Etiket Arşivleri: Yanılsama

Planetaryum Hipotezi

Planetaryum Hipotezi: Uzaylıların Yarattığı Bir Simülasyonda mı Yaşıyoruz?

1950 yılında İtalyan asıllı Amerikalı fizikçi Enrico Fermi, beş yıldır Manhattan Projesi’nin bir parçası olarak çalıştığı Los Alamos Ulusal Laboratuvarı’ndaki meslektaşlarıyla sohbet ederken konu uzaylılara geldi. Sonunda Fermi, tarihe geçecek o soruyu sordu: “Herkes nerede?” Bu ifade, dünya dışı zeki yaşamın varlığı için yapılan yüksek olasılıklı tahminler ile gözlemlenen kanıtların belirgin eksikliği arasındaki uyumsuzluğa atıfta bulunan Fermi Paradoksu‘nun temelini oluşturdu. …

Devamını gör »

İnsana ve Dünya’ya Dair Bir Bakış Açısı: Jel Teorisi

İnsanların en az yaptığı fiillerden biri gerçek anlamıyla aynaya bakmaktır. Karşı taraftaki insana “sorgula” ve “özeleştiri yap” diyen çoğu kişi bu kavramları sadece kalıp cümle olarak kullanır. İnsanlar her zaman kolaycılığa meyillidir; dolayısıyla kalıp cümlelerin rahatlığına kendimizi bırakmak bize her zaman tatlı gelir. Şimdi burada anlatacaklarım aslında bir nevi aynaya bakmak sözünün işaret ettiği ve vurguladığı fiili tam anlamıyla gerçekleştirme ve hakikati bulma denemesidir. …

Devamını gör »
Dark City

Dark City: Gerçekliğin Acısı mı, Yanılsamanın Hazzı mı?

Dark City (1998), Truman Show (1998) ve Matrix (1999) ile aynı dönemde çekilen ancak aralarında en az hatırlanır olanıdır. Üç film de yaşadığımız dünyaya kuşkuyla bakmamızı sağlar ve Morpheus’un ünlü sorusuyla sorarsak “Gerçek nedir?” diye bizi kuşkuya düşürür. Truman Show’da, Truman için gerçek kitlesel bir seyirliğin içinde yitip gitmişti. Matrix’de ise gerçek insanlığın robotlar tarafından sömürüldüğü bir yanılsama dünyasında belirsizleşmişti. …

Devamını gör »