Etiket Arşivleri: Heavy Metal

Unutulmaz Black Sabbath Şarkısı Iron Man’in Öyküsü

black sabbath - iron man cover

1968 yılında kurulan Black Sabbath’ı heavy metalin “big bang” i olarak niteleyebiliriz. Grup yıllar içinde genişleyip büyüyen, farklı dallara ayrılarak zenginleşen bu müzik türünün öncülerinden oldu. Karanlık müziğini savaş karşıtlığından mitolojiye, psikolojiden bilimkurguya kadar uzanan geniş kapsamlı şarkı sözleriyle derinleştirerek daha da etkileyici kılmayı bildi. Grubun bilimkurgu alanındaki parçalarından en önemlisi ve en popüleri ise kuşkusuz Iron Man‘di. Şarkı, zamanda …

Devamını gör »

Bir Bilimkurgu Vizyoneri: Moebius

jean giraud moebius

Jean Giraud‘nun ya da kullanmayı tercih ettiği lakabı ile Moebius‘un eserlerine bugün bakan herhangi bir bilimkurgu veya fantastik hayranının etkilenmemesi mümkün değil, ancak kendisinin asıl önemi yaşadığı dönemi düşündüğümüzde ortaya çıkıyor. Günümüzde işlerine epey aşina sayılırız. Eserlerindeki detaylı, gerçekçi endüstriyel çizgiler ve dünya dışı havası veren fantastik öğelerin karışımı, 1980’lerden beri neredeyse standart olmuş durumda; dolayısıyla da Moebius’un bu tarza …

Devamını gör »

Jean ‘Moebius’ Giraud’nun İzini Taşıyan 4 İkonik Bilimkurgu Filmi

moebius film sinema

Karikatür dünyasında olmayan birine Jean Giraud ismi bir anlam ifade etmese de, modern bilimkurgu ona çok şey borçlu. Aslen “Moebius” mahlasıyla tanınan Giraud, Métal Hurlant (ABD’deki adıyla Heavy Metal) dergisinin kurucularından biriydi ve ünlü yapımcı ve yönetmen Alejandro Jodorowsky ile de iş birliği yaptı. Birlikte karikatür kitabı The Incal üzerinde çalıştıktan sonra Jodorowsky, Giraud’nun destansı bilimkurgu filmi Dune’un 1975 uyarlamasında …

Devamını gör »

Bilimkurgu Filmlerinden 10 Psikoaktif Madde

Bazı karıncaların salgıladığı zehir az da olsa halüsinatif etkiler taşır, yunuslar bazen kirpi balıklarını kendi aralarında gezdirerek “kafa bulurlar”, dağ keçileri bazen psikoaktif etki taşıyan dikenli bir bitkiyi ağızlarını kan içinde bırakmak pahasına çiğnerler. Nitekim insanlar da bilinçlerinin sıradan akışını değiştirecek pek çok madde ile haşır neşirdir. Tabii bu maddeler tasvip edilir şeyler değildir. Bunları birilerine özendirmek de suç teşkil …

Devamını gör »

Dune’un Etkisiyle Bestelenmiş Parçalar

Frank Herbert, 1920 doğumlu Amerikalı gazeteci ve bilimkurgu yazarı. Yazarlık kariyerine 1955’te yazdığı psikolojik gerilim türündeki romanı The Dragon in the Sea ile başladı. Tüm dünyada milyonlarca okuyucuya ulaşan, yan serileri hariç altı kitaptan oluşan Dune serisini 1965 ile 1985 yılları arasında yazdı. Arthur C. Clarke’ın “Yüzüklerin Efendisi ile kıyaslanabilecek tek şaheser kurgu romandır.” sözleriyle bahsettiği roman, din, ekonomi ve …

Devamını gör »

Bilimkurgu Eserlerinin Etkisiyle Bestelenmiş Parçalar #3

Bilimkurgunun müzik dünyası kapsamındaki etkisini eserler üzerinden incelediğimiz yazı dizimize üçüncü bölümüyle devam ediyoruz. Önceki bölümde Dünyanın Merkezine Yolculuk, Dünyaların Savaşı, Uzak Dünyanın Şarkıları, Dune ve 1984 romanlarından etkilenerek bestelenmiş on müzik parçasından bahsetmiştik. Önceki yazımıza ve yayımlandıktan sonra devam yazılarına en alttaki ok tuşları ile ulaşabilirsiniz. Bu bölümde Aldous Huxley’in Cesur Yeni Dünya, Ray Bradbury’nin Resimli Adam, John Wyndham’ın …

Devamını gör »

Bilimkurgu Eserlerinin Etkisiyle Bestelenmiş Parçalar #2

Bilimkurgunun müzik dünyası kapsamındaki etkisini eserler üzerinden incelediğimiz yazı dizimize ikinci bölümüyle devam ediyoruz. Önceki bölümde Karanlığın Sol Eli, Gökdelen, Kaplan! Kaplan!, Aksın Gözyaşlarım Dedi Polis ve Ben, Robot romanlarından etkilenerek bestelenmiş on müzik parçasından bahsetmiştik. Önceki yazımıza ve yayımlandıktan sonra devam yazılarına en alttaki ok tuşları ile ulaşabilirsiniz. Bu bölümde H. G. Wells’in Dünyaların Savaşı, Jules Verne’in Dünyanına Merkezine …

Devamını gör »

Bilimkurgu Eserlerinin Etkisiyle Bestelenmiş Parçalar #1

16. yüzyılda modern bilimin gelişimi ile bilimkurguyu 17. yüzyıla, yine bir bilim insanı olan Johannes Kepler’in Somnium öyküsüne kadar götürebiliriz. Sonrasında Swift’in Gulliver’in Gezileri, Voltaire’in Micromegas’ı, Shelley’in Frankenstein’ı ve Poe’ya varırız. Tabi daha da öncesine gitmek isterseniz Binbir Gece Masalları’na ve bilinen en eski yazınsal metin olan Gılgamış Destanı’na kadar ulaşabilirsiniz. Türün çehresini belirleyen isimler Jules Verne ve H. G. Wells olur. …

Devamını gör »