Yayın Tarihi : 01-10-1996 ile 24-03-1997 arası
Bölüm Sayısı: 26 (TV) + OVA (Gekiganger III) + Film (Prince of the Darkness)
Yönetmen: Tatsuo Sato.
Senaryo: Hiroyuki Kawasaki, Miho Sakai, Satori Akahori, Shou Aikawa, Takeshi Shudo.
Müzik: Takayuki Hattori.
Karakter Dizaynı: Keiji Gotoh.
Mekanik Dizayn : Rei Nakahara, Takeshi Takakura, Takumi Sakura, Yasuhiro Moriki.
Orijinal Manga: Kia Asamiya.
Evangelion‘un şu ya da bu şekilde 90’ların Anime jenerasyonu için anlamı tartışılamaz. Ülkemizde her ne kadar EVA kadar bilinmiyor olsa da Nadesico da yabancı otaku kitlesi için 90’lar jenerasyonunun belki de 2. en önemli Anime’si sayılabilir. Pekçok kişinin Nadesico’yla ilk tanışması 2001 Eylül’üne rastlar. O sıralar her ay sektirmeden aldığımız PC Net dergisi o sayısında bir Anime wallpaper seçkisi vermişti ve bunların en çok sayıda olanı Nadesico’ydu. Elbette o sıralar bu ülkede adam gibi bir versiyonla altyazılı Anime bulmak zaten gerçek bir sorundu. Bu nedenle Nadesico’yu ancak birkaç yıl sonra izleyebildik ve oldukça da beğendik.
Nadesico’nun bir diğer önemi bizleri Kia Asamiya ile tanıştırmış yapım olmasıdır. Anime-Manga’lar konusunda bilgi seviyeniz ne olursa olsun kendisini Uncanny X Men, Star Wars: Episode I ya da Batman: Child of Dreams‘dan tanıyabilirsiniz.
2196 yılında insanlık, Jüpiter‘den gelen bir saldırı filosunun tehdidi altında kalır. Dahası insanlığın o zamana kadarki en büyük armadası bu tek filoya zarar dahi veremez. İlk saldırı dalgası, insanlığa ait Mars kolonilerinin yok edilmesi ile sonuçlanır.
Özel bir şirket olan Nergal, ikinci saldırı dalgasının gelişinden önce kuantum teknolojisi ve anti madde reaktörü kullanan yeni tip bir savaş gemisi hazırlar ve personelini sivillerden oluşturur. Herbiri diğeriyle alakasız bu personele Dünya Federasyonu amirali Koichiro Misumaru‘nın kızı Yurika Misumaru kaptanlık edecektir. Olaylar, Nadesico‘nun kalkışa hazırlandığı sırada başlarken; hikayemizin ana karakteri Akito Tenkawa ise, bu olaylar patlak verene dek huzurlu bir ömür dışında hayattan hiçbir beklentisi kalmamış bir aşçı yamağıdır. Mars kolonilerinde bundan birkaç yıl önce şahit olduğu soykırım, kişiliğinde büyük bir travma oluşturmuştur ve hayatının bu dönemine dair çoğu anıyı artık net hatırlamamaktadır. Hatta Jovian Sürüngenleri adı takılan bu robot ordusunun saldırısıyla ölenleri çok uzaktan hissedip onların acısıyla şoka girebilmektedir.
İkinci saldırı dalgasının Dünya atmosferine girişiyle birlikte Akito artık bir işsizdir ve yolda bisikletiyle giderken bagajdan fırlayan bir bavula çarparak düşer. Bavulun sahibi olan kıza, eşyalarını toparlamasında yardım eder. Kız giderken ardında unuttuğu bir resme baktığındaysa, aslında onun işgalden önce Mars’da geçen hayatındaki çocukluk arkadaşı Yurika olduğunu anlar ve onun peşinden Nergal şirketinin tesislerine gider. Fakat amacı Yurika’ya aşkını itiraf etmek ya da eski günleri anmak değildir: Akito, işgalden önce Yurika’nın ailesinin Mars’dan ayrıldığı gün havaalanında gerçekleşen patlamayı ve oraya gittiğinde ebeveynlerinin vurulmuş cesetlerini görmüştür. Dahası Yurika ve ailesinin bu yaşananlar için olağan şüpheli olduğunu düşünmektedir.
Tam da bu sırada üs Jovian Sürüngenleri’nin saldırısına uğrar ve dahası gemideki tek pilot olan Daigoji Gai kendini oldukça komik bir şekilde sakatlar. Akito, onun Aestivalis‘ine pilot olur ve birkaç Jovian Sürüngeni’ni yok etmeyi başarır; fakat etrafı onlardan yüzlercesi ile çevrilmiştir. Bunun üzerine Yurika, Nadesico’nun gizli silahı olan Boyutsal Çarpıtıcı Silah‘ı ateşleme emri vererek o zamana dek lazer silahlarının bile işlemediği sanılan düşmanların yüzlercesini tek atışta imha eder. Ne var ki bu olay, hiç tahmin etmedikleri bir sonuç verecektir.
Olaya şahit olan Dünya Federasyonu komutanları ve Birleşmiş Milletler, o zamana dek görülmemiş teknolojiye sahip bu gemiye el koyma kararı alırlar. Nadesico mürettebatı bu olay karşısında daha takviyelerini bile tamamlayamadan dünyayı terketmek zorunda kalır. Şimdi olaylar onları hem iki düşmana karşı birden savaşmak zorunda kalacakları bir mücadeleye hem de Jovian saldırılarının esas amacını ortaya çıkartmaya yöneltecektir. Akito ise hem isteği dışında bir savaşçı rolünü benimserken giderek artacak trajediler ve belirsizliklerle yüzleşmek hem de ve kafasını kurcalayan tüm soruların cevaplarını bu savaşta ortaya çıkacak gerçekler içinde bulmak zorunda kalacaktır.
Notlar:
• Evangelion’un TV Tokyo’da bittiği yayın sezonunda onun yerine aynı kanalda yayına başlamış Anime’dir. Evangelion’da olduğu gibi subliminal frame kullanımları, komedi öğeleri içerir gibi başlayıp sonlara doğru gerçekten dramatik bir hal alışı da bununla açıklanabilir. Öte yandan Nadesico’da EVA gibi asıl senaryoyu baltalayacak ölçüde bir metafor anlatma kaygısı o derece görülmez. Masif animasyonun kullanım başarısı, EVA ile ortak seiyuu’lar ve sorunlu başrol karakteri dışında serinin asıl ilham kaynağı Uchuu Senkan Yamato‘dur denebilir.
• Seride daha birçok başka Anime’ye gönderme vardır. Bir bölümün sonraki bölüm önizlemesinde Saber Marionette J‘den ve Sengoku Majin Goshogun‘dan kısaca bahsedilirken, bir başka bölümde “Miss Nadesico” seçmesi yapılır. (İlk Macross’a bir gönderme) SPT Layzner‘de olduğu gibi tüm hikaye küçük bir kızın sesinden bizlere hatırlatılır.
• Seri Full Metal Panic‘in ilham kaynaklarından birisini oluşturmaktadır. Ruri karakteri Full Metal Panic’deki Teletha “Tessa” Testesterosso’nın bir tür inkarnasyonudur.
• Seri aslen 1997 yapımı 4 ciltlik bir Manga uyarlaması olmasına rağmen, Manga’nın son derece genişletilip farklılaştırılmış bir yorumundan oluşur.
• Serinin 1998 yapımı uzun metraj bir filmi vardır: “Nadesico: Prince of the Darkness” adlı bu film, serinin bitiminden birkaç yıl sonra olan olayları büyük ölçüde farklı bir kadro ve tema ile anlatır.
• Film alanındaki en seçkin yayınlardan Animage’in 1998 yılındaki “Grand Prix” ödülünü kazanmıştır. Aynı yıl TV serisi karakterlerinden Ruri, Yurika ve Akito “En İyi 10 Anime Karakteri” anketinde ilk 10’da ortaya çıkar.
• Seri için iki video oyunu çıkmıştır: 1997’de Sega Saturn için çıkan seriyle aynı isimdeki oyun dating sim ve Mecha elementlerini birleştiren bir seri oyunudur. Seri ve film arasındaki boşlukta neler olduğu ise Nadesico: The Blank Years adlı 2. bir oyunda anlatılmıştır. (Bu oyun Sega Dremacast için genişletilip elden geçirilerek Nadesico: The Mission adıyla yeniden piyasaya sürülmüştür)
• Yönetmenin 2005 yılında kendi kişisel Blog’unda yazdığı bir yazıya göre Nadesico’ya seriden ya da filmden sonrasını anlatacak bir 2. sezon planlanmışsa da bütçe ve yapımcı kaynaklı sorunlar gibi çeşitli sebeplerden ötürü bundan vazgeçilmiştir.
• Nadesico aynı zamanda Slayers hikayesinin paralel evrendeki ucunu oluşturmaktadır: Gerek Slayers gerekse Nadesico Movie’de karakterler aynı düşmana karşı savaşırlar.
Gekiganger III:
Esrarengiz bir saldırgan grup, gezegen gezegen dolaşıp yaşam gördüğü her gezegene saldırmaktadır. Dünya’ya son gelişleri önceki uygarlığın tarihten silinmesine sebep olmuştur. Eski uygarlığın insanları 10 000 yıl sonra bile imparatorluğun dünyaya geri döneceğini bildikleri için bir mağara duvarına onunla savaşabilecek tek şeyin planlarını çizerler. Günümüzde Profesör Kokubunji bu planlardan yola çıkarak 3 parçalı ve her birleşiminde farklı bir saldırı tipine sahip olacak Gekiganger III’ü yaratır. Öte yandan kısa süre sonra Jüpiter’den gelen Kyoakk İmparatorluğu‘nun dünya başkentlerine yönelik saldırıları başlar ve 3 lise öğrencisi bu saldırılar sırasında Gekiganger III’ün yaratıldığı üsse sığınıp ona pilot olmak zorunda kalır ve bundan sonrasında dramatik bir dizi savaşla yüzleşerek Dünya’yı korumak çin savaşmaya başlarlar.
Nadesico serisi tümüyle “real robot” yapısı taşımasına rağmen, serinin birçok yerinde anlatımı renklendirmek için “anime içinde anime” mantığıyla “Gekiganger III” adında, 38 bölümlük hayali bir Mecha serisinden bahsedilir. (Nadesico’nun başrol karakterlerden Gai bu serinin Otaku düzeyinde hastasıdır; fakat başta Akito, sonradan da Hikaru dışında hiç kimse bu klasik seriye hak ettiği ilgiyi göstermez. Karakterlerimiz seriyi, sonlara doğru tüm bölümlerini sıraya koyarak maraton babında izlerler!) Serinin ilk 13 bölümünü anlatan özet niteliğindeki 14. bölüm bile Nadesico’yu paralel evrende bir Anime serisi olarak izleyen Gekiganger III karakterlerinin gözünden yansıtır.
Gekiganger III, 1998’de 30 dakikalık bir OVA’ya da dönüştürülür. Bu yapımda Nadesico mürettebatından birkaç karakter bir sinema salonunda Gekiganger III için duyurulan uzun metrajlı filmi izlemeye giderler. Filmin ilk parçası 38 bölümlük (?!) seriyi özetleyen bir recap iken (bu hissi vermek için çoğu bölümü bize sadece birkaç saniye gösterilir!) antrakt arasından itibaren asıl filmi görürüz. Gekiganger III tümüyle 70’lerin “super robot” serilerine (Özellikle Getter Robo serisi ve Tadao Nagahama’nın Super Robot Üçlemesi) adanmış saygı duruşu olarak tanımlanabilir. 1998 yapımı olmasına rağmen çizimleri bilerek 70’lere benzetilmek için özellikle özenilerek eskitilmiştir. Buna ek olarak bir diğer önemi Uchuu Senkan Yamato başta olmak üzere 70’ler boyunca saymakla bitmeyecek kadar çok bilimkurgu ve Mecha’da açılış şarkısı söylemiş olan Isao Sasaki‘nin bu yapımda da tema şarkılarını söylemiş olmasıdır.
Hazırlayan: Hamit Gökalp