zaman yolculugu sakasi

New York Metrosundaki Zaman Yolculuğu Şakası

Bir akşam, yine evinize dönmek için bindiğiniz metro trenindesiniz. Aniden, uzun boylu bir adam, elinde tuttuğu küçük bir kovayı vagondaki yolculara uzatarak yüksek sesle bağırmaya başlıyor:

“Bayanlar, baylar. Öncelikle, lütfen, bu güzel akşamınızda sizlere rahatsızlık verdiğim için özürlerimi kabul edin. Ben bir zaman makinesi icat ettim ve onu inşa edebilmek için para topluyorum. 5 dolar, 10 dolar, ne verebilirseniz.”

Böyle bir şeyle karşılaşsanız, siz ne yaparsınız? Türkiye’de olsa, adam muhtemelen dayak yiyecektir! Fakat bu olayın gerçekleştiği New York metrosunda yolculardan bazıları gülümseyerek adama para uzatırlar, adam da onlara teşekkür eder. Tren gelecek istasyona varıp kapılar açıldığında ise, herkesi büyük bir sürpriz beklemektedir. İcat ettiği zaman makinesi için para toplayan adamın tıpa tıp aynısı başka bir adam (tek farkı sakallı olmasıdır) içeri girer ve yolcuları uyarır:

“Bayanlar, baylar. Ben gelecekten geldim. Sakın bu adama zaman makinesini bitirmesi için para vermeyin! Zaman makinesinin yapılmasından sonra çok kötü şeyler oluyor!”

İzledikleri bu şovu beğenen bazı yolcular para vermeye devam ederler, ama gelecekten geldiğini iddia eden adam onların parasını geri verir ve, “Sakın! Lütfen, para vermeyin!” der. Sonra adam kendisinin geçmiş haline dönerek seslenir: “O zaman makinesini sakın yapma! Çok, çok kötü şeyler gerçekleşecek!”

Bu kadarla bitse, yine iyi. Yeni durakta, vagondan içeriye, oturan bazı yolcuların tıpa tıp aynısı başka insanlar girer. Kendilerinin gelecekten geldiklerini söyleyerek, geçmiş hallerini para vermemeleri için uyarırlar… Keşke gerçek olsaydı ama, maalesef yaşanılanların hepsi çok iyi organize edilmiş bir şakadan ibaretti. Dört grup tek yumurta ikizinin rol aldığı bu şaka, o akşam New Yorkluları eğlendirerek onların mutlu bir şekilde evlerine dönmelerini sağlamıştı.

Bu şaka, Improv Everywhere adlı ekibin New York metrosunda yaptığı ilk şaka değil. 2008’de “İnsan Aynası” adını verdikleri başka bir şakada, 15 grup tek yumurta ikizini bir vagona doldurmuşlardı. 2013 yılında ise, iki grup tek yumurta ikizi, meşhur Geleceğe Dönüş filmindeki karakterler Marty Mcfly ve kız arkadaşı Jennifer gibi giyinmişlerdi. 2016’da gerçekleşen ve öyküsünü yukarıda paylaştığımız bu son şakaları ise aslında bu iki geçmiş şakalarının birleşiminden ibaret.

Yazımızı, beyin mıncıklayıcı bir soruyla bitirelim. Bu şakada anlatılanların gerçekte yaşandığını farz edelim. Gelecekten gelen adam ve yolcular, geçmişteki kendilerini zaman makinesini yapmaktan ve onun için para vermekten vazgeçirselerdi, o an adeta büyülü bir şekilde herkesin gözlerinin önünde yok mu olurlardı? Cevaplarınızı yazının yorum kısmına yazabilirsiniz.

Kaynak

Yazar: İsmail Yiğit

1982 Ankara doğumlu. Türkiye Bilişim Derneği’nin 2016 yılında düzenlediği bilimkurgu öykü yarışmasında “İhlal” adlı öyküsü üçüncülüğe seçildi. Fabisad'ın düzenlediği 2017 GİO yarışmasında “Satır Arasındaki Hayalet” adlı öyküsüyle öykü dalında başarı ödülü kazandı. İlgilendiği ana konular: Teknolojinin toplumsal inşası, sosyoteknik tasavvurlar, siber savaşlar, otonom silahlar, transhümanizm, post-hümanizm, asteroid madenciliği, dünyalaştırma... Ursula K. Le Guin, Philip K. Dick, Michael Crichton ve Kim Stanley Robinson, kalemlerini örnek aldığı yazarlar arasında. Parolası: “Daha iyi bir dünya pekâlâ mümkün!”

İlginizi Çekebilir

dergicilik-soylesi

İnternet Çağında Dergicilik

Antares, X- Bilinmeyen, Atılgan, Nostromo, Davetsiz Misafir… Türkiye, zamanında pek çok bilimkurgu dergiciliği girişimine sahne …

Bir Cevap Yazın

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin