Samurai Jack

İntikam Peşinde Bir Zaman Yolcusu: Samurai Jack

“Uzun zaman önce, uzak bir ülkede ben Aku karanlığın şekil değiştiren efendisi, serbest bırakılmış korkunç bir şeytandım. Ama, sihirli bir kılıç kullanan, ahmak bir samuray savaşçısı önüme çıkıp bana karşı koymaya çalıştı. Son darbe vurulmadan önce, zamanda bir kapı açtım. Ve onu kötü ruhumun hâkim olduğu geleceğe yolladım. Ve şimdi o ahmak geçmişe dönmenin ve geleceğin ta kendisi olan Aku’yu mahvetmenin yollarını arıyor.”

Animasyon dizisinin giriş jeneriğini oluşturan bu kısa özet, hem dizinin hem de bu yazımızın ana konusu niteliğinde. Aksiyon, macera, drama, komedi ve bilimkurgu türündeki Samurai Jack, ilk kez 2001 yılında gösterime girdi. 1972 yılında televizyonlarda yayımlanan Kung Fu adlı drama dizisinden ve Japon kültürüne olan hayranlığından ilham alan Genndy Tartakovsky, animasyon dizisi Dexter’ın Laboratuvarı’ndan sonra Cartoon Network ile bir anlaşma yaptı. Bu anlaşma sonucunda ortaya çıkan Samurai Jack, sihirli bir katanası olan iyilik timsali Jack’in başından geçen olayları konu alıyordu.

Dizinin pilot bölümü, Jack’in çocukluğunu ve imparator babasının iblis Aku’yu mağlup edişini anlatır. Aynı zamanda Aku, tekrar güçlenerek imparatorluğu işgal altına almıştır. Babası ve halkı esir düşerken, Jack ve annesi yanlarına aldıkları kutsal bir kılıçla kaçmayı başarır. Daha sonra annesiyle yolu ayrılan savaşçımız, Aku’yu mağlup etmek için samuray eğitimi alır. Her konuda ustalaşan Jack, kötü ruhla yüzleşme zamanı geldiğinde Aku’nun peşine düşer. İblisin karşısına çıkan kahramanımız önce küçük görülür. Fakat sihirli kılıç hünerlerini gösterdiğinde Aku için tek bir çare kalmıştır. Jack tam öldürücü darbeyi indirecekken zamanda bir kapı açan Aku, onu kendisinin daha güçlü olacağını düşündüğü geleceğe gönderir.

Pilot bölümle fantastik ve macera türünde bir animasyon izlenimi veren Samurai Jack, Aku’nun zaman portalıyla genel bir bilimkurgu dizisine dönüşür. Dünya artık ortak halkın, uzaylıların, canavarların ve robotların Aku’nun baskın yönetimi altında yaşamaya çalıştıkları garip bir distopya hâlini alır. Kahramanımız Jack ise tamamen yabancı olduğu bu gelecekte yalnızlık kavramını sonuna dek yaşamaktadır. Dil ve kültür farklılıkların yanı sıra, yeni teknolojik gelişmeler iyiliğin bekçisini bir hayli zorlar.

Sanat Yönetmenliğini Scott Wills ve Dan Krall‘ın yaptığı dizinin minimalist tarzı ve yinelenen karakterlerin azlığı dikkat çeken önemli noktalar. Aku dahil Jack dışındaki diğer karakterler ortaya çıktıkları bölümde kalıyor ve uzun bir süre tekrar görünmüyor. Bir başka önemli kısım ise dizinin sanatsal başarısı. Zira neredeyse her bölümde sanatsal bir tablo değeri taşıyan görseller mevcut.

İlk dört sezonu ile yayımlandığı yıllarda benzersiz bir animasyon dizisi olan Samurai Jack, beklenmedik bir kararla iptal edilince kahramanımızın intikam yolculuğu ve geçmişe dönerek tüm dünyayı özgür kılma amacı sekteye uğrar. Fakat bu karardan tam 12 yıl sonra, 2017’de final sezonu ile tekrar karşımıza çıkan Genndy Tartakovsky ve ekibi, izleyicileri için farklı bir şeyler düşünmüştür. Diziye verilen arayı hikâyeye yediren yönetmen, yeni sezonda ele aldığı benlik arayışı ve ruhsal yolculuklarla kahramanımızı bilge bir savaşçı hâline getirir.

Ara verilen bu uzun süre sonucunda elbette dizide bazı değişiklikler olacaktır. Nitekim beşinci sezonda Samurai Jack’i 50 yıl yaşlanmış bir hâlde görüyoruz. Diziye katılan yeni karakterler, öykünün daha da derinleşmesi ve dizideki teknolojik gelişmelerin gerçek hayattaki gelişmelerle paralel ilerlemesi Samurai Jack’e farklı bir hava katıyor.

Zamanda yolculuk gibi önemli bir bilimkurgusal konu barındıran yapım, hikâyesindeki diğer bilimkurgusal ögelerle farklı ve ayrıcalıklı bir eser olmayı hak ediyor. Görsel doyuruculuğunun yanında, ses efektleri ile bir animasyonda olması gereken her şeyi merkezinde toplayarak başarılı bir işe imza atıyor. İntikam peşinde bir zaman yolcusunun maceralarını anlatan; tür, anlatı ve görsel deneyimleri ile zengin bir içeriğe sahip olan dizi, dört tane Primetime Emmy Ödülü de kazandı.

Sosyal içerikli mesajlarıyla kentleşmenin sorunlarını ve geleceğin toplumlarını retro-fütüristik bir dünyada yaşatan dizi, bilimkurguseverler için çeşitli filmlerden pek çok esinti de taşıyor…

Hazırlayan: Ahmet Boyraz

Yazar: Ahmet Boyraz

1993'de Adana'da doğdu. Futbol ve Bilimkurgu hastası. Bilimkurgu konusunda üretmekten çok tüketme eyleminde olsa da bunu tersine çevirmek için elinden geleni yapıyor.

İlginizi Çekebilir

colde gecen bilimkurgu filmleri 3

Çölde Geçen Bilimkurgu Filmleri 3: Anlam ve Keşif Arayışları

Sinemada çöller hem Dünya’da hem uzak gezegenlerde hem de kahramanın iç dünyasında keşfedilmemiş sınırları temsil …

Bir Cevap Yazın

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin