Etiket Arşivleri: Tasarım

Bilimkurgu Edebiyatı ve Mimarlık

sehir bilimkurgu mimari

Psikoloji ve sosyal bilimler alanlarında, geleceğe dair tahminler ve bu tahminlerin insanlar ve toplumlar üzerindeki etkileri ilgi çekici çalışma konularından olmuştur. Örneğin, Avusturya doğumlu İngiliz filozof Karl Popper, 1964’te yayımlanan “Tarihselciliğin Sefaleti” (The Poverty of Historicism) adlı kitabında, Yunan mitolojisinin trajik kahramanı Oidipus’tan ilham alarak ilginç bir terim olan “Oidipus Etkisi”ni türetmiştir. Oidipus, efsanevi Thebai Kralı olarak bilinir, şehrine ve …

Devamını gör »

Bilimkurgu Sinemasına Vizyon Getiren Tasarımcı: Syd Mead

syd mead

Bilimkurgu filmlerini incelerken çoğunlukla yönetmenlerden, senaristlerden ya da oyunculardan söz ederiz. Oysa sinema için en az onlar kadar önemli bir emekçi grubu daha vardır: Tasarımcılar. İzleyicileri geleceğin dünyasına, o fantastik atmosfere götürenler onlardır. Syd Mead, bilimkurgu sinemasının en büyük ve etkili tasarımcılarından biri olarak kabul edilir. Bugün bile sinemadaki mirası kullanılmaya devam edilmektedir. Hem sanatsal yeteneği hem de yaratıcılığıyla tanınan …

Devamını gör »

Global Game Jam 2023

global game jam 2023

Bilgisayar oyunları, biz bilimkurguseverlerin göz atmaktan çekinmediği bir mecra. Bunda pek çok popüler oyunun bilimkurgu türünde olması da bir etken elbette. Mass Effect, Bioshock, Halo, Half-Life ve milli gurur Crysis gibi serileri ya oynamış, ya izlemiş ya da en azından duymuşuzdur. Ayrıca video oyunları, teknolojiyle eğlence sektörünün birleşimine en güzel örnek olması sebebiyle bilimkurgu yapımlarında sık sık kendine yer buluyor. …

Devamını gör »

Sony Yeni Fikirler İçin Bilimkurguya Yöneliyor

Kaliteli yemeklerden gelen sentezlenmiş kokuların tadını çıkarmanızı sağlayan bir maske hakkında ne düşünürdünüz? Peki ya iklim değişikliği ve yükselen deniz seviyeleri yüzünden yerinden edilen insanlar için bir yüzen eve ne dersiniz? Bunlar, Sony Group Corp.‘un hayal ettiği fikirler arasında yer alıyor ve tümü de bilimkurgu yazarları ile şirket içi genç tasarımcılar arasındaki işbirliğiyle oluşturulan hikayelere dayanıyor. Bir yazarın cüretkâr hayal …

Devamını gör »

Bilimkurgunun Teknoloji ve Tasarıma Etkileri

1966 yılında “Star Trek” isimli bir televizyon dizisi, Kaptan Kirk’ün mürettebatıyla uzaktan konuşmak için açıp kapattığı bir cihaz olan Communicator’ı tanıttı. Yıllar sonra, 1990’ların ortalarında Motorola, ilk flip telefon olarak kabul edilen ve bilimkurgu serisindeki iletişim cihazından açıkça ilham alan StarTAC model telefonunu piyasaya sürdü. Benzer şekilde, 1968’de vizyona giren “2001: A Space Odyssey”, artık çoğumuzun aşina olduğu görüntülü arama …

Devamını gör »

Teknolojinin Evrimi ve Memetik Evrim Kuramı: Teknoloji Nasıl Evrimleşiyor?

Tıpkı doğada olduğu gibi, teknolojide de hiçbir ürün son haliyle, birdenbire var olmaz; evrimleşir! Çoğu zaman kullandığımız karmakarışık teknolojik aletlerin özünde yalnızca elektronların kablolar içinde bir noktadan diğerine akışı sayesinde çalıştığını idrak etmek insana zor gelir. Çünkü çoğumuz, teknolojik araştırmaların son ürününü kullanırız. Onların geçmişi, üretim basamakları, “evrimi” bizi pek alakadar etmez. Son kullanıcı için önemli olan, o cihazın tanıtıldığı …

Devamını gör »

Mars Yeni Evimiz Olacak mı?

Roma mitolojisindeki savaş tanrısına ithafen adlandırılmış olan Güneş Sistemi’nin Güneş’ten itibaren dördüncü gezegeni: Mars. Phobos ve Deimos adları verilmiş iki küçük uydusu olan Kızıl Gezegen (yüzeyindeki yaygın demir oksitten dolayı kızılımsı bir görünüme sahiptir), yörüngelerine oturmuş üç uzay gemisine (Mars Odyssey, Mars Express ve Mars Reconnaissance Orbiter) ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca yüzeyinde pek çok uzay aracını ağırlamıştır. Tüm bu çabalar, uzay …

Devamını gör »

Geleceğin Ev Dekorasyonuna Ne Kadar Hazırsınız?

İşten eve uçan arabanızla gelip, 3 boyutlu yazıcıdan çıkan yemeğinizi yemeye kadar birçok şey teknoloji sayesinde gerçek olabilir. Mühim olan soru, bu değişiklerden kaçını benimseyip hayatınızın rutini haline getirebileceksiniz? Teknoloji hızlı bir şekilde ilerliyor ve bunun yansımalarını evlerimizde de görebiliyoruz. Şimdiden birçok evde dijital yardımcı veya uzaktan sıcaklık kontrolü işlevi gören akıllı teknoloji ürünü cihazlar bulunmakta. Gelecekte ev dizaynı ve …

Devamını gör »

Orta Çağ’da Fütürist Bir Mühendis: İsmail El Cezeri

Rönesans dahilerinden Leonardo Da Vinci’nin helikopter, denizaltı vb. mekanik çizimlerinin, fütürist tasarımlarıyla bilimkurguseverlerin hayranlığını kazandığı malum. Peki bu eşsiz beynin esin kaynağı olan bir başka dahinin ondan birkaç yüz yıl evvel Anadolu topraklarında yaşamış olduğunu biliyor muydunuz? Tam adı “Bedi‘uz-zemân Ebû el-‘İzz b. İsmaî‘l b. el-Rezzâz el-Cezerî”, yaygın bilinen ismiyle “İsmail El Cezeri” olan bu öncü kişinin, 1181-1206 yılları arasında …

Devamını gör »

Yapay Zeka Sanat Yapabilir mi?

yapay zeka tasarım

Fransa’nın soylu ailelerinden de Belamy’lerin portrelerinden oluşan bir sergiyi inceliyorum. 18.yüzyıl Fransız soylularından beklenebilecek asil ve vakur duruşlar, derin bakışları ilk anda fark ediyorum. Ve klasik yağlı boya çizimi 18. yüzyıl portreleri; pointilizmi andıran bir teknikle yeniden yorumlanmış. Geçmişi gelecekle bütünleştiren bu modern yorumu takdir ediyor ve eserin sahibini soruyorum. Ve asıl hikaye şimdi başlıyor. Klasik portrelere getirilen bu cesur …

Devamını gör »