Etiket Arşivleri: Hafıza

Eternal Sunshine of the Spotless Mind kapak

Sil Baştan Aşk: Eternal Sunshine of the Spotless Mind

Bir ilişki bittikten sonra hayatı sıfırlamak, her şeye yeniden başlamak çoğumuzun zaman zaman düşündüğü bir şey. Ancak bu kararın verilmesinin ardından uyanılan ilk sabah yine eski sevgili hatırlanacak, potansiyel yeni sevgilide eskisinin özellikleri aranacak ve en önemlisi de eski sevgili ile gelen alışkanlıklar devam edecek. Dolayısıyla eski sevgiliye dair duygu, düşünce ve anılar bellekte olduğu sürece hayata yeniden başlamak pek …

Devamını gör »
telefon-alırken-nelere-dikat-edilmeli

Telefon Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Akıllı telefon seçiminde dikkat edilmesi gereken faktörlerin başında ekran özellikleri geliyor. Sadece arama ve mesajlaşma işlemleri için kullanılan telefonlar teknolojinin gelişmesiyle birlikte farklı bir boyutta. Artık cihazlar birçok özelliği bünyesinde barındırabiliyor. Kamera, işlemci ve hafıza gibi özellikleriyle günlük yaşamda birçok aktivite gerçekleştirmenizi sağlıyor. Teknolojik özelliklere sahip bir akıllı telefon tercih ederek hayatınızı kolaylaşmasını sağlayabilirsiniz. Dizi, film, oyun ve ofis işlerini …

Devamını gör »

Kısa ve Etkili: The Mind, Explained

“The Mind, Explained“, yapımcılığını Vox Media’nın üstlendiği, ilk bölümlerinin Vox Media platformlarından da yayımlandığı ve sonrasında Vox Media, Netflix ortak yapımına dönen 2018 Mayıs çıkışlı Explained’in “beyne” odaklanan versiyonu. Bu mini belgesel serisi 5 bölümden oluşuyor ve her bölüm 20 dakika. Yani işe giderken, işten dönerken ya da bir öğle kahvesine eşlik edebilecek ideal bir süreye sahip. Emma Stone’nun hoş …

Devamını gör »

Dejavu Nedir? Bir Olayı Daha Önceden Yaşadığımız Hissi Neden Kaynaklanır?

“Dejavu” (ya da “Deja Vu”), Fransızcada “zaten görülmüş” demektir. Dolayısıyla ne olduğu, isminde gizlidir: O anda gördüğünüz ya da deneyimlediğiniz bir olayı daha önceden gördüğünüzü ya da deneyimlediğinizi sanma ya da hissetme halidir. Siz de mutlaka deneyimlemişsinizdir: “Off, dur, bu ânı sanki daha önceden yaşamıştım, hatırlıyorum.” deyip kafanızın karıştığı olmuştur. Bu olayın nedenleri, halk arasında birçok farklı şekilde izah edilmektedir. …

Devamını gör »
philip-k-dick

Philip K. Dick’in Kurgusu Modern Bilime Nasıl Ulaştı?

Tıpkı diğer bütün büyük bilimkurgu yazarları gibi, Philip K. Dick de geleceği hayal ve inşa etme konusunda koca bir nesli etkiledi. Henüz dünya üzerinde var olmayan teknolojik gelişmeleri işleyen bilimkurgu kitapları ve kısa hikayeleri 50’li ve 60’lı yıllarda yayımlandı. Bu eserlerde duygusal robotlar, suçu öngören mutantlar, manipule edilmiş bellekler ve daha nicesi bulunuyordu. Dick’in eserlerinde sık sık kendi insanlık anlayışı …

Devamını gör »
Anti Matter

Işınlanmanın Yarattığı Kaos: Anti Matter

Keir Burrows‘un yazıp yönettiği 2016 çıkışlı Anti Matter, 2018 Ulusal Film Ödülleri’nde “en iyi aksiyon filmi” adaylığı da bulunan bir bilimkurgu filmi. Filmde, ışınlanma üzerine çalışmalar yapan doktora öğrencisi Ana (Yaza Figueroa), Liv (Philippa Carson) ve Nathan (Tom Barber-Duffy)‘ın macerasına tanık oluyoruz. Deneyleri takiben kaynak arayışına girişen ekip, hayvanları kobay olarak kullandıkları için gelen tepkiler ve deneylerine karşı yürütülen karşıt …

Devamını gör »
Transcendence

Transcendence Filmi Işığında Yapay Zekanın Bilimsel Analizi

Ekim-Kasım 2014 aylarında o kadar fazla ve o kadar kaliteli bilimkurgu filmleri çıktı ki… Ancak Yıldızlararası’nın etkisine kapılıp, bilimkurgunun bir diğer önemli eserini es geçmemek gerekiyor: Dilimize tuhaf bir şekilde Evrim olarak çevrilen, aslında “üstünlük, aşkınlık” anlamına gelen Transcendence bunlardan biri… Yıldızlararası bizi Evren’in ve modern fiziğin sınırlarına götürürken, Transcendence bizleri beynimizin müthiş dünyasına çekiyor, nanoteknolojiden gücünü alan yapay zekanın …

Devamını gör »

Hafızanın Anatomisi: Unutulanı Hatırlamak

İnsan beyni belki de evrendeki en karmaşık nesne. Ancak ironik biçimde, en temel işlevlerinden biri olan “hatırlama”yı çoğu zaman küçümsüyoruz. Hafızayı bir not defteri gibi sanıyoruz: Boş sayfalar dolunca yeni bir şey eklenemez. Dijital dünyaya öylesine alıştık ki, beynimizi de USB belleğe benzetiyoruz: kapasitesi sınırlı, sıkça dolan, zamanla yavaşlayan bir aygıt. Oysa gerçekte durum sanılandan çok farklı. Bir dijital fotoğraf …

Devamını gör »