Bilimkurgu Eserlerinin Etkisiyle Bestelenmiş Parçalar #2

Bilimkurgunun müzik dünyası kapsamındaki etkisini eserler üzerinden incelediğimiz yazı dizimize ikinci bölümüyle devam ediyoruz. Önceki bölümde Karanlığın Sol Eli, Gökdelen, Kaplan! Kaplan!, Aksın Gözyaşlarım Dedi Polis ve Ben, Robot romanlarından etkilenerek bestelenmiş on müzik parçasından bahsetmiştik. Önceki yazımıza ve yayımlandıktan sonra devam yazılarına en alttaki ok tuşları ile ulaşabilirsiniz.

Bu bölümde H. G. Wells’in Dünyaların Savaşı, Jules Verne’in Dünyanına Merkezine Yolculuk, Arthur C. Clarke’ın Uzak Dünyanın Şarkıları, Frank Herbert’in Dune ve George Orwell’ın 1984 eserleri için seçtiğimiz 10 parçadan bahsedeceğiz. Parçalarla beraber dahil oldukları 6 albümü de büyük oranda roman için bestelenmiş oldukları için anmış olacağız. Döneminin altkültürleri olan heavy metal, progresif rock ve bilimkurgunun da ne kadar iç içe geçtiğini tekrarlamış olacağız.

Jules Verne – Dünyanın Merkezine Yolculuk

Rick Wakeman – The Journey

Rick Wakeman & Ozzy Osbourne – Buried Alive

verne1

Bilimkurgu edebiyatını şekillendiren en önemli isimlerden olan Jules Verne, 1828’de Fransa’nın Nantes şehrinde dünyaya geldi. İlk romanlarından biri olan Dünyanın Merkezine Yolculuk‘u 1864’de kaleme aldı. Birçoğumuzun okuduğu ilk bilimkurgu yazarı olan Verne, en çok Denizler Altında Yirmi Bin Fersah ve 80 Günde Devr-i Alem romanlarıyla bilinir. Onu bu kadar meşhur eden ve önemli kılan, bilimi ve hayal gücünü harmanlayarak insanlara farklı bakış açıları kazandırmış ve düşünmeye itmiş olmasıdır. Gelecek öngörüleri hayranlık vericidir. Öyle ki birçok dilde “Jules Verne gibi her şeyi biliyor” benzeri deyimler bulunmaktadır. Eserlerindeki dilin sade olmasıyla beraber çocuk edebiyatında da önemli bir yeri vardır. UNESCO’nun verilerine göre dünyada en çok çevrilen ikinci bireysel yazardır.

Richard Christopher “Rick” Wakeman, İngiliz keyboardist ve besteci. Progressive rock, klasik müzik ve new age türünce müzikler icra etmekte olan Wakeman, oldukça önemli bir kariyere sahip. Yes grubuyla uzun yıllar çalmış, David Bowie ile çalışmış ve solo albümleri 50 milyon kopyanın üzerinde satmıştır. Dünyanın Merkezine Yolculuk romanının etkisiyle hikayeyi baştan sona anlatan Journey to the Centre of the Earth albümünü 1974 senesinde yayımlamıştır. Daha sonra bu albümün devamı olan Return to the Centre of the Earth 1999’da çıkarmıştır. Albümde Ozzy Osbourne, Bonnie Tyler ve Justin Hayward gibi önemli isimler de bulunmuştur. Yüzüklerin Efendisi’nin etkisiyle Songs of Middle Earth adlı bir albüm de yapmıştır.

H.G. Wells – Dünyaların Savaşı

Justin Hayward – Forever Autumn

Rage – War of Worlds

wow

Sosyalist bilimkurgu yazarı H.G. Wells, Jules Verne ile birlikte bilimkurgunun babası olarak kabul edilir. İngiltere’de işçi sınıfı bir ailenin çocuğu olarak 1866’da gözlerini açtı. Çocukluğunda geçirdiği uzun hastalıklar onu kitap okumaya yöneltti. 1895’te yazdığı ve ilk modern bilimkurgu romanı kabul edilen Zaman Makinesi ile üne kavuştu. 1897’de ise Dünyaların Savaşı isimli romanı yayımlandı. Her zaman bilimi yakından takip eden biri oldu. Romanlarında her zaman bilimin yanlış kullanımının yol açacağı felaketler konusunda insanları uyardı. İnsanın yıkımının kendi elleriyle geleceğini anlattı. Öngörüleriyle de bugün bizi kendine hayran bırakıyor. Marslıların Dünya’yı işgalini anlattığı Dünyaların Savaşı’yla, Einstein lazerin teorik temellerini atmadan önce lazer teknolojisinden bahsetti. Uzayın 4 boyutlu olabileceğinden bahsettiği makalesi Einstein’ın rölativite teorisinden 10 sene önce yayımlandı. Tankları, insanların hayvanlar üzerinde yapacağı deneyleri ve atom bombasını öngördü….

Prodüktör Jeff Wayne‘in ilk albümü olan Jeff Wayne’s Musical Version of The War of the Worlds, adından da anlaşılacağı üzere Dünyaların Savaşı’nın müzikal adaptasyonudur. 1976 ve 1977 senelerinde uzun bir sürede kaydedilen çok müzisyenli albümde yirminin üzerinde sanatçıyla çalışmıştır. Çıktığı dönemde ses getiren albümün yeni bir versiyonunu da 2012’de yayımladı. Albümdeki seçtiğimiz parça Forever Autumn‘u seslendiren Justin Hayward, efsane grup The Moody Blues grubunun vokali ve gitaristi olan İngiliz müzisyendir. Diğer parça War of Worlds, Alman heavy metal grubu Rage‘in 2004 çıkışlı Soundchaser albümünde yer alır. Soundchaser, bilimkurgu ile korku/gerilim temalarını harmanlayan bir konsept albümdür.

Arthur C. Clarke – Uzak Dünyanın Şarkıları

Mike Oldfield – Let There Be Light

clarke2

Aynı zamanda bir mucit olan Arthur C. Clarke, dünyanın yörüngesine uydular yerleştirilerek iletişim sistemi kurulması fikrini öne süren ilk kişidir. Robert Heinlein ve Asimov’la beraber bilimkurgunun üç büyük yazarından biri sayılır. Çoğunlukla The Sentinel öyküsünden uyarladığı ve senaryosunu Stanley Kubrick‘le yazdığı 2001: Bir Uzay Efsanesi ile tanınır. Uzak Dünyanın Şarkıları adlı romanını ise 1986’da yazdı.

Mike Oldfield, İngiliz besteci ve gitarist. Progresif rock’la folk, new age, ambient ve folk gibi birçok farklı türü harmanlayarak yaptığı 26 stüdyo albümüne sahiptir. Albümleri ve single’ları defalarca kez İngiltere’de liste başarısı elde etmiştir.. İlk albümü Tubular Bells‘in ünlü The Exorcist filminde kullanılması ile tanınırlığını elde etti. Uzak Dünyanın Şarkıları romanından esinle bestelediği, 17 parçalık albümü The Songs of Distant Earth albümü 1994’de yayımlandı.

Frank Herbert – Dune

Iron Maiden – To Tame A Land

David Matthews – Song of the Bene Gesserit

dune2

Frank Herbert, 1920 doğumlu Amerikalı gazeteci ve bilimkurgu yazarı. Yazarlık kariyerine 1955’te yazdığı psikolojik gerilim türündeki romanı The Dragon in the Sea ile başladı. Tüm dünyada milyonlarca okuyucuya ulaşan, 6 kitaptan oluşan Dune serisini 1965 ile 1985 arasında yazdı. Yazıldığı dönemin petrol sorununun da yazılışında etkisi vardır. Arthur C. Clarke’ın “Yüzüklerin Efendisi ile kıyaslanabilecek tek şaheser kurgu romandır.” sözleriyle bahsettiği roman, din, ekonomi ve siyaset gibi olguları sosyoloji, psikoloji ve felsefeyi harmanlayarak anlatır.

Iron Maiden,1975’te Londra’da kurulan, gelmiş geçmiş en önemli heavy metal gruplarından biridir. 80’lerden bu yana üretkenliğini sürdüren grubun 16 stüdyo albümü vardır. En son 2013’te ülkemize uğradılar ve yorulmak nedir bilmeden, dünyayı turlamaya devam ediyorlar. Dördüncü albümleri Piece of Mind‘ta Dune’dan esinlenerek besteledikleri To Tame A Land isimli parçaları bulunur. Bahsedeceğimiz diğer önemli albüm ise piyanist David Matthews’in tam anlamıyla harika fazz-fusion albümü Dune. 8 parçalık albümün ön yüzünde Dune için bestelenmiş, “Arrakis”, “Sandworms”, “Sons of the Bene Gesserit” ve “Muad’Dib” adlı 4 parça bulunurken, arka yüzünde Space Oddity‘nin hoş bir coverı, Silent Running için bir parçayla beraber Stars War temalı 2 parça bulunuyor.

George Orwell – 1984

David Bowie – Big Brother

Radiohead – 2 +2 = 5

Rage Against the Machine – Testify

1984

Ünlü İngiliz yazar ve gazeteci George Orwell, 1903 yazında Hindistan’da dünyaya geldi. İngiliz sömürgesi olan Burma’da bir süre polis teşkilatında görev almış ve bu emperyalizme karşı olan öfkesini beslemiştir. En bilinen eseri ölümünden kısa önce 1948’de tamamladığı 1984’tür. Genellikle liberallerin çözümleyemeyip sahiplendiği, sosyalistlerin Stalin ve sosyalizm eleştirisi diye ötekileştirdiği eser, alt metninde ideolojilerden bağımsız olarak totaliter rejim eleştirisi ile günümüze ışık tutar.

Sayısız müzisyene esin kaynağı olan roman için 3 farklı müzisyenden parçalar seçtik. David Bowie’nin Diamond Dogs albümü genel tema itibariyle 1984’ü temel alır; Big Brother ve 1984 adlı parçalar güzel örneklerdir. J.G. Ballard hayranlığı ile bilinen Thom Yorke’un grubu Radiohead, Hail to the Thief albümünde bulunan, çok bilinen parçası 2+2=5 ile bu listeye katkıda bulunur. Matrix sountracklerinden hatırlayacağınız önemli protest grup Rage Against the Machine, Testify parçası ile listeye eşlik ediyor.

Hazırlayan: Canberk İleri

Önceki Sonraki

Yazar: Konuk Yazar

Bu içerik bir konuk yazar tarafından üretilmiştir. Siz de sitemizin konuk yazarlarından biri olabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey, kaleme aldığınız bilimkurgu temalı makale ve öykülerinizi bilimkurgukulubu@gmail.com adresine göndermek. Editör onayından geçen yazılarınız burada yayımlanıp binlerce okurun beğenisine sunulacaktır. Gelin bu arşivi birlikte büyütelim...

İlginizi Çekebilir

P. D. James kapak

Polisiyenin Kraliçesi: P. D. James

Polisiye roman yazarı ve kamu görevlisi olan Phyllis Dorothy James, 3 Ağustos 1920’de Oxford’da gelir …

Bir Cevap Yazın

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et