18 Aralık 1939’da sıradan bir İngiliz ailesinin çocuğu olarak Londra’da dünyaya gelen Michael Moorcock, bir müzisyen, bilimkurgu ve çoğunlukla da fantastik yazarı olarak tanınır. Eserlerinin bazılarında yaşadığı bölgelerin etkisi bariz şekilde görülür. 1960 ve 1970’li yıllardan beri fantastik edebiyatın esin kaynaklarından biri olmuştur. Özellikle Melnibone’lu Elric karakterinin yer aldığı romanları dünyaca ünlüdür. Moorcock geliştirdiği hayal gücünü The Gods of Mars (Edgar …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: New Wave
Bilimkurgu Eserlerinin Etkisiyle Bestelenmiş Parçalar #1
16. yüzyılda modern bilimin gelişimi ile bilimkurguyu 17. yüzyıla, yine bir bilim insanı olan Johannes Kepler’in Somnium öyküsüne kadar götürebiliriz. Sonrasında Swift’in Gulliver’in Gezileri, Voltaire’in Micromegas’ı, Shelley’in Frankenstein’ı ve Poe’ya varırız. Tabi daha da öncesine gitmek isterseniz Binbir Gece Masalları’na ve bilinen en eski yazınsal metin olan Gılgamış Destanı’na kadar ulaşabilirsiniz. Türün çehresini belirleyen isimler Jules Verne ve H. G. Wells olur. …
Devamını gör »Yaşarken Çürümek, Ölürken Yaşamak: İçeriden Ölmek
“Yavaş ilerleyen bir gerçeklik sıkıntısından muzdaribim.” -David Selig 1935 doğumlu Amerikalı bilimkurgu yazarı Robert Silverberg, eserleri ile bilimkurgu türünü yaşatan ve yücelten en önemli yazarlardan biri olarak bilinir. 5 Nebula ve 4 Hugo olmak üzere bilimkurgu alanında daha nice ödüle layık görülen ve editör kimliğiyle de nice eserde imzası bulunan yaşayan efsane Silverberg’ün ülkemiz sınırları içinde 4 adet romanı ve birkaç …
Devamını gör »Ballard’dan Faşizm Kokan Bir Modernizm Hikayesi: Öteki Dünya
“Metro Centre… Çevresindeki tüm manzaraya hükmeden, geniş Londra’nın en büyük alışveriş merkezini barındıran o muazzam alüminyum kubbe; cemaati Hıristiyan kiliselerinden çok daha kalabalık olan bir tüketim katedrali. Gümüş damı, devasa bir uzay gemisinin gövdesi gibi çevresindeki ofis binalarının ve otellerin üzerinde yükseliyordu.” Özgün adı Kingdom Come olan yapıt, 2013 yılında, Sel Yayıncılık tarafından Süha Sertabiboğlu’nun çevirmenliğinde “Öteki Dünya” ismiyle dilimize …
Devamını gör »J. G. Ballard’ın Etkisindeki Müzisyenler ve Müzik Grupları
1930 Şanghay doğumlu James Graham Ballard, teknolojik gelişmelerin değil; psikoloji, politika ve toplum bilimin önce çıktığı yeni dalga bilimkurgu’nun en önemli temsilcisidir. Cambridge’de psikiyatri eğitimi görür ve yazarlık kariyerine kısa öykülerle başlar. İlk öyküsü Prima Belladona 1956’da Science Fantasy dergisinde ve ilk romanı The Drowned World 1962’de yayınlanır. En çok Güneş İmparatorluğu ve Çarpışma romanları ile tanınır. 1984’te yayımlanan yarı-otobiyografik romanı …
Devamını gör »Bilimkurgunun Ustalarından Seçme Öyküler: Korkunun Bütün Sesleri
Metis Yayınları’nın ilk olarak 1993 yılında derleyip yayımladığı kısa öykülerden oluşan bu kitap, aradan geçen uzun zaman içinde çok fazla rağbet görmemiştir. Elbette buna Türkiye’de bilimkurgunun gözde bir tür olmaması sebep olarak gösterilebilir. Sedef Öztürk ve Levent Mollamustafaoğlu’nun derleyip çevirdiği kitapta 7 usta bilimkurgu yazarından 7 öykü bulunuyor. Öykülerin tek bir tema etrafında şekillenmediğini, farklı tatları okura sunduğunu vurgulamakta yarar …
Devamını gör »Bilimkurguda Yeni Dalga Akımı
Yeni Dalga (New Wave), 1960 ve 1970’lerde bilimkurguya yeni bakış açılarının getirildiği, deneysel metinlerin öne çıktığı bir akımdır. İçinde birçok tema ve türden eser bulundurur ancak bunlar genelde hard sci-fi çerçevesinde olmaz. Yeni dalgacılar teknolojik gelişmelerin değil; politika, psikoloji, toplum bilim gibi sosyal bilimlerin ya da felsefenin öne çıktığı ve genelde alternatif toplum biçimlerinin sorgulandığı kurgulara önem verirler. Bu teknoloji karşıtlığında, …
Devamını gör »Bilimkurgunun Alt Türleri
Bilimkurgu bir zamanlar ağırlıklı olarak bilimi konu alan bir türken, zaman içinde çeşitli alt türleri kapsayan geniş bir saha halini almıştır. Romanınızı bir yayıncıya sunarken veya kısa hikayenizi belirli bir kitleye yönlendirirken eserinizin bu alanın neresine uyduğunu bilmeniz yararlı olacaktır. Aşağıdaki rehber size bu konuda yardımcı olabilir. Alternatif Tarih “Ya tarihsel bir olay daha farklı biçimde sonuçlansaydı?” sorusunu sorar. Harry Turtledove bu …
Devamını gör »Siberpunk Hareketinin Tarihi
Bilimkurgu edebiyatı, kökleri milattan öncelere giderken, akacağı asıl yatağı nasıl 20. yüzyıl içinde bulduysa, siberpunk bilimkurguları da kendini 1980’li yılların ruhunda bulur. Kişisel bilgisayarlar ve internetin gündelik yaşama girişiyle yaygınlık kazanan dijital dünya algısı, popüler kültürün ileri teknoloji ürünleriyle kaynaşması, küreselleşme, çok uluslu kapitalizmin yükselişi, her alan ve anlamda sınırların birbirine karışıp, ortadan kalkmaya başlaması, seksenlerin fütüristik ve metaforik bir …
Devamını gör »