Etiket Arşivleri: Karakter

Stargate’in Gaius Baltar’ı: Nicholas Rush

Nicholas-Rush-stargate-universe

Bilimkurgu dünyasının efsanevi külliyatlarından biri olan Stargate, Stargate Universe ile evrenin karanlık ve gizemli köşelerine doğru cesur bir adım attı. 2009 yılında yayımlanmaya başlanan dizi, Stargate SG-1 ve Stargate Atlantis‘in aksine daha karanlık, dramatik ve karakter odaklı bir anlatıma sahipti ve Stargate hayranlarının zihninde farklı bir yer edindi. Yıldızlararası bir macera olmasının yanı sıra karakterlerin kişisel mücadeleleri üzerine yoğunlaşarak izleyiciyi …

Devamını gör »

Bir Neslin Belleğine Kazınan Karakter: Maya

space 1999 maya kapak

1975-1977 arasında iki sezon olarak yayımlanan bilimkurgu klasiği efsanevi dizi Space: 1999’ı türe meraklı olan herkes bilir ve sever. Çok farklı ve orijinal bir fikirle ekranlara konuk olan yapımda Ay, büyük bir patlama sonucu Dünya’nın yörüngesinden çıkarak derin uzaya fırlar. O sırada Ay’da bulunan Ay Üssü Alfa mürettebatı ise bir yandan hayatta kalmak için mücadeleye atılır bir yandan da uzayı …

Devamını gör »

Gamer’lıktan Kâşifliğe: Eli Wallace

eli wallace - stargate sgu universe

Yıldız Geçidi’ni kullanarak kadim yıldız gemisi Destiny‘ye sıçrayan Icarus Üssü’ndeki bilim insanları ve askeri personel arasında bir kişi diğerlerinden daha fazla göze çarpıyordu: Eli Wallace. Wallace ne bilim insanıydı ne de asker. Clerks (1994) filminden alıntı yapacak olursak, “O gün orada bile olmaması gerekiyordu.” Eli, karakter tanıtımlarında “tam bir tembel, mutlak dâhi, sosyal açıdan dışlanmış biri” olarak nitelendiriliyordu. Eli’ın “güvenden …

Devamını gör »

Bilimkurgu Animelerinden Unutulmaz 10 Kadın Karakter

ergo-proxy-re-l-mayer-anime-kadin-karakter

İzlediğimiz yapımı hikâyeleri, görünüşleri, karakter yolculukları ile görkemli hâle getiren kadınlar vardır; bazıları lider, bazıları çözülemeyecek derece karışık, bazıları neşeli, bazıları depresif ve çoğu tsundere… Bilimkurgu yapımlarında çoğu zaman hikâyenin kilit noktası ya da merkezinde olan unutamadığımız ve hikâyesini birden fazla izlemek istediğimiz bu kadınlardan 10 tanesini sizler için derledik. Not: Bu liste yer yer spoiler barındırmaktadır. Paprika – Paprika …

Devamını gör »

Kötülükleri ile Aşka Getirecek Anime Karakterleri #3

Listenin üçüncü ve son bölümünde yine bilimkurgu yapımlardaki kötüleri bir bir karşınıza getirmeye devam ediyor ve onların ibretlik ve çoğu zaman “ah be” dedirten hikayelerine yer veriyoruz. Listenin ilk yazısında da belirtmiştik: Onlar olmasaydı izlediğimiz hikayenin derinliğinde kaybolamaz, canımız yanamaz, sorgularımızı yapamaz, hayatın sağlamasından yana sınıfta kalır ve dengenin anlamını kesinlikle öğrenemezdik. Herhangi bir sıralamaya dayanmayan kötülerin arz-ı endam eyledikleri …

Devamını gör »

Kötülükleri ile Aşka Getirecek Anime Karakterleri #2

Listenin ikincisi ile kötülüğe kaldığımız yerden devam ediyor ve bilimkurgu yapımlardaki kötüleri birer birer tanıyoruz. Hikayeleri tamamen siyaha dönüşmeden önce, var olan tüm renklere bulandıklarını ve nihayetinde siyaha eriştiklerini unutmadan izlemek gerekiyor onları. Bu sebeple bazen beyazın sönük ya da parlak hallerine denk gelebiliriz onlarda. Haliyle kafamız da karışıyor bazen; aslında iyiler mi, yoksa kötüler mi? Neye göre, kime göre? …

Devamını gör »

Bilimkurgu Filmlerindeki Kötülük Timsali Karakterler #2

Darth Vader

Bir önceki yazımızda, bilimkurgu filmlerinde yer alan ve adeta kötülüğün bedenleşmiş hali olan karakterlerden beş tanesini tanıtmıştık: C.A.Rotwang (Metropolis), Zalim Ming (Flash Gordon), Alex (Otomatik Portakal), Baron Vladimir Harkonnen (Dune) ve Magneto (X-Men). Bu yazımızda ise kötülük çıtamızı yükselterek, zirveye oynayan, kötünün kötüsü beş karaktere daha yer vereceğiz. Kötülerden kötü beğenmeye hazırsanız başlayalım. Ra (Stargate) 1994 yılında gösterime girdiğinde büyük …

Devamını gör »

Etkili Kısa Öykü Yazma Teknikleri

Genel olarak sözcük sayısı 1.000 ile 7.500 arasında olan anlatıya “kısa öykü” diyoruz. “Roman sayıyla kazanır, kısa öykü nakavtla,” diyor Julio Cortazar. Sanırım kısa öyküyle ilgili bugüne kadar söylenmiş en doğru sözdür. Aynı şey şiir ve fıkra için de geçerlidir sanırım. Bir metin ne kadar kısaysa, o kadar güçlü olmak zorundadır. Bu nedenle tıpkı bir fotoğrafta olduğu gibi, siyahla beyaz …

Devamını gör »

Bazı Romanların Sözcük Sayıları

kitaplar

İyi kötü yazı yazmaya heveslenmiş herkesin merak ettiği bir soru vardır: Ne uzunlukta yazmalıyım? Esasında, bir romanın ya da öykünün uzunluğu, tam olması gerektiği kadar olmalıdır, bir öykü ya da roman, bitmesi gerektiği yerde bitmeli, gereksiz hiçbir şey barındırmamalıdır içinde. Ben sanatın biraz minimalistini severim, ancak, okurken içimizden “hiç bitmesin” dediğimiz yapıtlar da vardır. Yine de yazar, içgüdüleriyle ayarlamıştır onun …

Devamını gör »

Edebiyat Ne Zaman Sanattır?

edebiyat

Bir Edebiyat Teorisine Doğru… E. M. Forster, ‘Roman Sanatı/The Aspects Of Novel’ adlı yapıtında romanı çeşitli yönleriyle ele alır. Bunlar öykü, olay örgüsü, kişiler, düşsellik gibi teknik unsurlar ile ermişlik, biçim ve ritim gibi romana derinlik katan yapısal unsurlardır. Kitabında roman sanatını bu yönleriyle ele aldıktan sonra şöyle der Forster: “Son olarak bir romanın değerini belirleyen asıl ölçüt, ona duyduğumuz sevgidir; …

Devamını gör »