Etiket Arşivleri: Buck Rogers

Armageddon M.S. 2419

Buck Rogers Uyanıyor: Armageddon M.S. 2419

19. ve 20. yüzyıla hâkim olan teknolojik ve bilimsel atmosferi kavramak isteyen herkesin biraz bilimkurgu bilgisine ve anlayışına ihtiyacı vardır. Çünkü bilimkurgu, uygarlığımızın makro geçmişini keşfedebilen, tarihimizi ve hatta günlük hayatımızı kozmik bir bağlama yerleştirebilen tek yazın türüdür. Geçmişi iki bin yıl öncesine kadar uzansa da, bir olgu olarak düşün dünyamıza yuvalanması 19. ve 20. yüzyıla tekabül eder. Sanayi Devrimi’nin …

Devamını gör »
star trek voyager

Uzaydaki Temsilcilerimiz ve Bilimkurgu

Buck Rogers‘tan Star Trek‘e, kurgusal astronotlara dair görünümün dramatik şekilde değiştiğini ve gerçek uzay uçuşlarının da bu kültürel değişimi yansıttığını görüyoruz. 1930’larda, Neil Armstrong‘un Ay’a ayak basan ilk insan unvanını alışından 30 yıl önce, çizgi romanlarda ve beyazperdede Buck Rogers’ın western benzeri uzay maceraları vardı. 1960’lara gelindiğinde ilk nesil astronotlar da tıpkı Rogers gibi görünüyordu. Tümüyle beyaz erkeklerden ibaret bu …

Devamını gör »
Buck-Rogers-George-Clooney

George Clooney, Buck Rogers’ın Yeniden Çevrimine Katıldı

George Clooney, klasik bilimkurgu dizisi Buck Rogers‘ın yeniden çevrimine katıldığını duyurarak bir kez daha uzaya gitmeye hazırlanıyor. The Hollywood Reporter‘ın haberine göre Under The Dome dizisinin senaristi Brian K. Vaughan tarafından yazılan projenin başyapımcısı olan Clooney, başrol için de en büyük aday. “Berbat bir yıl oldu ama buradan da iyi bir şekilde çıkacağız.” – George Clooney Buck Rogers karakteri, komaya …

Devamını gör »

Geleceğin Düşleri: Bilimkurguda Uyku

Günümüz teknolojisinde, uyumanıza yardımcı olan beyaz-gürültü makinelerinden uyanmanızı kolaylaştıran ŞAD ışıklarına kadar birçok uyku odaklı alet mevcut. Bunlara ek olarak uyku kalitenizi artırma amaçlı çeşitli uygulama ve ürünler de var. Bu tip teknolojiler elimizde varken bilimkurgu film ve hikayelerinde daha kaliteli bir uyku veya daha verimli bir uyuma süresi vaat eden kurgusal olgular olması kaçınılmaz. Birçok bilimkurgu hikayesine göre, gelecekte …

Devamını gör »
Buck Rogers

Buck Rogers: 25. Yüzyıl

Doctor Who‘nun gözde dönemlerinde çok az yapım onun izlenme oranlarını geçebiliyordu. Garip bir şekilde Man from Atlantis bunlardan biriydi; yarı çıplak, ıslak ve tutsak erkeklerin çekiciliğini hafife almayın. Fakat bu yapımdan da ünlü bir başka zaman yolcusu daha vardı. Bu kişi, 70’lerin sonunda Doktor’dan daha uzun bir süre etrafta dolanan ve cumartesi geceleri birinciliği onun elinden alan Amerikalı Buck Rogers’tı. Buck …

Devamını gör »
bilimkurgu ve kadın

Bilimkurgu ve Fantastikte Kadının Yolculuğu

“Bağımlı ve korunmaya muhtaç tipleme”den, “ekip üyesine”, hatta “kadın kahramana” doğru giden uzun yol… Bir toplumun ilkellik-uygarlık arası skalada hangi noktada yer aldığını gösteren güvenilir bir veri arıyorsanız, o toplumun kadına karşı bakış açısına göz atmayı deneyebilirsiniz. Hatta bunu bireyler için bile kullanabilirsiniz.. İlkel içgüdülerinin yönetimindeki kadın ve erkekler, “kadın” kavramını pek de yüceltmeyen ifadelerle yanıt vereceklerdir. Böyle bireylerden oluşan …

Devamını gör »

Zamanın Efendileri

Zaman yolculuğu bilimkurgu edebiyat ve sinemasının sevilen konularından biri. Literatürde ilk örneğine Samuel Madden’ın 1733 tarihli 20. Yüz Yıl Hatıraları adlı eserle rastlanıyor. İstanbul, Moskova, Paris ve Roma gibi şehirlerden 1997 ve 1998 yıllarından 1728 Britanya’sına gönderilmiş mektuplardan oluşuyor. Teknolojinin bile çok değişmediği görülen 20. Yüz Yıl mektuplarında daha çok yazarın politik ve dini gelişmelerle ilgili spekülasyonları konu ediliyor. İstanbul’la …

Devamını gör »

Uzayda Geçen Bilimkurgu Dizileri

Uzayda geçen bilimkurgu dizileri dendiğinde, hepimizin aklında pek çok yapım beliriyor olmalı. Bu yapımların hemen hemen hepsi de önde gelen eleştirmenlerce bilimkurgu türünün en güzel ve en yaratıcı örnekleri arasında gösteriliyor. Dünya üzerinde bu türü seven o kadar çok insan var ki tahmin bile edemezsiniz. Peki “Space Opera” denilen bu türü neden bu kadar çok seviyoruz? Çünkü uzayın araştırılması, profesyonel …

Devamını gör »

Isaac Asimov’dan Bir Makale: Bilim ve Bilimkurgu

İki astronot 1984’te uzayda serbestçe dolaştı. Uzay gemisine bağlı değildiler. Kendi başlarına gemiden ayrılıp geri döndüler. Belli bir yaşın üstündekiler 1930’lardaki Buck Rogers çizgi romanlarını hatırladı. Bu çizgi romanlarda da insanlar, aynı şekilde dolaşıyordu. Bilimkurguyla daha içli dışlı olanlar ise, bu tür konuların bilimkurgu öykülerinde çok daha önceden yer aldığını bilir. İlk bilimkurgu dergisinin editörü olan Hugo Gernsback, daha 1911’de …

Devamını gör »