Etiket Arşivleri: Yok Oluş

goktasi

Armageddon ve Deep Impact Gibi Filmler Ne Kadar Gerçekçi?

Dünya, tarihi boyunca birçok kez göktaşı çarpışmalarına maruz kaldı. En bilinen örnek, yaklaşık 66 milyon yıl önce dinozorları yok eden Chicxulub göktaşı. Günümüz Meksika körfezine çarpan göktaşı, yaklaşık 15 kilometre çapında bir cisimdi ve Dünya’ya çarptığında ortaya çıkan enerji, Hiroşima’ya atılan atom bombasının 5 ila 10 milyar katıydı. Bu da 100 trilyon ton TNT gücüne denk geliyordu. Çarpışma, dünya çapında …

Devamını gör »
yok olus-kitamet-post-apokaliptik

Kitlesel Yok Oluş Düşüncesinin Tarihi

4,54 milyar yıl yaşındaki gezegenimiz için belki de farkında bile olmadığı bir detayız ve belki bizler de zaten kendimizi, sonumuzu yaratma arzumuzun son birkaç yüzyıllık yükselişiyle fark etmişizdir. Takvimler 2020’yi gösterdiğinde kendi yarattığımız odalarda ya da farklı boyutlardaki evlerde kapana kısıldığımız bir döneme girilmişti. Covid-19 tüm dünyayı etkilerken bizler evlerimizde internet akımlarına uymaya ve tariflerce yemeğe düşmüştük bile. Şimdi de …

Devamını gör »

Süpernovalar Kitlesel Yok Oluşlara Neden Olabilir!

Uzun yıllardır bilim insanları, süpernovaların üzerinde konakladığımız gezegene etkilerini araştırıyorlar. Geçtiğimiz günlerde bu konuda oldukça ilginç bir makale yayımlandı. Söz konusu makaleye göre 2.6 milyon önce yaklaşık 150 ışık yılı uzaklıkta gerçekleşen bir/birkaç süpernovanın iyonize radyasyon etkisi, o dönem yaşamış 18 metrelik megalodon (Carcharocles megalodon) gibi büyük deniz canlılarının neslinin yok olmasına etki etmiş olabilir! O dönem gerçekleşen kütlesel yok …

Devamını gör »

Soyları Tükendiği İçin mi Uzaylıları Bulamıyoruz?

Uzaylılar nerede? Onlara altın plak gönderdik, Mars’ta ve diğer gezegenlerde onları aradık; vargücümüzle onlardan bir sinyal arıyoruz ama sonuç: Sıfır. Korkunç bir ihtimali de gözardı etmemek gerek: Ya hepsi iklim değişikliği yüzünden öldüyse? Bu bizim için hiç iyi olmaz çünkü hem uzaylı arayışımız boşa geçmiş olacak, hem de bu sonun bizim de başımıza gelme olasılığı bir hayli fazla. Astrobiology dergisinde …

Devamını gör »

Değişen Bilimkurgu ve Netflix: Annihilation

Uzun olmasa da bir süre boyunca erteledim Annihilation‘u izlemeyi. Sebebi malum; Netflix yapımı bir uyarlama olması beni biraz geri itti başlat tuşuna basarken. Fakat bu filmde daha önce fark edemediğim bir kalite olduğunu anlayınca daha fazla tutamadım kendimi: Pazarlama stratejisi… Netflix artık pazarlamayı o kadar iyi yapıyor ki bunun farkında bile olamıyoruz. Zaten kanımca Türk reklam anlayışında çığır açmaya doğru …

Devamını gör »

Kansere İçeriden Bir Bakış: Annihilation

“Love it or hate it” denen bir sınıf var. Ya bayılırsın ya nefret edersin. Kafa karıştırıcı bir sınıftır. IMDb’de bakar on yıldız veya bir yıldız verenleri görürsün. Biri “şarlatanca bir paçavra, zaman ve paranızı boşa harcamayın” yazarken diğeri “müthiş, dolambaçlı, içe işleyen bir sanat eseri” der aynı film için. Annihilation bayıl ya da nefret et sınıfına girenlerden. Sitede daha önce …

Devamını gör »

Derin Görünmeye Çalışan Sığ Bir Çaba: Annihilation

Sonda söylenmesi gerekeni ilk başta yazarak başlayalım bu yazıya: Alex Garland‘ın yönettiği Annihilation bir kısa film, en çok 25-30 dakikalık “Alacakaranlık Kuşağı” bölümü olabilecek bir senaryonun uzatılmış hali. Kurgu çatısı çok dallı değil, tek bir düzlem üzerinde ilerliyoruz. Bazı sahneler ana kurguyu ilerletmek için değil de film olsun diye uzatılmış gibi duruyor. Annihilation’a “Uzayda Piknik”in sabun köpüğü, sığ versiyonu diyebiliriz. “Parıltı” bölgesinin …

Devamını gör »

Yolculuk | Emre Yorgancıgil (Kısa Öykü)

Çocuktum. İstasyon Caddesi’nin trafiğe kapatıldığı bir yaz akşamı, yürüyüş yapıyorduk. Babama, ismimin anlamını sordum. “Evren” demişti, gördüğün her şeyden ibaret. Ayağının bastığı toprak, soluduğun hava ve yaşadığın şehir bunun küçücük bir parçası, Dünya. Gökyüzüne baktığında ise, başka şeyler görüyorsun, Ay, Güneş ve yıldızlar. Yıldızların aslında çok büyük ve çok uzakta olduğundan bahsediyordu. Dünya’nın küçük ve sıradan bir gezegen olduğu gerçeği …

Devamını gör »

İnsan Nesli Nasıl Tükenecek?

İnsanlığı bekleyen en büyük tehlike ne? Hiç beklemediğimiz halde tükenmenin eşiğine mi geldik? Oxford Üniversitesi’nden bilim insanı, matematikçi ve felsefeciler bu sorulara yanıt arıyor. “Küresel bir öncelik olarak varoluşu tehdit eden riskler” adlı makalelerinde de, siyasetçilerin canlıların neslini tüketen tehlikeleri göz önünde bulundurması gerektiğine dikkat çekiyorlar. Geçen yıl karda sörf yapmak konusundaki akademik çalışmaların sayısı, insan neslinin tükenmesi ile ilgili çalışmalardan …

Devamını gör »
insansiz dunya

İnsan Nesli Tükense Bizden Geriye Ne Kalırdı?

Eğer 4.5 milyar yıllık Dünya‘nın yaşını bir yıla indirgeyecek olsaydık, modern insanın ortaya çıkışı 31 Aralık saat 23:52’ye tekabül ederdi. Dünya bazlı kozmik yılın son dakikalarında ortaya çıkmamıza rağmen büyük ilerlemeler ve atılımlar gerçekleştirdiğimiz ortada. Tarımı öğrenip yerleşik hayata geçişimiz, bilimsel ve düşünsel yeteneklerimizdeki artış; ateşin, yazının, elektriğin, radyonun, televizyonun, uçakların, bilgisayarın icadı, uzaya ve Ay’a açılışımız, diğer gezegenlere araçlar …

Devamını gör »