2018 yapımı Fahrenheit 451 filmi, daha çok George Orwell’ın 1984 distopyasındaki bazı fikirlerin katıldığı bir karışım olmuş. Biraz da Christian Bale’in oynadığı “Equilibrium” var. Senaryoyu da yazan yönetmen Ramin Bahrani, Shape of Water’dan Michael Shannon, Tom Cruise’lu Mumya’dan Sofia Boutella ve Black Panther’den Michael B. Jordan gibi isimlerden oluşan bir kadroyla çalışmış. Her ne kadar izlerken sıkılmıyorsak da eksikliği hissedilenler …
Devamını gör »Aylık Arşivler: Mayıs 2018
Dune: Titanların Tarihi
Dune evreni her ne kadar çok uzak bir gelecekte, çok farklı kültür ve teknolojilerin harmanı şeklinde var olsa da, günümüzün dünyası ile oldukça bağlantılıdır. Bu bağlantıyı anlamak için Dune evrenindeki en büyük değişimlerden birinin gerçekleştiği Titanlar Dönemi‘ne göz atmak gerekir. Titanlar’ın bilinen evrene hâkim olduğu bu dönem, Eski İmparatorluk’un yıkılışı (1287 BG) ile Omnius’un Yükselişi (1182 BG) arasındaki yüz yıllık …
Devamını gör »Çok Katmanlı Bir Film: Bulut Atlası
Bulut Atlası, David Mitchell’in aynı adlı romanından uyarlanmış bir bilimkurgu filmi. Film iki saat kırkbeş dakikalık süresiyle oldukça uzun ve altı katmanlı olay örgüsüyle bir hayli karmaşık olsa da, esasen vermek istediği mesajlar sayıca çok fazla değil. “Zayıflar et olur, güçlülere yem olur” ve “okyanus ufacık su damlalarından meydana gelir” düsturlarının karşı karşıya getirildiğini görüyoruz. Bir yanda güçlülerin zayıfları ezdiği, …
Devamını gör »“Kapının Ardında: Fantazyaya Açılan Geçitler” Tasarım Sergisi
Tasarım edebiyatla buluşuyor! FABİSAD (Fantazya ve Bilimkurgu Sanatları Derneği) ve Haliç Üniversitesi Sahne ve Dekor Tasarımı programının iş birliğiyle hayata geçen “Kapının Ardında! Fantazyaya Açılan Geçitler” Tasarım Sergisi, 2 Haziran – 9 Haziran tarihleri arasında Adahan Otel’de. FABİSAD üyesi sekiz yazarın eserlerinde geçen, başka dünyalara açılan sekiz büyülü geçit Sahne ve Dekor Tasarımı Programı Ör. Gör. Polat Canpolat’ın öğrencilerinin tasarımları …
Devamını gör »John Carter: İki Dünya Arasında
Çizgi roman, bilimkurgu, edebiyat dendiğinde bizim olmasa bile Amerikan İngiliz kültüründe akla Edgar Rice Burroughs (Tarzan’ın yaratıcısı olarak biliyoruz) gelir. Edgar’ın en gözde kahramanı ise A Princess of Mars’ta da belirttiği gibi John Carter’dır. Sinema tarihinin yapımı en uzun süre planlanan filmlerinden John Carter’ın, romanı çıktığından beri beyaz perdeye uyarlanması hayal ediliyordu (79 yıldır planlaması yapılıyordu). Başlangıçta film, roman serisine sadık kalarak …
Devamını gör »Çocuğun Başarısı Evdeki Kitap Sayısına Bağlı
Son zamanlarda yapılan bir araştırmaya göre çocuğun okul başarısı evdeki kitap sayısıyla doğru orantılı olarak artıyor; yani bir evde ne kadar çok kitap varsa, çocuğun başarılı olma eğilimi o derece yüksek oluyor. Bulunan bu sonuç, çocuğun ailesinin kitap okuyup okumamasıyla ve sosyo-ekonomik düzeyiyle bağlantılı değil. Yani siz okumasanız bile evinizde bir kitaplık kurarsanız, eskiye kıyasla çocuğun entelektüel düzeyinin uzun vadede …
Devamını gör »Dünya Bir Nötron Yıldızı Kütlesine Sahip Olsaydı
İlk bakışta fotoğrafta neyin olup bittiğini anlamayabilirsiniz. Dikkatli bakın, göreceksiniz. Bizler, cisimlerin görünümlerinin ve şekillerinin “içsel özellikleri” olduğunu varsayarız; çünkü yaşadığımız mezo-boyutta karşılaştığımız cisimler uzay-zamanı dikkate değer miktarda bükmezler. Dolayısıyla onlardan yansıyan ışık pratik olarak dümdüz bir rota izleyerek gözümüze ulaşır; yol boyunca eğilip bükülmez. Bu nedenle o cisimlerin üretildikleri veya sahip olduğu şekli olduğu gibi görürüz. Ancak eğer ki …
Devamını gör »“Bizim Bildiğimiz Anlamıyla” Hayat İçin Suyun Önemi
Bunca süredir “hayattan” bahsedip de, bizim bildiğimiz anlamıyla hayat için neden suyun gerekli olduğu üzerine konuşmamak, yanlış olacaktır. Bu sebeple bu yazımızda biraz suyun, bizim bildiğimiz anlamıyla hayat için neden bu kadar önemli olduğu üzerine duracağız. Öncelikle suyu bir molekül, yani kimyasal bir madde olarak tanıyacağız, ondan sonra hayat için önemine geçeceğiz. Bir Kimyasal Olarak Su Oksijen ve Hidrojen atomları …
Devamını gör »2000’li Yıllarda Yaşıyor Olma Olasılığımız
Çok ilginç bir çağ olan 2000’li yıllarda yaşıyor olmamızın olasılığı nedir? Bu soruyu sormamın nedeni, biraz önce çocuklarıma Nasreddin Hoca fıkraları okurken gülmediklerini fark etmemdi. Onlara bir sürü açıklama yapmam gerekiyordu. Nasreddin Hoca’nın dönemi onlara mağara devri kadar uzak geliyordu. Çeşmeden testiyle su taşımanın ne demek olduğunu bilmiyorlardı mesela. Kandil ve komşu gezmesinin ne demek olduğunu; TV’siz, telefonsuz, tabletsiz bir …
Devamını gör »Stephen King’in Eserlerinden Uyarlanan Bilimkurgu Filmleri
Çağımızın en üretken kalemlerinden olan Amerikalı yazar Stephen King, özellikle korku türündeki roman ve öyküleriyle anılsa da farklı türlere katlı yapmış çok yönlü bir isim. Son dönemde Mr. Mercedes (Bay Mercedes), Finders Keepers (Kim Bulduysa Onundur) ve End of Watch (Son Nöbet) gibi üç kitaplık bir polisiye serisine imza atan King, Dolores Claiborne (Dolores Claiborne), Misery (Sadist) ve Cujo (Kujo) gibi fantastik öğeler barındırmayan romanlar da …
Devamını gör »