöyle dursun; biz hem bilimkurgu hem eğlence zamanı diyoruz! Bu eğlenceli listede Back to the Future, Galaxy Quest, Mars Attacks, Men in Black, Spaceballs, Paul, …
Devamını gör »Ömrümüzün Bütün Çağları ve Dünya Tarihi
İlk çağ insanlarını konu alan diziler, filmler, belgesellerde dönemin aristokratları çoğunlukla şımarık, bencil, acımasız ve haz düşkünü olarak tasvir ediliyor. Bütün bu olumsuz özelliklerine rağmen bir yandan da renkli ve özgür düşünceli insanlar olmaları onları sempatik kılıyor. Hristiyanlık öncesinde yaşamış insanların belirgin zihniyet farklılığı tek tanrılı dinlerin ölçülü ve ahlaklı olmayı vazederek insanlığı epeyce törpülemiş olduğunu gösteriyor. Demek ki Neitzsche’nin …
Devamını gör »Neden Parmak İzimiz Var?
1910’da Thomas Jennings bir cinayet işleyerek suç mahallinden kaçtı, ancak kaderini belirleyen bir ipucu bıraktı: Suçu işlediği evin etrafındaki çitin henüz kurumamış boyasına mükemmel bir şekilde işlemiş olan parmak izlerini… Ceza soruşturmasında delil olarak kullanılan ilk parmak izleri bunlardı. Dava 1911’de Jennings’in mahkumiyetiyle sonuçlandı. O zamandan beri parmak izleri adli soruşturmalarda önemli bir kanıt olarak gösteriliyor. Bu eşsiz kimlik belirteçleri, …
Devamını gör »