Odyssey 5

Dünya Yok Olursa: Odyssey 5

Uzay mekiği Odyssey’in mürettebatı sıradan bir görevde olduklarını zannediyorlardı. Yeni bir uydu konuşlandıracak, uzay istasyonunda kısa bir ara verecek ve sonra da eve döneceklerdi. Ta ki Dünya patlayıp yok olana kadar…

24’ün yazarı Many Coto’nun fikir babası olduğu kısa ömürlü dizimiz Odyssey 5, Dünya’nın bir patlama sonucu yok olmasıyla başlar. Chuck Taggart’ın (Peter Weller) komutasındaki mekikte, Taggart’ın 22 yaşındaki bilgisayar dehası olan oğlu Neil (Christopher Gorham), pilot Angela Perry (Tamara Craig Thomas), muhabir Sarah Forbes (Leslie Silva) ve genetik bilimci/yazar Kurt Mendel (Sebastian Roche) vardır ve Dünya’nın yıkımına büyük bir şaşkınlık içinde tanıklık ederler. Dünya’nın yok olmasıyla beraber uzay mekiklerinde çaresiz kalan mürettebat, oksijenleri bitmek üzereyken kendisine The Seeker diyen garip bir uzaylı varlık tarafından kurtarılır. The Seeker, kazazedelere bilinçlerini 5 yıl önceki bedenlerine gönderebileceğini söyleyince mürettebat için bir umut ışığı belirir.

Odyssey 5 2

Anlaşmayı kabul ederler ve birkaç dakika sonra kendilerini 5 yıl önceki bedenlerinde bulurlar. Mürettebatın bir kısmı, Dünya’nın nasıl ve neden yok olduğunu araştırmak istese de, bir kısmının halletmesi gereken başka işleri vardır. Sarah Forbes, esas zaman çizgisinde bağırsak kanserinden ölen 5 yaşındaki çocuğuna kavuşur. Neil, yeniden çekingen olduğu lise zamanlarına döner. Pilot Angela Perry vicdansız ve fesatlıkla dolu olan senatör babasıyla uğraşmak zorundadır ve Komutan Taggart’ın evde karısı ve büyük oğluyla çözmesi gereken sorunları vardır. Zampara Kurt Mendel ise Dünya’nın patlamasını beklemeye olan arzusunu yatıştırmaya çalışır.

Dizi, temelindeki bu insani etkenlerle karmaşık bir bilimkurgu olay dizimi oluşturuyor. Dünya patlamadan hemen önce Taggart, Leviathan isimli bir kodun farkına varmıştır. Kahramanlarımız araştırmalarını bu kod üzerine yoğunlaştırır ve çok geçmeden de yapay zeka deneylerinin internette yaşayan hisli bir bilgisayar kodu yarattığını fark ederler. Bu hisli varlıklar yapay insan var etmenin bir yolunu bulmuş ve onları planlarını uygulamak için birer maşaya dönüştürmüştür. Daha da kötüsü, Taggart NASA içinde The Cadre adında yapay insanlardan oluşan bir grup keşfeder. The Cadre’nin görevi, hisli varlıkların isteği doğrultusunda insanlı uzay uçuşlarını sonlandırıp yerine robotları kullanmaktır.

odyssey-5-3

Kurgusu çok karmaşık gözükse de, güçlü yazar kadrosu ve seçkin oyuncuları sayesinde dizinin başarılı olduğu söylenebilir. Gerçek hayatta da babası bir pilot olan Peter Weller, Chuck Taggart rolünü hakkıyla yansıtıyor. Repliklerinde yaptığı kelime vurguları öylesine şaşaalı ki, en sıradan cümleler bile onun ağzından keyifli bir melodi gibi çıkıyor. Hatta Weller’ın diyaloglardaki bu becerisi, diğer aktörlerin de kendisini taklit etmesine yol açmış.

Dizide öne çıkan bir diğer noktaysa muhabir Sarah Forbes’in olay örgüsü. Kanserden ölen beş yaşındaki oğluyla bir araya geldiği orijinal zaman örgüsüne geri dönen Sarah Forbes, kaçınılmazı önleyebilmek için oğlunu bir sürü doktora ve uzmana götürüyor. Bu da aklını kaçırdığını düşünen kocasıyla mücadele etmesine neden oluyor. Hatta kocası oğullarına deneysel kanser ilacı verdiğini öğrenince, Cory’i de alıp Sarah’ı terk ediyor.

Odyssey_5_intro

Senaryosundan da fark edilebileceği gibi dizi, vurgusunu özel efektlerden ziyade karakterler üzerinden yapıyor. Verilen cevapların daha büyük ve karmaşık soruları doğurmasından ötürü, dizi izleyenleri ya daha da içine çekiyor ya da hayal kırıklığına uğratıyor. İzlemeye niyeti olanlara baştan belirtelim, dizi ilk sezonun ardından iptal edilmiş ve pek çok soru havada kalmıştır. Buna rağmen sezon finalinde öyle bir sır açığa çıkar ki, dizi kendini başarıyla sorgulatır ve kafalarda daha büyük soru işaretleri bırakarak televizyon dünyasına veda eder…

Hazırlayan: Göksel Dursun

Yazar: Konuk Yazar

Bu içerik bir konuk yazar tarafından üretilmiştir. Siz de sitemizin konuk yazarlarından biri olabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey, kaleme aldığınız bilimkurgu temalı makale ve öykülerinizi bilimkurgukulubu@gmail.com adresine göndermek. Editör onayından geçen yazılarınız burada yayımlanıp binlerce okurun beğenisine sunulacaktır. Gelin bu arşivi birlikte büyütelim...

İlginizi Çekebilir

video oyunları

Video Oyunlarının Geleceği #1

Video oyunlarının yaşamlarımızda gerçek anlamda yer alması, 1972 yılında yayımlanan Pong oyunu ile mümkün olmuştur. …

Bir Cevap Yazın

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et