Birçok bilim insanı yaşamı tanımlamaya çalışmıştır. Ne var ki okullarda bize öğretilen basit tanımlar hep hatalı olmuştur. Zira evrende canlı–cansız ayrımı yoktur! Bu ayrımı sınıflamada kolaylık olması açısından biz yaratıyoruz. Günümüzde karşılaştığımız yaşam formları, en eski canlı formlarından çok farklı özellikler sergilemektedir. Yaşam tarihi, evrim diye tanımladığımız çok kapsamlı ve halen süregiden bir değişim sürecinden oluşur. Özellikler, yaşamın evrimsel tarihindeki birçok …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: RNA
Evrende Yalnız mıyız?
Her çocuk mutlaka bir gün “Evrende yalnız mıyız?” diye sorar. Evren öylesine büyüktür ki bu koca boşlukta yalnız olduğumuz fikri mantıksız gelir. Gerçekte bizim gördüğümüz, evrenin yalnızca küçük bir parçasıdır. Uzayın ve evrenin gerçek büyüklüğü konusunda hiçbir fikrimiz yoktur. Yıldızların çok olduğunu düşünürüz, oysa onların gerçek sayısı ve o sayının muazzamlığı hakkındaki algılarımız da yetersizdir. Evrende yaşamın olduğu bir gerçektir, biz …
Devamını gör »Mutasyonların ve Mutantların Bilimsel Analizi
Mutant dediğimizde Marvel ve DC gibi çizgi roman evrenlerine ve bilimkurgunun engin denizlerindeki fikirlere seslenmiş oluyoruz. Birçok bilimkurgu yapımının temelinde mutantlar vardır. Çünkü gerçekten ham maddesi oldukça boldur. Herhangi bir fikir ortaya atmak istediğinizde mutantlara bahane atabilirsiniz. Peki temelde mutant nedir? Mutant, kısaca mutasyona sahip canlı veya genetik karakter demektir. Örneğin bir bakterinin genetik materyalinde yapılan/oluşan değişim o bakteriyi “mutant” …
Devamını gör »Yalnızlığın Acısı: I Am Legend
Hangimiz kendini Dünya’da bir Alman kurduyla yapayalnız hayal etmedi? New York’un yosun tutmuş sokaklarında Ford Mustang Shelby GT-500‘ün içinden M4A1 ile akşam yemeği için geyik avlamayı hangimiz düşünmedi? Ya da karanlık çökmeden dışarı çıkıp erzak toplama hevesine kim kapılmadı? Duygusunu çok başarılı bir şekilde aktarabildiği için bu yapımın bilimkurgu türü içinde yeri ayrıdır. Evet, yönetmen koltuğunda Francis Lawrence‘ın oturduğu ve başrolde Will Smith‘in yer aldığı …
Devamını gör »Evreni Anlamak
Tekel’in özelleştirilmesinin üzerinden sadece birkaç ay geçmişti. İktisadi devlet teşekkülü olarak varlığını sürdüren Tekel, British American Tobacco şirketi tarafından satın alınır alınmaz Samsun’daki fabrikaya son model sigara üretim makineleri sipariş edilmişti. Bu alanda ünlü bir İtalyan şirketten alınan devasa, milyon dolarlık makineler İzmir’deki Ege Serbest Sanayi Bölgesi’ne kargolanmıştı ve Samsun’daki teknisyenlerin eğitimi yine Serbest Sanayi Bölgesi’ndeki bir hangarda verilecekti. Makineler, …
Devamını gör »Mutasyon: Dost mu, düşman mı?
“Mutantlar. Keşfedilişlerinden bu yana korkuyla, şüpheyle ve çoğunlukla nefretle bakılıyorlar. Bugün tüm dünyada tartışma sürüyor: Mutantlar, evrim zincirindeki sonraki halka mı yoksa sadece varolmak için çabalayan yeni bir insan türü mü? Her halükarda cevap belli; insanlık hiçbir zaman bu dünyayı paylaşmak istememiştir.” -Profesör Charles Xavier Bilimkurgu, bilimin hayal gücüdür. Bilimin olmadığı yerde kurgusu da mümkün olmaz. Evrim ise, mutasyon ve …
Devamını gör »