Sony Yeni Fikirler İçin Bilimkurguya Yöneliyor

Kaliteli yemeklerden gelen sentezlenmiş kokuların tadını çıkarmanızı sağlayan bir maske hakkında ne düşünürdünüz? Peki ya iklim değişikliği ve yükselen deniz seviyeleri yüzünden yerinden edilen insanlar için bir yüzen eve ne dersiniz?

Bunlar, Sony Group Corp.‘un hayal ettiği fikirler arasında yer alıyor ve tümü de bilimkurgu yazarları ile şirket içi genç tasarımcılar arasındaki işbirliğiyle oluşturulan hikayelere dayanıyor. Bir yazarın cüretkâr hayal gücü aracılığıyla yaratılmış bilimkurgu hikayeleri, potansiyel ürün ve hizmetleri geliştirmek için kullanılan hayali ve ayrıntılı bir geleceğe bakış sunuyor. Bu yönteme ise “bilimkurgu prototipleme” deniyor.

COVID-19 salgını ve karantinalar, bilimkurgu filmlerindeki sahneleri andıran boş şehir manzaraları ortaya çıkardı ve Sony gibi Japon şirketleri, bu tarz alışılmadık durumlara çözüm bulmak için alışılmadık yollar keşfetmeye çalışıyor. Sony, yazarlar ile tasarımcıları bir araya getiren atölyeler düzenledi ve bu atölyelerden çıkan ürün ve hizmet fikirlerini “2050”, “Tokyo” ve “romantizm” gibi birtakım temalarla şekillendirdi.

Bilimkurgu prototipleme kullanılarak tasarlanan ürün ve hizmet modelleri bu yaz Ginza Sony Park‘ta sergilendi. Geçmişte Sony, yeni tasarımlarına fikir bulabilmek için genel olarak tüketicilerin bakış açısını değerlendiren pratik yöntemlere güveniyordu. Bu defa bilimkurgu yazarlarıyla işbirliği yapan kurumsal tasarımcılar, benzersiz aydınlanmalar yaşadı.

Sony’nin Yaratıcı Merkezi’nde kıdemli bir yetkili olan Shigeki Ono, yazarların ve tasarımcıların genellikle olaylara tamamen farklı baktıklarını belirtiyor. Ono, “Başlangıçta iletişimimizin düzgün yürümediği zamanlar oldu. Tasarımcılar resim çizmede iyidirler, ancak olasılıkları kapsayan hikaye yazmaya alışık değiller,” diyor. Sony tasarımcıları, hikaye için bir ortam oluşturmanın ve karakterler arasındaki ilişkiler de dâhil olmak üzere her ayrıntıya yakından dikkat etmenin ne kadar ilginç olduğunu bu sayede anlama fırsatı bulduklarını dile getiriyor.

Bilimkurgu prototipleme, 2010’larda Amerika Birleşik Devletleri’nin batı kıyısındaki teknoloji şirketleri arasında yaygınlaştı. Birçok ünlü girişimci, öyle ya da böyle bilimkurgu eserlerinden etkilendiğini belirtiyor. Bunlar arasında Tesla ve SpaceX‘in kurucusu Elon Musk da var.

Sony’nin Bilimkurgu Prototipleme Projesi, “Wired Sci-Fi Prototyping Lab.” tarafından desteklendi. Medya endüstrisinin olası geleceğini tasavvur etmek için de çevrimiçi reklam şirketi CyberAgent Inc. ile çalışıldı. Laboratuvar ayrıca, yerel bir yönetimle işbirliği içinde en son teknolojileri kullanan yeni bir şehir konsepti de geliştiriyor. Laboratuvar direktörü Tomonari Kotani, “Girişimciler bilimkurgu yazarlarından düşünme yollarını öğrenmeye ve bunları da işleri için kullanmaya çoktan başladı bile,” diyor.

Kaynak

Yazar: Cem Can

Üniversite tezini robotlar üzerine vermiş bir bilgisayar mühendisi. Kılıcın yolunda ilerleyen, an itibariyle 2. Dan bir kendocu. Müzik tutkunu ve bilim kurgu hayranı. Kurduğu hayalleri yazıya dökmeye çalışan bir hayalperest."Ben bu dünyayı değiştiremeyeceğimi biliyordum; o yüzden başka dünyalara gittim." - PKD

İlginizi Çekebilir

farscape ka d'argo 1

Farscape’in Asabi Komutanı: Ka D’Argo

“Sevdiğiniz her şeyi kaybettiğinizde onurlu bir hayat yaşamak zordur.” 1999-2003 yılları arasında ekranlara gelen Farscape, …

Bir Cevap Yazın

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin