Etiket Arşivleri: Canavar

Monterverse

Godzilla’dan King Kong’a: MonsterVerse İzleme Sırası

2024’te start verilen MonsterVerse evreni, Gareth Edwards yönetimindeki “Godzilla” ile deyim yerindeyse eli yüzü düzgün bir çıkış yaptı. Film, özenli yönetimi ve etkileyici tema müziği ile dikkat çekiciydi. 2017’de Kong: Skull Island, her ne kadar karışık yorumlar alsa da Godzilla vs. Kong için bir hazırlık projesiydi. 2023’te Netflix ve Apple TV platformlarına gelen animasyon ve canlı aksiyon dizileri, söz konusu …

Devamını gör »
starship troopers bocek

Bilimkurguda Böcekler

Böcekler bilimkurgu yazarlarını ve okurlarını öteden beri büyülemiştir. Türün ilk zamanlarından bu yana, pulp dergilerde ve düşük bütçeli B filmlerinde dünyalılar böcek gözlü yaratıklarla savaşır durur. Böcekler, uzaylı biyolojisi tiplemeleri için mükemmel adaylardır. Kediler ve köpekler ara sıra uzaylı yaratıklar rolünde karşımıza çıksalar da, onları kendimize daha yakın hissettiğimizden olsa gerek, genelde insanların yanında yer alan yoldaşlarımız rolüne bürünürler. Böceklerse …

Devamını gör »

The Host: Sadece Bir Canavar Filmi Değil

Orijinal ismi “Gwoemul” olan, Güney Koreli yönetmen Bong Joon Ho’nun 2006’da çektiği “The Host” (Mealen konakçı) adlı bilimkurgu filmi Türkiye’de “Yaratık” ismiyle biliniyor. Korece “Gwoemul” kelimesini İngilizcede karşılayan “monster” kelimesinin (1) Türkçe’deki anlamı ise “Canavar”. Film, bir laboratuvarda ABD’li bir bilim insanı ve asistanı Korelinin konuşmasıyla başlıyor. Korelinin itirazına rağmen, amiri olan Amerikalı bilim insanı ona, laboratuvardaki tozlanmış atıl formaldehit …

Devamını gör »

Jaws, Alien ve Koronavirüs: Kapitalizme Meydan Okuyan Yaratıklar

Başımızın belası koronavirüs, Jaws filminin “katil” köpekbalığı ve Alien filminin korkunç yaratığı. İlk bakışta bu meşhur üçlünün herhangi bir ortak noktaları yokmuş gibi görünebilir. Oysa biraz dikkatli bakıldığında onların “insanları öldürmek” dışında bir misyonlarının daha olduğu fark edilir. “Bir anda” ortaya çıkarak gündelik hayatımızı, normal olup olmadığını sorgulamaksızın sürdürmeye devam ettiğimiz normalimizi sekteye uğratan, dahası bizi zengin, fakir, genç, yaşlı …

Devamını gör »

Glass: Süper Kahramanların Kökenine Dair Bir Teori

Hint asıllı yönetmen M. Night Shymalan’ın gösterimdeki son filmi Glass (Cam), yine kendisinin hem yazıp hem yönettiği -hem de ufak bir sahnede oynadığı- 2000 yapımı “Unbreakable” (Kırılamaz anlamına gelse de Türkiye’de Ölümsüz adıyla sunulmuştu) ve 2016 yapımı “Split” (Parçalanmış) ile beraber bir üçlemenin son filmi. Dolayısıyla Glass hakkında konuşmadan önce serinin ilk iki filmine değinerek hafızalarımızı tazeleyelim. Unbreakable’da Shymalan bizlere …

Devamını gör »
king kong 2005

Dev Canavarların Bilimsel Analizi

Bilimkurgu ve hayal evreninin bir köşesi, kahramanın boyutlarının çevresine göre değiştiği, yolunun bazen devler ülkesine bazen de Liliput’a düştüğü eserlere aittir. Ant-Man’in dahil olduğu kahramanın küçüldüğü köşe çoğunlukla bilimkurguya aittir. Küçülmenin getireceği problemleri “Ant-Man’in Bilimsel Analizi”nde yazmıştım. Bu köşenin tam karşısında ise bilimkurgunun ve B filmlerin vazgeçilmezi dev canavarlar var. King Kong‘tan Dune‘un dev Kum Solucanları‘na, Godzilla‘dan Yüzüklerin Efendisi‘ndeki Olifant‘a …

Devamını gör »
klise

Bilimkurgu Klişeleri

Bilimkurgu klişelerinin birçok fonksiyonu vardır. Bunlardan en başta geleni, öykünün gerçek bilimkurgu olarak tanınmasını kolaylaştırmaktır. Okuyucu uzay-zaman bükülmesi gibi bir ifadeyle karşılaştığı anda okuduğu şeyin bilimkurgu türünde olduğunu anlar. Ancak, klişelerin var olmasının pek soylu olmayan nedenleri de vardır. Mesela tembellik ya da konu bulma sıkıntıları. Bilimkurguda (aşk romanları, polisiye ya da westernlerde olduğu gibi) birtakım temalar ve klişeler sürekli dolaşımdadırlar. …

Devamını gör »
asimov

Isaac Asimov’un Kaleminden: Frankenstein Kompleksi

Bir yazarın en büyük kabusunu öğrenmek ister misiniz? Peki öyleyse, kayda değer şöhret sahibi bir yazar düşünün, kendini Büyük Adam olarak gören birini. Ona bir eş ihsan edin, bir küçük kadın ve onun da içinde bir parça yazarlık olsun. Tabii bu, o büyük, muhteşem kocasınınkinin yanında hiçbir şey sayılmaz; ne kendi gözünde, ne dünyanın gözünde ve (en önemlisi) ne de …

Devamını gör »

Sinemanın Ünlü Canavarları

En temel korku kavramlarından biri olan “canavar” olgusu, tartışmasız sinemanın da en büyük ilham kaynaklarından biri. Sinemanın, kuruluşundan itibaren birçok farklı türlere ayrılmasıyla birlikte, korku, macera, komedi ve bilimkurgu alanında değişik canavarlarla karşılaştık. Korkmayı ve korkutulmayı seven sinema izleyicisi için canavar teması her daim çekiciliğini korumuştur. Özellikle felaket sonrası distopya öykülerinde, nükleer felaket sonrasın mutasyonları ve yabancı gezegenlerdeki yaratıkları sıkça …

Devamını gör »
state-zero

Kısa Bilimkurgu Filmi: State Zero

İnsan egosu, kültürümüzün şekillenmesinde belki de en önemli etmenlerden birisi. Bilimkurgu da maalesef bundan yer yer nasibini alıyor. İnsan türü, ana akım sinemada çoğunlukla ‘iyi taraf” olarak gösterilir. “Kötü taraf” olarak gösterildiğimiz bazı istisnai yapımlarda ise, sevgi, şefkat gibi “insansı” vasıflar taşıyan başka bir türün karşısında, bu özelliklerimizi kaybetmiş ve barbarlaşıp ruhsuzlaşmış bir tür olarak betimleniriz. Robotların dünyayı ele geçirdiği bir gelecek tasavvuru sunan …

Devamını gör »