Listenin üçüncü ve son bölümünde yine bilimkurgu yapımlardaki kötüleri bir bir karşınıza getirmeye devam ediyor ve onların ibretlik ve çoğu zaman “ah be” dedirten hikayelerine yer veriyoruz. Listenin ilk yazısında da belirtmiştik: Onlar olmasaydı izlediğimiz hikayenin derinliğinde kaybolamaz, canımız yanamaz, sorgularımızı yapamaz, hayatın sağlamasından yana sınıfta kalır ve dengenin anlamını kesinlikle öğrenemezdik.
Herhangi bir sıralamaya dayanmayan kötülerin arz-ı endam eyledikleri listemize geçmeden önce 2020’de de kötülük sizinle olsun!
Isabella “Mama”
Yakusoku no Neverland (2019)
Japon asıllı İngiliz yazar Kazuo Ishiguro‘nun Never Let Me Go (Beni Asla Bırakma) isimli kitabını ya da kitaptan uyarlanmış aynı isimli filmi izleyenler yetimhanedeki o çocukların aslında neden var olduklarını öğrendiklerinde içlerine kocaman bir yumru oturur. Benzer semptomları Yakusoku no Noeverland’i izlerken de gösterebilirsiniz: Grace Field House’ta anne bildikleri Isabella ile mutlu mesut yaşayan kimsesiz çocukların aslında neden var olduklarını anladığımızda en az onlar kadar dehşete düşeriz ve hissettiğimiz bir yumrudan ziyade buz kesmiş suratımıza inen sert bir tokattır.
Yakusoku no Neverland, 2019 Ocak ayında başlayan ve 2. sezonu da yine Ocak 2020’de bizlerle buluşacak bilimkurgu, gizem, psikolojik gerilim animesi. Pek çok kişinin gerçek kötüyü (Ray ya da Norman) tartıştığı yapımda bariz bir kötümüz var: Grace Field House’un annelerinden biri olan Isabella. Isabella giriş ve hapisten kaçış arc’larının kötüsü olarak karşımıza çıksa da aslında daha büyük bir kötülüğün ufak bir parçası kendisi. 2014 yılında doğan ve 2015 yılında yetimhaneye getirilen Isabella’ya iki seçenek sunulur ve o seçeneklerden biri de bulunduğu Grace Field House’un annelerinden biri olmaktır. İkinci seçeneği seçen Isabella için “kaderin yarattığı ve arafta kalan kötü” yorumunu yapmak hatalı olmaz. Ayrıca ilerleyen sezonlarda karşınıza çıkacak Ray ile ilişkisi sizi biraz şaşırtabilir.
Eiri Masami
Serial Experiments Lain (1998)
Kült animelerden biri olan Serial Experiments Lain Matrix’in ilham kaynaklarından biridir ve Eiri isimli leziz bir kötüye ev sahipliği yapar. Eiri, Lain ile ilk karşılaşmasında ona “Evet o benim, senin gerçek Tanrın” diyerek gerçekliğe, Tanrı’ya yaptığı atıflarla beni benden almıştır.
Ben merkezli, kendini işine adamış ve fikirleri kabul görmediğinde kolayca kötüleşen ve kendini tüm yaratılanlardan üstün gören Eiri, “Wired”in yaratıcısı ve aslında intihar etmiş bir bilim insanıdır.
Utsuro
Gintama (2006)
Shouyou Yoshida, Shouka Sonjuku’nun (Shōka Sonjuku, Edo Dönemi’nin sonlarında Chōshū samurayı Yoshida Shōin’in ders verdiği okulun adıdır) öğretmeni ve ana karakterlerimiz Sakata Gintoki, Katsura Kotarou ile Takasugi Shinsuke’nin kılıç ustası, akıl hocası ve bushido’sudur. Jouishishi Savaşları devam ederken (serinin başlarına tekabül eder) “ceset yiyen şeytan” lakaplı değerli öğrencisi Gintoki tarafından öldürülür.
Shouyou’nun aslında ilk öğrencisi köle bir çocuk olan Oboro’dur ve Shouyou da vücudunda yüksek oranda bulunan Altana sayesinde ölümsüzleşen Utsuro’nun son biçimlenmiş halidir. Utsuro, Tendoshu’nun ve Oboro’dan önce Naraku’nun lideridir. Taş taş üstünde bırakmayan Utsuro’nun esas amacı evreni paramparça etmektir.
Biliyoruz, her şey birbirine geçmiş gibi görünüyor ama uzun uzun bölümlerine rağmen çok hızlı biten Gintama efsanesine henüz başlamadıysanız 2020’de muhakkak başlamanızı öneririz. Karizmatik sesi ile Utsuro evreni paramparça edebilir.
Gendou ‘King of Lilims’ Ikari
Neon Genesis Evangelion Serileri (1995)
Son derece soğuk, hesapların insanı, manipülatif ve bencil Gendou; Melekler’i yok etmek için kurulan NERV’un komutanı ve Human Instrumentality Project’in beyinlerinden biridir. Yui’yle tanışana kadar kimse tarafından merhamet gösterilmeyen ve sevilmeyen Gendo karısını kaybettiğinde asla üstesinden gelemeyecek bir şokun içine sürüklenir.
Karısından kendisine yadigar kalan oğlu Shinji ile olan ilişkisinden dolayı kendisine “en kötü babalar” listesinde yer bulan Gendou, sadece EVA-00’in pilotu Rei Ayanami’ye karşı duyarlıdır ve bu duyar da Rei’nin gerçek benliğini bilmesinden kaynaklıdır.
Bondrewd
Made in Abyss (2017)
2017 yazının tartışmasız en iyi animesi olan Made in Abyss’in kötüsünün ilk başta Ouzen olduğunu düşünüyoruz ve sonra karşımıza “Şafak Lordu” olarak bilinen Bondrewd çıkıyor. Kendisi bir Beyaz Düdük olsa da bildiğimiz “şeytan”dır; deneklerine ve düşmanlarına son derece saygılı davranan bir şeytan.
Araştırmaları için küçük çocukları kullanacak kadar etik anlayışı olmayan Bondrewd; lanetin insan vücudu üzerindeki etkilerini test etmek için küçük çocukların Abyss adı verilen dünyada tek keşfedilmemiş devasa çukur ve mağaralar sistemine “mağara akıncısı” olarak inmelerini ve katmanlar arasında hareket etmelerini beklerdi. Özellikle Nanachi ve Mitty’nin deneyleri ile canımızı epey sıkan bu kötünün sır perdesi ikinci sezonda aralanacak gibi (tabii ki mangadan spoiler vermek istemeyiz) görünüyor.