Etiket Arşivleri: Astounding Science Fiction

bilimkurgu ve kapitalizm

Bilimkurgu ve Kapitalizmin İç İçe Geçmiş Tarihi

Bilimkurgu, uzun zamandır neoliberal hegemonyayı İngilizce konuşan halkın bilincine yerleştirmek için bir araç olarak kullanılmıştır. Ancak bunun böyle olması gerekmiyordu. Tanımlı bir tür olarak doğuşundan itibaren bilimkurgu, radikal siyasetle açıkça bağlantılı olmuştur. Avrupa’da önemli kültürel ve toplumsal değişimlerin yaşandığı bir dönemde, birçok yazar yeni teknolojiler hayal etmekten ziyade toplumun nasıl organize edilebileceğine dair yeni yollar tasarlamaya başlamıştır. Hızla sanayileşen bir …

Devamını gör »

Bilimkurguyu Değiştiren Bir Göçmen: Isaac Asimov

20. yüzyılın en büyük bilimkurgu yazarlarından Isaac Asimov, günümüzdeki adıyla “zincirleme göç” hareketinin bir parçası olarak ailesi ile birlikte Amerika’ya yerleşti. 1920’de Sovyetler Birliği’nde doğan yazar, Dolu Dolu Yaşadım (It’s Been A Good Life) adlı otobiyografisinde ailesinin nasıl Amerika’ya göç etmeye karar verdiğini şu sözlerle belirtmişti: “1922’de kız kardeşim Marcia doğduktan sonra babam Amerika Birleşik Devletleri’ne göç etmeye karar verdi. Annemin …

Devamını gör »

Campbell, Asimov, Heinlein ve Hubbard’ın ‘Şaşırtıcı’ Öyküsü

Bilimkurgu yazarı Alec Nevala-Lee’nin iddialı kitabı Astounding, gelecek odaklı bir edebi türün gençliğini ve olgunlaşmasını ele alıyor; bunu da basitçe okurları eğlendirmekten daha önemli bir iş yaptığına inanan, türe en çok etkisi olan dört temel ismi işleyerek yapıyor. Robert A. Heinlein ve Isaac Asimov, kitabın alt başlıklarını oluşturan bu dört isim arasında en çok bilinenler: hem aşırı yaratıcı olmalarıyla hem de …

Devamını gör »

Bilimkurguya Yön Veren Yazar: Stanley G. Weinbaum

Stanley Grauman Weinbaum; Louisville, Kentucky‘de, Stella ve Nathan A. Weinbaum’un oğlu olarak dünyaya geldi. Milwaukee’de okula gitti. Madison’daki Wisconsin-Madison Üniversitesi’nde kimya mühendisliği bölümüne girdi. Ardından İngilizce bölümüne geçti ve 1923 yılında üniversiteden ayrıldı. Yazar en çok, sempatik uzaylı Tweel’in hikayesini anlattığı çığır açıcı bilimkurgu kısa hikayesi Bir Mars Destanı ile tanındı. Daha da ilginci, bu eser onun ilk bilimkurgu hikayesiydi. …

Devamını gör »
frankherbert

Hayatı ve Yapıtlarıyla Frank Herbert

Washington eyaletinin Tacoma şehrinde 1920 yılında yoksul bir ailede dünyaya gelen Frank Patrick Herbert Jr., 18 yaşında evini terk ederek Salem, Oregon’da yaşayan amcası ve halasının yanına taşındı. Burada liseyi bitirdi ancak ilgi alanlarına yöneldiği için 19 yaşındayken yüksek okul eğitimini yarıda bırakıp bir gazetede muhabir olarak işe başladı. 1940 yılında Oregon eyalet meclisi tarafından muhabir ve fotoğrafçı olarak işe alındı. 2. …

Devamını gör »
Heinlein Kapak

Bilimkurgunun Ölümsüz Kalemi: Robert A. Heinlein

Robert A. Heinlein gibi büyük bir yazarın hayat hikayesini, onun 40 yıllık eşinden okumak ister misiniz? Aşağıda okuyacağınız biyografi, Robert A. Heinlein’ün üçüncü eşi Virginia Heinlein tarafından The Heinlein Journey’ın Temmuz 1999 sayısı için kaleme alınmıştır. 21 Ekim 1948 tarihinde evlenen çift, Robert A. Heinlein’ın 8 Mayıs 1988’deki ölümüne dek 40 yıl boyunca aynı yastığa baş koydu. Virginia Heinlein başarılı …

Devamını gör »
Arthur C. Clarke

Bilimkurgunun Şairi: Arthur C. Clarke

Neredeyse 100 kitap kaleme almış olan Arthur C. Clarke‘ın hayal gücü ve dünya görüşü, 2001: Bir Uzay Macerası gibi klasik eserleriyle modern bilimi etkilemiştir. 16 Aralık 1917’de güneybatı İngiltere’de bir kıyı kasabası olan Minehead’de doğan Arthur C. Clarke, 20. yüzyılın ortalarında bilimkurgu ve bilimsel makaleler konusunda öne çıkan yazarlardan biri olmayı başardı. Stanley Kubrick tarafından beyaz perdeye uyarlanan 2001: Bir Uzay …

Devamını gör »