Videolar

Murat Menteş’le Geleceği Görenler Öykü Yarışması Yayını

Edebiyat Otopsisi YouTube kanalındaki “Yazarlara Soruyoruz” serisinin yeni bölümünde kulübümüz editörlerinden Emre Bozkuş, edebiyatın sınırlarını zorlayan isimlerden Murat Menteş ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdi. Programda bilimkurgu edebiyatının roman ve öyküyle ilişkisi, Türk edebiyatında öykünün yeri ve yaratıcı yazarlık gibi konular masaya yatırıldı. Ayrıca, AçıkBeyin ve Bilimkurgu Kulübü iş birliğiyle düzenlenen “Geleceği Görenler Bilimkurgu Öykü Yarışması” da ele alınan konular arasındaydı. …

Devamını gör »
bilimkurgu kulubu acikbeyin video

Çocuk Edebiyatında Bilimkurgu

AçıkBeyin ile Bilimkurgu Kulübü‘nün ortaklaşa düzenlediği “Geleceği Görenler Bilimkurgu Öykü Yarışması” kapsamında hayata geçirilen bilimkurgu video serisinin dördüncü bölümünde çocuk edebiyatında bilimkurgunun yeri, hayal gücünü nasıl beslediği ve geleceğin bilim insanlarını, düşünürlerini nasıl şekillendirdiği masaya yatırılıyor. Moderatörlüğünü Demet Çaltepe‘nin üstlendiği söyleşinin konukları ise Damla Kunç Koçman, Selin Arapkirli ve Seran Demiral. İyi seyirler…

Devamını gör »
sinema televizyon bilimkurgu acikbeyin

Sinema ve Televizyonda Bilimkurgu

AçıkBeyin ile Bilimkurgu Kulübü‘nün ortaklaşa düzenlediği “Geleceği Görenler Bilimkurgu Öykü Yarışması” kapsamında hayata geçirilen bilimkurgu video serisinin ikinci bölümünde bilimkurgunun sinema ve televizyon dünyasındaki yansımaları masaya yatırılıyor. Moderatörlüğünü Sinan Canan‘ın üstlendiği söyleşinin konukları ise Mikail Boz, Halil Alpaslan Hamevioğlu ve Gökhan Cılam. İyi seyirler…

Devamını gör »
bilim ve bilimkurgu video

Bilimkurgunun Toplum ve Teknoloji Üzerindeki Etkisi

AçıkBeyin ile Bilimkurgu Kulübü‘nün ortaklaşa düzenlediği “Geleceği Görenler Bilimkurgu Öykü Yarışması” kapsamında hayata geçirilen bilimkurgu video serisinin ikinci bölümünde bilimkurgunun toplumsal etkileri, teknolojik dönüşümle ilişkisi ve geleceğe dair öngörüleri masaya yatırılıyor. Moderatörlüğünü Sinan Canan‘ın üstlendiği söyleşinin konukları ise Yeliz Figen Döker, İsmail Yiğit ve Pedram Türkoğlu. İyi seyirler…

Devamını gör »
bilimkurgu edebiyat otopsisi

Edebiyatın Sonsuz Ufku: Bilimkurgu

Bilimkurgu hikâyeleri bizi neden büyüler, hayrete düşürür ve içimizde derin bir merak hissi yaratır? Türkiye’de bilimkurgu edebiyatı neden hak ettiği ilgiyi hâlâ göremiyor? Gelecekte bilimkurgu edebiyatı nasıl bir dönüşüm geçirecek? Bilimkurgu Kulübü’nden Münevver Uzun ve İsmail Yamanol, Edebiyat Otopsisi‘nin canlı yayınında bu sorulara yanıt arıyor. Bilimkurgunun edebiyattaki evrimi, Anadolu’nun köklü kültüründen esinlenen teknolojik ütopyalar ve distopyalar, bu türün toplum üzerindeki …

Devamını gör »
Mitolojiden Efsaneye Bilimkurgunun Tarihi

Mitolojiden Efsaneye: Bilimkurgunun Tarihi

AçıkBeyin ile Bilimkurgu Kulübü‘nün ortaklaşa düzenlediği “Geleceği Görenler Bilimkurgu Öykü Yarışması” kapsamında hayata geçirilen bilimkurgu video serisinin bu ilk bölümünde mitoloji ile bilimkurgunun kesişim noktaları, türün kökenleri ve ülkemizdeki yolculuğu masaya yatırılıyor. Moderatörlüğünü Sinan Canan‘ın üstlendiği söyleşinin konukları ise Jülide Kayaş, Özlem Ertan ve Münevver Uzun. İyi seyirler…

Devamını gör »
pedram turkoglu sunum

Pedram Türkoğlu’nun Sunumuyla Zenoloji: Kurgusal Türlerin Bilimi

Özgen Berkol Doğan Bilimkurgu Kütüphanesi’nin 2024-2025 sezonundaki ilk Perşembe Söyleşisi’ne kulübümüzün editörlerinden Pedram Türkoğlu konuk oldu. İstanbul Medeniyet Üniversitesi Anatomi Anabilim Dalı’nda araştırmacı olarak görev yapan Türkoğlu, aynı zamanda yaban hayatı fotoğrafçısı ve bilim yazarı. “Yaşayan Dinozor: Avian” kitabında güncel bilimsel gelişmelere paralel olarak dinozorların gerçek görünüşlerini, tüylerini, anatomilerini ve kuşlarla akrabalıklarını, bunların yanı sıra Jurassic Park efsanesini ve kuşlarla …

Devamını gör »
bilimkurguda ceviri video

Yaratılanı Yeniden Yaratmak: Bilimkurguda Çeviri

Evren tasavvurundan dil tasavvuruna uzanabilen bilimkurguyu nasıl çevirmeli? Dilin sınırları nerede başlar, nerede biter? Bu zorlu yolculukta çevirmen hangi engellerle karşılaşır, nasıl aşar? Çevirmen, hakkını nasıl korur, sektörün zorlukları nelerdir? Telif dediğimiz sadece bir temenni midir? Konuşmacılar Can Kantarcı, Cem Şensoy, Özlem Özpazarcı ve moderatör Jülide Kayaş, 2. Berkol Bilimkurgu Günleri kapsamında gerçekleştirilen etkinlikte Babil Kulesi’ni inşa etmeye uğraşan çevirmenler olarak …

Devamını gör »
olumsuz yildizlar

Samanyolu’nun Kalbinde Yatan Sır: Ölümsüz Yıldızlar

Bilim insanları, Samanyolu‘nun kaotik merkezinde ölümsüzlüğün sırrına vakıf olmuş gibi görünen bir yıldız kümesi keşfetti. Peki ama bu nasıl mümkün olabilir? Ortaya atılan yeni ve şaşırtıcı teorilerden biri, yıldızların evrimine yönelik anlayışımızı kökten değiştirebilecek potansiyele sahip. Eğer teori doğruysa, bu yıldızlar karanlık maddeden besleniyor olabilir ve ileride yapılacak daha ayrıntılı incelemeler, karanlık maddenin ve dolayısıyla da evrenin doğası hakkında yeni …

Devamını gör »
bilimkurgu animelerinde kadin temsilleri

Bilimkurgu Animelerinde Kadın Temsilleri

Gerek bilimkurgu gerekse anime endüstrisi, erkek izleyiciye yönelik olduğuna dair talihsiz stereotiplerle boğuşuyor. Son yıllarda bilimkurgu ve animenin kitleselleşmesiyle birlikte bu durum değişiyor. En ikoniklerden hak ettiği değeri göremeyen kült klasiklere ve yeni favorilere kadar bilimkurgu animelerinde kadın kahramanların sayısı gün geçtikçe artıyor. Peki ama bu kadınlar hikâyelerde nasıl konumlanıyor? Konuşmacılar Ceren Çalıcı ve Pınar Duman, 2. Berkol Bilimkurgu Günleri …

Devamını gör »