Dark dizisinde mitolojiye, kutsal kitaplara ve ezoterizme pek çok atıf var. Ezoterizm denince ilk akla gelen metinlerden biri olan Zümrüt Tablet’in de kullanıldığı Dark’ın mitolojik ve ezoterik şifrelerini çözmeye var mısınız? Kimilerinin çok sevdiği, kimilerinin ise karmaşık bulup fazla ısınamadığı Dark hakkında yayımlandığı dönemde çok şey yazıldı, söylendi. Bendeniz de sevenlerinden biri olarak, Bilimkurgu Kulübü için Baran bo Odar ile …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Zaman Yolculuğu
Marvel’ın Sınırlarını Zorlamak: Deadpool & Wolverine
2024’ün merakla beklenen filmi “Deadpool & Wolverine”, Marvel Sinematik Evreni’nindeki (MCU) beşinci fazın bir parçası olarak karşımıza çıkıyor. Deadpool (2016) ve Deadpool 2 (2018) filmlerinin devamı niteliğinde ve Marvel Comics’in popüler karakterleri Deadpool ve Wolverine’i bir araya getiriyor. Deadpool serisinin üçüncü filmi için çalışmalar, 20th Century Fox tarafından Kasım 2016’da başladı ancak stüdyonun Mart 2019’da Disney tarafından satın alınmasının ardından …
Devamını gör »Zaman Manipülasyonu ve Soğuk Savaş: Singularity
Michael McCormick, oyunsever bilimkurgucuların yakından tanıdığı bir isim. Jurassic Park, Alien ve MCU filmlerinden uyarlanan oyunları kendisine borçluyuz. Bu uyarlamalar dışında Red Faction serisi, Dark Sector gibi bilimkurgu oyunları ile Silet Hill serisinin bilimkurgu ile birleştiği Homecoming‘in ardında da yine onun ismi var. Hemen her konuşmasında Half Life oyunlarına büyük hayranlık duyduğunu, ilki 1998, ikincisi ise 2004 çıkışlı bu oyunlara …
Devamını gör »Terminator 2: Judgment Day Neden Serinin En İyi Filmi?
Bir önceki yazımızda bilimkurgu sinemasının en iyi devam filmlerini listelemiş ve listenin başına hiç de sürpriz olmayan bir filmi, Terminator 2: Judgment Day’i yerleştirmiştik. Sürpriz değildi çünkü T2, bir devam filminin orijinalinden daha başarılı olup daha çok sevilmesinin pek nadir görülen bir örneği. Dahası filmimiz, James Cameron’ın 1984 yılında, henüz otuz yaşındayken yarattığı, toplamda altı film ve bir televizyon dizisinden …
Devamını gör »Zaman Yolculuğu ve Bir Devrim: Timeshift
Bilimkurgu, video oyun dünyasında her zaman özel bir yere sahip. Oyunculara sadece eğlence sunmakla kalmıyor, aynı zamanda onları farklı dünyalara götürerek hayal güçlerini de genişletiyor. Zamanı kontrol etme fikri de bilimkurgunun en sevilen temalarından biri. “TimeShift”, bilimkurgu oyunları arasında zaman kontrolü gibi yenilikçi bir mekanikle öne çıkmayı ve bu özelliğiyle oyunseverlerin dikkatini çekmeyi başarıyor. Böylesi heyecan verici bir konsepti merkezine …
Devamını gör »İkinci Sezonuyla Outer Range
Outer Range‘in ilk sezonunu izlemek, angaryaya koşulmak gibiydi desek abartmış olmayız. Hayal kırıklığı oluşturan tutarsız tonu, bazen kasvetli bazen büsbütün tuhaftı. Bu ilk sezon için ne etkili bir bilimkurguydu diyebiliriz ne de kaliteli bir gizem, komedi veya drama. Yorucu ilk sezon, nihayetinde bir bizon göçüyle ve Billy ve Autumn‘un ölümcül şekilde yaralanmasıyla sona ermişti. 2. sezon, hemen açılışta Billy ve Autumn’un ölmediği bilgisiyle …
Devamını gör »Vites Yükselten Bir Yol Filmi: Retroactive
Issız bir yolda otostop çekenlerin ve onları aracına alanların yaşadıklarını anlatan filmler genellikle gerilim ve gizem üzerine kuruludur. 1987 yılında vizyona giren The Hitcher, bu türün önde gelen filmlerinden. Sonrasında gelen benzer yapımlar The Hitcher‘a pek yaklaşamadı. Zaman döngüsünü konu alanlar içinse durum tam tersine ve bu bağlamda çekilmiş film sayısı oldukça yüksek. Tom Cruise’un başrolünde yer aldığı 2014 yapımlı …
Devamını gör »Değişen Evren, Değişmez Yazgı: If I Hadn’t Met You
“Dilden ve kalemden dökülen tüm hüzünlü sözler içinde / Şudur en hüzünlü olan: “Öyle olabilirdi!” / Ah, pek doğru! Tatlı bir umut yatıyor hepimizde / Derinlere gömülmüş insan gözlerinde…” Greenleaf Whittier / Maud Muller Stanley G. Weinbaum, “Eğer Dünyaları” (The Worlds of If) adlı kısa öyküsünde bu şiirden alıntı yapar. Öykü, geçmiş eylemlerimizdeki küçük değişikliklerin nasıl sonuçlara yol açacağı üzerine …
Devamını gör »Bir Star Trek Kehaneti: Tomorrow is Yesterday ve Ay’a Yolculuk
Daha önceki yazılarımızdan birinde bilimkurgu için şu ifadeleri kullanmıştık: “Bilimkurgu bize sınırsız hayal edebilme imkânı tanır. Bilimin önünden koşup ona yön verir, akıllara sorular düşürüp cevapları bulmaya teşvik eder. Bugün için mümkün olmayanı düşletir, bunu yarın mümkün kılabilmek için heveslendirir. Ya da yarın için korkulanı gösterip bugünden uyarı verir. Bilim ve teknoloji ilerledikçe o da gözünü daha yükseğe diker, daha …
Devamını gör »Geleceğin Geçmişe Doğurduğu Ölü Çocuklar: Bodies
2023’ün sonlarında yayımlanan İngiliz bilimkurgu/polisiye dizisi Bodies, artık adına şüpheyle yaklaşılan Netflix‘in çıkardığı en iyi işlerden biri olarak kabul edilebilir. Paul Tomalin tarafından yazılan dizi, 2021’de hayatını kaybeden yazar Si Spencer‘ın aynı adlı çizgi romanına dayanıyor. İlk dört bölümü Marco Kreuzpaintner, son dört bölümü ise Haolu Wang yönetiyor. Başrollerini Amaka Okafor, Kyle Soller, Stephen Graham, Jacob Fortune-Lloyd, Shira Haas ve …
Devamını gör »