Etiket Arşivleri: Bilgi Çağı

Ömrümüzün Bütün Çağları ve Dünya Tarihi

İlk çağ insanlarını konu alan diziler, filmler, belgesellerde dönemin aristokratları çoğunlukla şımarık, bencil, acımasız ve haz düşkünü olarak tasvir ediliyor. Bütün bu olumsuz özelliklerine rağmen bir yandan da renkli ve özgür düşünceli insanlar olmaları onları sempatik kılıyor. Hristiyanlık öncesinde yaşamış insanların belirgin zihniyet farklılığı tek tanrılı dinlerin ölçülü ve ahlaklı olmayı vazederek insanlığı epeyce törpülemiş olduğunu gösteriyor. Demek ki Neitzsche’nin …

Devamını gör »

Artık Cehalet Yasak

cehalet

“21. yüzyılın câhilleri, okuma yazma bilmeyenler değil; yanlış öğrendiklerini unutamayan, yeniden öğrenmeye, değişime ve dönüşüme açık olmayanlar olacaktır.” -Alvin Toffler Bilgi çağında cehalet hiç bir şeyin bahanesi olamaz. Okuma yazma bilen her insan için bilgi birkaç tuş ötede. Artık kütüphaneye, üniversiteye, ansiklopedilere başvurmadan birçok konuda bilgi edinmenin yolları var. O halde “cehalet” hiç bir olumsuzluğun bahanesi değildir. Elbette bir bilgi …

Devamını gör »

Zaman, Gelecek ve Makulü Aşan İnsan

makuliyet-teorisi

Konusu veya amacı önemli değil; insan her zaman bilmek ister. Tek derdi karnını doyurmak olan, sadece çocukları için yaşayan, sadece kendisi için var olan veya dünyayı ele geçirmeye çalışan insan da küçük veya büyük bir mesele olması fark etmeksizin bir arayış içerisindedir. Yani insanın minimalist olup olmaması kendi doğasını reddeden bir anlam taşımamaktadır. Bu arayışın en önemli nüvelerinden biri de …

Devamını gör »