Jodorowsky’den Yeni Dune Filmine Dair İlk Yorum

Frank Herbert’in Dune serisi, onu beyaz perdeye taşımayı amaçlayan Alejandro Jodorowsky‘nin kariyerinde geniş çaplı bir hüsran kaynağı olmayı sürdürüyor. Başka bir efsane isim olan David Lynch ise Jodorowsky kadar şanssız değildi ve kendi uyarlamasını çekmeyi başardı, ancak stüdyo tarafından işine müdahale edildiğini savunarak eserine duyduğu memnuniyetsizlikten dem vurdu. Geçen hafta Warner Bros, Denis Villeneuve’ün yakında yayımlanacak olan iki bölümlük uyarlamasının ilk fragmanını paylaştı ve Lynch’in konuyla ilgili fikirlerini az buçuk tahmin edebilmemize rağmen, Jodorowsky’den henüz haber alamamıştık.

Jodorowsky, Fransa’nın Premiere dergisine (Indiewire aracılığıyla) verdiği bir röportajda, fragmanı “çok iyi iş çıkarılmış” diyerek övdü, ancak stüdyo desteği ile ilgili bir eleştiride bulunmayı da ihmal etmedi:

“Bir endüstriyel sinema örneği olarak film için çok para harcandığı belli. Ancak bir film çok pahalıysa, orantılı olarak bu maliyeti karşılaması gerekir. Ve sorun şu ki: Hiç sürpriz yok. Filmin herhangi bir endüstriyel sinema ile yapı farkı görünmüyor; ışıklandırma, oyunculuk, her şey tahmin edilebilir şekilde.”

Fragman ne kadar etkileyici görünse de, Villeneuve’ün Dune’u Jodorowsky için en azından ilk bakışta modern Hollywood’un çoğalmaya devam eden büyük bütçeli diğer filmlerinden farklı görünmüyor gibi. Ama onun eleştirisi özellikle Villeneuve ile ilgili değil, daha çok film yapımcılarının bu işe yaklaşım tarzıyla ilgili. Jodorowsky sözlerine şöyle devam ediyor:

“Endüstriyel sinema, author sinema ile uyumlu değildir. İlki için para önceliklidir. İkincisi ise bunun tam tersi. Endüstriyel sinema eğlenceyi teşvik eder, insanlığı veya toplumu değiştirmeyi amaçlamayan bir gösteri türüdür. ”

Kim bilir, belki de tüm filmi görünce Jodorowsky’nin de fikri değişecektir. Ama bu düşük bir ihtimal gibi görünüyor, çünkü her zaman bu görüşünde ısrar eden bir çılgın o.

Hazırlayan: Telepreter Çeviri Ekibi | Kaynak

Yazar: Konuk Yazar

Bu içerik bir konuk yazar tarafından üretilmiştir. Siz de sitemizin konuk yazarlarından biri olabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey, kaleme aldığınız bilimkurgu temalı makale ve öykülerinizi bilimkurgukulubu@gmail.com adresine göndermek. Editör onayından geçen yazılarınız burada yayımlanıp binlerce okurun beğenisine sunulacaktır. Gelin bu arşivi birlikte büyütelim...

İlginizi Çekebilir

frank herbert roportaj

Kayıp Röportaj #1: Frank Herbert’tan Fütüristik Düşünceler

Daha önce hiç gün yüzüne çıkmayan bu sohbet, ilk olarak 1984 yılı ortalarında, tam da …

Bir Cevap Yazın

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin