Etiket Arşivleri: Anarşizm

bilimkurgu ve politika

Bilimkurgu ve Politika: Geleceği Şekillendiren Hikâyeler

Bilimkurgu sadece teknolojik yeniliklerin ve uzay maceralarının peşinde koşmaz; aynı zamanda politik ideolojilerin ve toplumsal düzenlerin sınırlarını sorgulayan cesur bir düşünce laboratuvarıdır da. Ursula K. Le Guin’den George Orwell’e kadar pek çok yazar, gelecekteki politik senaryoları, bireysel özgürlüğü ve güç dinamiklerini yeniden ele alarak okuyucuyu dünyaya farklı bir açıdan bakmaya davet etmiştir. Bu tür, geleceğin toplumlarını tahayyül ederken, bugünün sorunlarına …

Devamını gör »

Devrimden Önceki Gün

Ursula K. Le Guin, bilimkurgu edebiyatının büyük klasiklerinden Mülksüzler’de okurlarına ikircikli bir anarşist ütopyayı anlatmıştı. Devrimci kadın lider Odo’nun öğretilerinin izinden gidenler, 200 yıla yakındır süren gönüllü sürgünlerinde Urras gezegeninin doğal uydusu Anarres’te (Bu isim uyduya muhtemelen devrimden sonra verilmişti) eşitlikçi ve özgür bir ütopyayı yaşatmaya uğraşmaktaydı. Devrimi gerçekleştirmekten ziyade, onu sürdürmenin daha zor olduğunu insanlık tarihi pek çok acı …

Devamını gör »
V for Vendetta

Maskenin Ardındaki Fikir: V for Vendetta

“Bizim hikâyemiz de her hikâyede olduğu gibi gelecek vaat eden bir politikacıyla başlar. Oldukça dindar bir adamdır ve tutucu bir partinin üyesidir. Son derece basit görüşlüdür ve politik yöntemlere saygısı yoktur. Ne kadar güç kazanırsa fanatizmi de o kadar artar; daha saldırgan ve daha acımasız biri olur…” Tanıdık geldi mi? 2005 yapımı filmde faşist parti liderinden böyle söz ediliyor. İktidardakilerle …

Devamını gör »

Mülksüzler: İkircikli Bir Anarşist Ütopya

Mülksüzler, geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden usta yazar Ursula K. Le Guin‘in anıtsal nitelikteki bir bilimkurgu romanı. 1974’te “The Dispossessed: An Ambiguous Utopia” orijinal adıyla yayımlanan eser, Türkçe’ye “Mülksüzler: İkircikli Bir Ütopya” olarak Levent Mollamustafaoğlu tarafından çevrildi. Roman, Urras adlı bir gezegen ile onun kıraç ve çorak uydusu olan Anarres‘te geçmektedir. Aslında Urras ve Anarres, Tau Ceti yıldız sisteminde yer alan …

Devamını gör »
anlatis ursula k le guin

Le Guin’in Bilim Distopyası: Anlatış

“İnançlı kişiler burada işkenceci değil, işkenceye maruz kalanlardı.” Ursula Kroeber Le Guin, 1929’da antropolog bir baba ile psikolog ve yazar bir annenin çocuğu olarak Kaliforniya’da dünyaya geldi. Yalnızca romanları ile 5 Locus, 4 Nebula, 2 Hugo ve 1 Dünya Fantezi Ödülü almıştır. Yazım hayatına öykülerle başlamış ve ilk öyküsü 1962’de yayımlanmıştır. 1969’da yazdığı Karanlığın Sol Eli romanıyla Hugo ve Nebula Ödülleri’ni aldıktan …

Devamını gör »
ekotopya kapak

Doğayla Barışık Bir Yaşam Mümkün mü?: Ekotopya

“İşler açıkça kötüleşiyordu, bunun için insanlar değişime gerçekten hazırdılar. Tam anlamıyla, kötü havadan, kimyasal maddelerle dolu yiyeceklerden, aptalca reklamlardan dolayı hasta düşüyorlardı. Gözlerini politikaya çevirdiler, çünkü eninde sonunda kendilerini korumalarının biricik yolu politikaydı.” Ernest Callenbach, Ekotopya’nın Amerikalı yazarı, film eleştirmeni ve editör, 1929’da Pennsylvania’da çiftçi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Chicago Üniversitesi‘ne girdi ve o sırada bir sanat formu olarak …

Devamını gör »
ursula k. le guin

Anarşizmin ve Feminizmin Bayrak Taşıyıcısı: Ursula K. Le Guin

Ursula Kroeber Le Guin, teknolojik gelişmeleri değil; politikayı, psikoloji, biyolojiyi ve toplumbilimi kullanmayı/irdelemeyi tercih eder, farklı toplum biçimleri yaratarak bunları sorgulama yoluna gider. 1929’da, Antropolog bir baba ile psikolog ve yazar olan bir annenin çocuğu olarak Kaliforniya’da dünyaya gelen bilimkurgu ve fantazi yazarı, yalnızca romanları ile 5 Locus, 4 Nebula, 2 Hugo ve 1 Dünya Fantezi Ödülü almıştır. Yazım hayatına …

Devamını gör »

İnsanın Seyri Üzerine Sosyo-Teknolojik Bakış Eleştirisi

Başkalarıyla toplumsal bağlar kurmayan çocuklar gelişemez, yetişkinler ise varlıklarını sürdüremez. Toplum, bu nedenle insanın var olabilmesinin en belirgin koşuludur ve insanlar, yaşadıkları toplumu etkin olarak biçimlendirir. Bir topluluğun üyelerinin ortak yaşam tarzlarını anlatan kültür, insanların toplumsal yaşamdaki deneyimleri ya da doğrudan eğitim yoluyla edindikleri öğrenilmiş davranış modellerini izah ederken; günümüzde birçok modern sanayi toplumu, kendisini demokrasiyi benimsemiş olarak görüyor. Bütün …

Devamını gör »
Ursula K. Le Guin

Ursula K. Le Guin’i Okuma Kılavuzu

Ursula K. Le Guin Lavinia romanında bir kadını anlatıyor bizlere; savaşçı, yiğit bir toplumda sesi, sözü silinmiş, ancak ölümünde tanınıp anılmış bir kadını… Vergilius’un Aeneas’ına ilham veren, Latium kralının kızı Lavinia’yı… Troya kahramanlarından biri olan Aeneas’ın halkıyla, ordusuyla ilişkilerini, fetihlerini, galibiyetlerini, sonraları Roma adını alarak çok ünlenecek Lavinium kentini nasıl kurduğunu anlatır şair destanda; ancak ne belirgin bir rolü, ne …

Devamını gör »
new wave

Bilimkurguda Yeni Dalga Akımı

Yeni Dalga (New Wave), 1960 ve 1970’lerde bilimkurguya yeni bakış açılarının getirildiği, deneysel metinlerin öne çıktığı bir akımdır. İçinde birçok tema ve türden eser bulundurur ancak bunlar genelde hard sci-fi çerçevesinde olmaz. Yeni dalgacılar teknolojik gelişmelerin değil; politika, psikoloji, toplum bilim gibi sosyal bilimlerin ya da felsefenin öne çıktığı ve genelde alternatif toplum biçimlerinin sorgulandığı kurgulara önem verirler. Bu teknoloji karşıtlığında, …

Devamını gör »