Etiket Arşivleri: The Day the Earth Stood Still

Neil deGrasse Tyson 10 Bilimkurgu Filmi

Neil deGrasse Tyson’a Göre En İyi 10 Bilimkurgu Filmi

Neil deGrasse Tyson, günümüzde yaşayan astrofizikçiler arasında bilimi halkla buluşturmada en tanınan isimlerden biri. Yazıları, televizyon programları, podcast’leri ve konuşmalarıyla bilimi geniş kitlelere anlatmayı başarıyor. Birden fazla ileri akademik dereceye sahip olan Tyson, karmaşık kavramları herkesin anlayabileceği şekilde açıklama becerisiyle fiziği ana akım kültürün bir parçası hâline getiriyor. Günümüz bilimkurgusunu analiz etme konusunda ona yaklaşabilen çok az kişi bulunuyor; televizyon …

Devamını gör »

Bruce Dickinson’ın Önerdiği 3 Bilimkurgu Filmi

Iron Maiden‘ın solisti Bruce Dickinson, müzik dünyasındaki en renkli karakterlerden biri. Ayrıca, ayırt edici sesi ve sahne hâkimiyetiyle tüm zamanların en saygın metal vokalleri arasında. Diğer yandan da tam bir rönesans insanı; lisanslı bir ticari pilot, kılıç kullanıcısı, okur, motor tutkunu ve tabii ki iyi bir bira sevdalısı… Dickinson’ın “sevdiği etkinlikler” listesinde bilimkurgu filmleri de var elbette. Dickinson, 2018 yılında …

Devamını gör »
planet of the apes bilimkurgu film

Uzaylıların Kazandığı 10 Bilimkurgu Filmi

Uzaylılarla mücadele içeren çoğu filmin sonunda hep insanlık kazanır, ancak bunun istisnaları da var… Yönetmenler ve yazarlar, yıllar boyunca uzaylıları düşledi; kitaplarını, filmlerini ve dizilerini bu hayallerle doldurdu. Özellikle Hollywood’un ciddi bir uzaylı takıntısı var. Bu iyi bir şey çünkü dünya dışı yaşam meraklıları, bu sayede inanılmaz uzaylı tasvirleri gördü. Tıpkı süper kahraman – kötü adam filmlerinde olduğu gibi, çoğu …

Devamını gör »

İnsanların Kötü Tarafta Olduğu Bilimkurgu Filmleri #2

Uzaylılar her zaman istilacı, robotlar isyancıdır; ucubeler derhal ortadan kaldırılmalı, tahtımıza göz diken tüm canlılarsa bastırılmalıdır… Peki, gerçekten de böyle midir? Sinema tarihi bu kısır döngüyü parçalamayı başaran filmlerle dolu. Bilim ile bilimkurgunun kol kola ilerlediği bu teknoloji çağında, insanın özündeki kötülüğe, tahammülsüzlüğe, korkuya ve ön yargıya işaret eden bunca eser bize gelecek hakkında neler söylüyor? “İnsanların Kötü Tarafta Olduğu …

Devamını gör »

İzlenmesi Gereken 11 Politik Bilimkurgu Filmi

Bilimkurgu bir yandan geleceği anlatırken, bir yandan da yaratıldığı zamanın özelliklerini yansıtır. İçlerinden en iyi olanlar da toplumun derinlerindeki sorunlara el atmaktan çekinmeyenlerdir. Biz de popüler kültür üzerinde derin etki yapmış politik mesajlı 11 bilimkurgu filmini sizler için derledik. Metropolis (1927) Etkisi: Zamanında büyük bir gişe başarısı elde etmese de sonraki kuşaklar üzerindeki etkisi büyük olmuştur. Terry Gilliam, bu muhteşem …

Devamını gör »

İzlenmesi Gereken Yapay Zekâ Temalı Bilimkurgu Filmleri

Geçmişten günümüze, sinema dünyası yapay zekâ kavramını çeşitli olasılıklar dâhilinde ele alıyor. Kimi zaman alt edilmesi güç bir düşmanken, kimi zaman iyi bir dost olan yapay zekâ destekli bu karakterler, bilimkurgu heveslileri için de ayrıcalıklı hoş saatler sunuyor. Bilimkurgu edebiyatının sinema dünyası üzerindeki etkisinden sıyrıldığımızda onun bilimi de yönlendiren büyük bir güç olduğunu kavrıyoruz. Bugün kategorilere ayrıştırılmış çeşitli bilgisayar sistemlerini …

Devamını gör »

İzlenmesi Gereken 10 Star Wars Öncesi Bilimkurgu Filmi

Bilimkurgu sineması uzun ve katmanlı bir tarihe sahip. 1940’lar ve 1950’ler, arabayla girilen açık hava sinemalarında gençleri korkutmak için tasarlanmış sevimsiz B tipi filmlerle dolup taşıyordu. Hem daha gelişmiş teknoloji, hem de film yapımcılarının istedikleri türden hikayeleri anlatmalarına izin verilmesi sayesinde günümüzde bilimkurgu filmleri çok daha başarılı. Ancak Star Wars (Yıldız Savaşları), türü öylesine etkilemiş durumda ki bilimkurgu sineması tarihini ikiye …

Devamını gör »
The Day The Earth Stood Still

Soğuk Savaşın Buzlarını Çözen Film: Dünyanın Durduğu Gün

19 Kasım 1985, yarım yüzyıla yakın bir süredir devam eden Soğuk Savaş’ın buzlarının erimeye başladığı gün olarak tarihe geçti. ABD lideri Ronald Reagan ve SSCB’nin son lideri Mikhail Gorbachev, o gün İsviçre’nin Cenevre kentinde bir araya gelip el sıkışarak Soğuk Savaş’a son verecek yolun ilk adımlarını attılar. Peki, bu tarihi buluşmada Reagan’ın Gorbachev’e, olası bir uzaylı saldırısında iki ülkenin aralarındaki …

Devamını gör »

50’li Yıllardan 10 Bilimkurgu Filmi

İki büyük dünya savaşının mirası yıkım, korku ve hem bedeni hem de ruhu derin hasar almış bir insanlık olmuştur. Adına Soğuk Savaş denen gerginlik dünyayı ikiye bölmüş; atom bombasının ve savaşların dehşetine tanık olan insanlık bilinmezlik, patlak verecek yeni bir savaş ve istila korkusunun karanlık gölgesi altında kalıp ezilmiştir. Toplumları derinden etkileyen böyle büyük trajedilerin, sinema üzerinde de etki yaratması …

Devamını gör »

Bilimkurguda Bilgisayarlar

Kurgusal bilgisayarlar denince edebiyatta, sergilerde ve filmlerde büyük yer kaplayan envai çeşit hayali ve sahte aletler akla geliyor. Otomasyon ve robotlarla birleşince de gerçek bilgisayarların kültürel gelişiminde son derece önemli bir yer kaplıyorlar. Kurguda bilgisayarların tutarlı bir tarihi hazırlanacak olursa belki de bakılması gereken ilk yer Jonathan Swift‘in 1726 yıllı romanı Gulliver’in Gezileri‘dir. Bu kitapta Swift, “dünyanın en cahil insanının …

Devamını gör »