Zamanda yolculuk, bilimkurgunun en popüler konularından. Bunun nedeni heyecan verici, tartışması zevkli ve üzerinde fazlasıyla kafa yorulacak kadar zengin bir konu oluşu. Popüler bilim belgesellerini biraz takip ettiyseniz (ya da popüler bilim kitaplarını biraz okuduysanız) zaman makinesi, büyükbaba paradoksu, solucan deliği, kara delikler, sicim teorisi gibi kavramları mutlaka duymuşsunuzdur. Bu yazımızda saydığımız konulardan, Einstein’dan, ışık hızından, genel görelilik kuramından ya …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Ahmaklar
Sesli Öyküler [01×07]: Ahmaklar – Isaac Asimov
Sesli Öyküler serimizin yedinci bölümünde, bilimkurgu edebiyatının ölümsüz ismi Isaac Asimov ve onun unutulmaz öyküsü Ahmaklar (Silly Asses) var. Öykü, üst üste birkaç kez reddedildikten sonra ilk kez 1958 tarihli Future Science Fiction dergisinin Şubat sayısında yayımlandı. Öyküsünde Soğuk Savaşı ve silahlanma yarışını alaycı bir dille eleştiren Asimov, aynı zamanda katıksız hümanistliğini de deklare ediyor. Yazarın “Buy Jupiter and Other …
Devamını gör »Aptallığa Yergi: Idiocracy
“İnsanoğlu korkutucu bir hızla aptallaşıyordu. Bazıları, evrimdeki bu gidişatı genetik mühendisliğin çözebileceğine dair büyük umutlar besliyordu. Ancak ne yazık ki, en büyük akıllar ve kaynaklar, saç dökülmesini önlemeye ve ereksiyon halini uzatmaya harcanıyordu.” Sistem içinde kendini en iyi yere konumlandırmaya çalışan günümüz bireyi, farkında olarak ya da olmayarak mevcut şartlara ayak uydurmaya zorlanıyor. Daha çok para kazanmak ve daha lüks …
Devamını gör »Ahmaklar | Isaac Asimov (Kısa Öykü)
Naron uzun ömürlü olan Rigel türündendi ve ailesinin galaksi kayıtlarını tutan dördüncü üyesiydi. Büyük bir defteri vardı. Buna galaksilerde kafası gelişen çok sayıda tür kaydediliyordu. Daha küçük bir deftere ise olgunlaşarak Galaksi Federasyonu’na girmeye hak kazanan türler yazılıyordu. Büyük defterde bazı isimler çizilmişti. Çünkü onlar şu ya da bu nedenle başarısız olmuştu. Buna şanssızlık, biyofizik/biyokimyasal kusurlar ve topluma ayak uyduramama …
Devamını gör »