Predator Hakkında Bilmediğiniz 23 Şey

1- Predator’un omuz topunun bir ismi yoktu, ses editörü bunu farkedince buna “Papağan Silahı” (Parrot Gun) ismini önerdi. Zira silah, Predator nişan alırken bağımsız hareket ediyordu ve maskeli Predator’un duygu barındırmayan somut ifadesiyle omuzunda papağana benzeyen silahın birlikteliği “Omzuna papağan konmuş bir Peter Sellers” kadar ironik bir görüntüye sahipti.

2- Film için düşünülen gerçek isim Hunter idi.

3- Filmin tamamı Amerika’nın güney sınırındaki birçok yerde çekildi. Kurgusal Val Verde ormanları bu yüzden Puerto Vallarta ve Palenquo‘da çekilmiştir. Öte yandan Meksika ormanları pek çok yerde yoğun yapıya sahip olmadıklarından çekim ekibi sahte çalılar eklemek için çok para harcamak zorunda kaldılar zira ormanın yoğun ve kaçışa izin vermez bir yer olduğunu hissettirmeleri gerekiyordu.

12032962_10153650970753749_7390657916120520721_n

4- Orijinal senaryodaki tek komando Dutch olacaktı, Schwarzenegger bunun filmi bir Rambo kopyası gibi göstereceğini düşünüp beğenmeyince senaryonun değiştirilmesini istedi ve filme bir komando takımı konsepti eklendi. Komando ekibi Sergeant Rock (Sgt. Rock) isimli çizgi romandan esinlendi, filmin bitiş credits’lerinde çizgiromanın yazarı da belirtilerek saygı gösterilmiştir. Gözlüklü asker Hawkins ayrıca filmin sonundaki credits’lerde bu çizgiromanı okurken kameraya gülüyor.

5- Schwarzenegger filme seçildikten sonra 10 kg’dan fazla vereceği bir rejime girdi. Bu onu özel kuvvetler komandolarına birebir denk bir vücut kitle oranına getirdi.

6- Kızıldereli asıllı iz sürücüyü canlandıran Sonny Landham filme katılmayı tek şartla kabul etmişti o da bir yakın korumanın çekimler dışındaki tüm süre dahilinde -kendisini değil, başkalarını korumak için- hazır beklemesiydi zira kendisinin çekim dışında sokak ve bar kavgalarına girmekten dolayı kötü bir sabıkası vardı.

7- Çekime getirilen Gatling topu GE134 o kadar tehlikeliydi ki bir kez ateşlendiğinde çekim ekibi en az 15 metre geriye çekilmek zorunda kalıyordu.

8- Sağlık ve güvenlik sorunları sebebiyle Schwarzenegger’e helikopter sahnesinde sigara içirtilmedi. Bu yüzden dış görseller dışarıdan ve post prodüksiyon aşamasında eklendi.

069c1b7b7fe794cd4a7eeab0a57d72ab
Predator’u canlandıran Kevin (üstte ortada) ve tasarımcısı Stan Winston (aşağıda ortada)

9- Predator’u canlandıran Kevin Peter Hall filmi “Bu sadece bir film değildi, bir hayatta kalma mücadelesiydi.” diye tanımlamıştır, bu ifadeyi kullanırken hiç de abartmamıştır zira filmin çekimi süresinde oyuncular sadece zamana karşı değil, doğaya karşı da mücadele vermiştir. En basitinden, Predator ve Dutch arasındaki kapışmanın nihayete erdiği şelalenin dibinin sülüklerle dolu olması açıklayıcı olabilir.

10- Predator’un termal görüşü aslen bir termal görüş değildi. Yapımcılar Predator’a gerçekten termal görüş sağlayan kameralar yerleştirmek isteseler de kısa süre sonra bunun pratik olmadığı anlaşıldı ve bunun yerine rengi ters karşıtına çeviren efektler kullanılarak yapay bir termal görüş etkisi uyandırıldı.

11- 90’lı yılların başında ordu gerçekten de cismin arkasındaki görüntüyü öne veren bir tür pelerin üzerinde çalışıyordu, yapımcılar bu fikirden esinlendiler.

12- Dutch’un kullandığı bıçaklar Texas’lı bıçak üreticisi Jack Crain tarafından üretildi. Bu bıçaklar oldukça ilgi gördüğünden hala Schwarzenegger’ın Predator’da kullandığı bıçak olaraktan alıcı bulmaktadır.

1aeeda_4976879

13- Predator, ABD’de valilik yapmış birden fazla aktörün yan yana geldiği 4 filmden birisidir.

14- Ülkemizde de yayınlanmış Mythbusters programı vücudu çamurla bulamanın gerçekten de vücut ısısını gizleyip gizleyemediğini test etmişti. Sonuç geçici bir süre için olumlu idi ama vücut ısısı er geç çamuru mağlup ederek onu da ısıtmaya başlıyordu.

15- Dutch’un ünlü repliği “Get to the Choppa” kısmındaki aksanı yüzünden, bu kısımdan habersiz olan Anna’yı canlandıran oyuncu gülme krizi geçirdi ve bu sahne birkaç kez tekrarlandı.

16- Get to te Choppa sinema tarihinin en ikonik kısa repliklerinden birisidir. Yan ürün üreticisi Chivery birkaç t-shirt’ünü bu replikten uyarlayarak üretmiştir.

17- Predator’un ilk dizaynındaki hali bir hayli kaslı bir böceği andırıyordu. Fakat yönetmen bunu o kadar da korkutucu bulmayınca ve önceki kostümü giyen kişi olan Jean Claude Van Damme ayrılınca, dizaynın değiştirilmesini istedi ve ikonik Predator kostümü hazırlananıncaya dek çekimler gecikti. Bu dizaynı hazırlayan Stan Winston, geçmişte Terminator dizaynına son halini veren kişiydi.

xst
Stan Winston

18- Jean Claude Van Damme Predator’un kaslı bir böcek olduğu ilk süreçte giysinin içindeki kişiydi, zira bu yaratığın hızlı ve çevik dövüşmesi için onun ideal olacağı düşünülmüştü. Jean Claude Van Damme ise kostümün çok dar ve sıkışık olduğundan birçok kez şikayet edince filmin kadrosundan çıkartılmıştı. Kostüm konseptinin değiştirilmesinden sonra dikkat edilirse Predator’un özüne uygun olarak düşmanlarını uzaktan indirdiği ve kendini açığa sermekten çekindiği görülecektir.

19- James Cameron kısa bir süreliğine de olsa Winston ile birlikte, Predator’un nihai görünümünü kazandıracak süreçte çalıştı. Winston bir canavarı korkunç kılan en önemli şeyin çene kemiği olduğunu söylediği için Cameron, Predator’u iri çenesini içerecek şekilde güncelledi. Winston ile birlikte ayrıca Predator’un dışarı doğru farklı yönde açılan ağzını, rasta görünümlü saçlarını ve vücudundaki mekanik ekipmanları da içerecek şekilde yeniden dizayn ettiler.

20- Kostümün son hali bir piknikte giymek isteyebileceğiniz türden birşey değildi. 90 kg’dan ağır bu kıyafeti yüksek sıcaklık ve nemde giymek zorunda kalmak için Kevin Peter Hall’ın hayli kilo vermesi ve ezgersiz yapması gerekti.

133332_431893386846334_1755887413_o
Görsel Tasarım: Raymond E. Gaustadnes

21- Predator’un insan seslendirini taklit ettiği kısımlarda çıkan birkaç repliği dev robotları işleyen çizgiserilerden Transformers‘da Optimus Prime‘ı ve Saber Rider ve Star Sheriffs‘da Ramrod‘u seslendiren Peter Cullen tarafından seslendirildi.

22- Shane Black’ın filmin senaristi olmasına rağmen oyuncu olarak filme dahil edilmesinin tek sebebi yönetmen McTiernan‘ın senaryo kontrolünü her daim sağlayabilmek istemesiydi. Gözlüklü asker Rick Hawkins karakteri bu yüzden yaratıldı. Kendisinin yeni Predator filminin senaryosunu yazarak geri döneceği geçtiğimiz günlerde açıklanmıştı.

23- Predator’un kanı aslen turuncu renkte düşünülmüştü. Fakat turuncu renk bir kan olarak hem kamerada yapay görülüyordu hem de izleyiciyi şok edecek bir etkiye sahip olmuyordu. Bu sebeple Predator kostümünün içerisindeki minik ampüllerle içerden ışıklandırılan bir fosforlu yapışkan kullanıldı.

Hazırlayan: Hamit Gökalp

Yazar: Konuk Yazar

Bu içerik bir konuk yazar tarafından üretilmiştir. Siz de sitemizin konuk yazarlarından biri olabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey, kaleme aldığınız bilimkurgu temalı makale ve öykülerinizi bilimkurgukulubu@gmail.com adresine göndermek. Editör onayından geçen yazılarınız burada yayımlanıp binlerce okurun beğenisine sunulacaktır. Gelin bu arşivi birlikte büyütelim...

İlginizi Çekebilir

Ormandan İndim Şehre: Predator 2

Predator 2, Hasat Zamanı, Rüzgârın Oğlu, Elm Sokağında Kabus 5: Hayal Çocuk gibi filmlerle adından …

Bir yorum

  1. Merak uyandırıcı ve eğlendirici bir yazı. Teşekkürler

Bir Cevap Yazın

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin