Etiket Arşivleri: Elon Musk

kultur serisi kapitalizm

Teknoloji Devlerinin Iain M. Banks Sevdası

Broligarkların favorisi bir yazar var, ama muhtemelen ne demek istediğini hiç anlamamışlar. Yeni Trump döneminin en dikkat çekici gelişmelerinden biri, teknoloji sektöründeki önde gelen milyarderlerin (sıkça “broligarklar” olarak anılıyorlar) Başkan’a açıkça destek vermeye başlamaları oldu. 2024 seçimlerinde yüksek profilli destek açıklamaları yaptılar, büyük bağışlarda bulundular; yemin töreninin ardından ise şirket politikalarını Donald Trump’ın çağ dışı kültürel ideolojisiyle uyumlu hâle getirdiklerini …

Devamını gör »
uzay kapitalizm

Milyarderlerin Kapitalizmi Uzaya Taşıma Hayali

Isaac Asimov ve Robert A. Heinlein gibi bilimkurgu yazarları, Jeff Bezos ve Elon Musk gibi figürlere ilham verdi. Süper kahraman rolünü benimseyen milyarderler de insanlığı kurtarma hayalleri kuruyor. Mavi Bilye, 1972’de Apollo 17 uzay aracı tarafından çekilen Dünya’nın ilk tam fotoğrafına verilen isimdi. İnsanlık, ilk kez kendisini uzaydan tekil ve sıradan bir kütle olarak görebilmişti. Bu kare, SpaceX’in Polaris Dawn …

Devamını gör »
teknoloji bilimkurgu

Teknoloji Devlerinin Çarpık Bilimkurgu Vizyonu

Klasik bilimkurgu eserlerinin çarpık yorumları, Musk’tan Thiel’e kadar teknoloji patronlarının karanlık vizyonlarını besliyor. Merhum Iain Banks, kaleme aldığı efsanevi Kültür serisinin Elon Musk’ın favorisi olduğunu öğrendiğinde muhtemelen dehşete kapılırdı. Sosyalist kimliğiyle tanınan İskoç yazar, romanlarının sağ görüşlü hayranlar tarafından beğenilmesini bir hayli yadırgardı. Zira kendisine göre bu kitaplar, doğrudan onların dünya görüşüne bir meydan okumaydı. Ama bu Elon Musk’ı durdurmadı. …

Devamını gör »
yapay zeka

Yapay Zekâ Nereye Koşuyor?

Yapay zekâ (YZ) modellerinin artan performansı Arthur C. Clarke’ın “Yeterince gelişmiş bir teknoloji, sihirden ayırt edilemez,” sözünü akla getiriyor. YZ hakkındaki sohbetlere bir miktar hayranlık ve çokça korku eşlik ediyor. Risklerini bildiğimiz hâlde neden YZ’yı geliştirmeye devam ediyoruz? Bir gün YZ bizden akıllı hâle gelirse neler olabilir? Zaman çabuk geçiyor. Fütürist Ray Kurzweil, 2005 yılında yayımlanan “Singularity Is Near” isimli …

Devamını gör »
blackhole

Teknokapitalist-Politik Tekillik #2

21. yüzyılın ilk yarısının yarısı, ülkelerin çok büyük bölümünün gayri safi milli hasılalarının birkaç katı piyasa değeri büyüklüğüne erişen teknoloji şirketlerinin egemenliğiyle tamamlanıyor. Görünen o ki Avrupa Birliği ve ABD dâhil ülkelerin yasal sistemleri teknolojinin şiddetli çekme ve dönüştürme gücü karşısında çok zayıf kalıyor. Teknokapitalist güç odakları yüz milyonlarca hatta milyarlarca insana tek tek ulaşabiliyor. Bu platformlar âdeta dijital bir …

Devamını gör »
teknolojik tekillik

Teknokapitalist-Politik Tekillik #1

Tekillik (singularity), teorik fizikçilerin ve bazı fütürologların sıkça kullandığı bir kavram. Kökeni 18. yüzyılın sonlarına uzanıyor. Pierre-Simon Laplace, o dönemde yerçekimi yoğunluğuna bağlı olarak bazı dev gök cisimlerinin kendi ışıklarını yutup kararabileceği konusunda spekülasyon yapıyor ve böylece kara delik kavramını ilk kez ortaya atıyor. Ancak bu isimsiz kavram, teorik fizik alanındaki gelişmelerin hız kazanacağı 20. yüzyıla kadar unutuluyor. 1950’lerde John …

Devamını gör »
Howard Hughes

Çağının Elon Musk’ı: Howard Hughes

Elon Musk’ı hepiniz bilirsiniz. Teknolojiye ve gelişime meraklı, uzaya tutkuyla bağlı, sosyal medya ve sinemaya ise özellikle ilgili multimilyarder iş adamı Elon Musk. Günümüzün kesinlikle en ilginç figürlerinden biri. Ayrıca bazı aktrislerle yaşadığı çalkantılı aşklarla da sıklıkla gündeme geliyor. En son Johnny Depp’in olay yaratan boşanma davasında adını sıklıkla duyduk. Musk’tan neredeyse 100 yıl önce benzeri bir yaşam öyküsüne sahip …

Devamını gör »
yapay zeka robot gelecek sanal

Yapay Zekâ Hakkında Spekülasyonlar

Yapay zekânın (YZ) ne denli etkili, dönüştürücü bir teknoloji olduğu hepimizin malumu. ChatGPT ve Midjourney gibi uygulamalar büyük bir başarı elde etti ve grafik işlemcilere (GPU) olan talep çığ gibi büyüdü. Öyle ki, üretici şirketler YZ modellerinin eğitilmesinde kullanılan GPU’lara dair talebi karşılayamaz hâle geldi. Lider çip üreticisi Ndivia, artan talep sayesinde dünyanın en değerli şirketi oldu. Ndivia’nın değerindeki artış …

Devamını gör »
elon musk neuralink ustinsan

Elon Musk, Neuralink ve Üstinsan

2016 yılında Elon Musk ve sekiz nörolog tarafından San Francisco’da kurulan nöroteknoloji şirketi Neuralink Corporation, günümüz sorunlarının çok ötesinde bir vizyon ile yola çıktı. Kısaca değinmek gerekirse Neuralink, beyne eklenen dijital bir implant ile hem beynin sınırlarını zorlamayı hem de günümüz insanını bir üst aşamaya taşımayı hedefliyor. İmplant, protez ya da nanorobotlar aracılığıyla yaşanan ya da yaşanması muhtemel sağlık sorunlarının …

Devamını gör »
twitter musk

Elon Musk’ın Twitter’ı Satın Alması ve Mahremiyet Kaygıları

Tesla ve birçok dev şirketin CEO’su Elon Musk’ın Twitter’ı ne kadar yoğun kullandığı hepimizin malumu. Kripto borsasından politik tespitlerine değin geniş yelpazedeki görüşlerini attığı tweetler aracılığıyla paylaşıyor. Hâliyle bu mecraya dair gelecek hedefleri olması gayet normal. Bir süre önce de bunu resmileştirdi ve sosyal medya platformunu yaklaşık 44 milyar dolar karşılığında satın aldığını duyurdu. Böylece haftalarca süren söylentilere son vermiş …

Devamını gör »