Etiket Arşivleri: Kukla

Pilot

Farscape’in Becerikli Sürücüsü: Pilot

“Yıldızları görmek istedim…” 1999-2003 yılları arasında ekranlara gelen Farscape, derinlikli karakterleri ve özenli hikâyesi ile bilimkurgu tarihine geçti. Ayrıca dizi, kullandığı başarılı makyaj ve kukla sanatıyla da adından sıkça söz ettirmeyi başardı. Bu kukla karakterlerden biri de yaşayan uzay gemisi Moya‘nın kalbi diyebileceğimiz Pilot‘tı. Eğer Rygel açgözlülüğün timsaliyse, Pilot onun tam tersiydi. Farscape evreninin en derin ve trajik karakterlerinden biri olarak karşımıza çıktı. …

Devamını gör »
farscape rygel

Farscape’in Devrik Hükümdarı: XVI. Rygel

“Ben kimsenin kuklası değilim!” Rigel’ın gerçekten de bir kukla olduğu düşünülürse, bu protesto repliği oldukça iyi bir espri aslında. Evet, dizide Rigel karakterini bir kukla oynuyor. Jonathan Hardy tarafından seslendirilen, yuvarlak hatlara sahip, çok yönlü, hareketleri gerçekçi ve inandırıcı bir animatronik ve ses kombinasyonu. Tıpkı yine bir kukla olan Pilot karakteri gibi, Rigel da bize canlı bir yaratık olmadığını hemen unutturuyor; ki …

Devamını gör »
cgi ve pratik efekt

Öznel Bir Tartışma: CGI mı, Pratik Efekt mi?

Film meraklıları arasında pratik efektlerin CGI’dan daha iyi olup olmadığına yönelik tartışmalar yıllardır sürüyor. Bilmeyenler için pratik efekt, fiziksel ve somut bir nitelik taşır. Animatronik çeşitli kuklalar, set içinde oluşturulan patlamalar ve makyajla ortaya çıkan her şey pratik efektlerin içine girer. CGI ise bilgisayarlar ile oluşturulan efektlerin kısaltmasıdır. Bunlar bir bilgisayar yardımıyla oluşturulur ve pratiğe göre daha güvenlidir. Hatta bazen …

Devamını gör »
stargate thor 1

Asgard Filosunun Başkumandanı: Thor

Asgard filosunun Başkumandanı Thor, pek çok vesileyle Dünya’nın ve S.G.C’nin yardımına koşmuş saygıdeğer bir müttefikti. Bu yardımlar daha sonra, Çoğalıcılar’a karşı verdikleri savaşta Asgard’a yine yardım olarak geri döndü. Türünün geri kalanı gibi Thor da cinsel üreme yeteneğine sahip değildi ve bedeni öldüğünde bilincini yeni bir klona aktararak hayatta kalıyordu. Goa’uld‘ların sömürgeci anlayışının aksine, Asgard uygarlığı barışçıl ve yardımseverdi. Kimi …

Devamını gör »

Hugo Ödüllü Bir Kısa Roman: Uzaktan Kumandalı Kız

James Tiptree, Jr.’ın Hugo ödüllü kısa romanı “Uzaktan Kumandalı Kız“, İthaki Bilimkurgu Klasikleri‘nin otuz üçüncü kitabı. Öncelikle yazarından kısaca bahsetmek istiyorum. Aslında James Tiptree, Jr. gerçek değil, sadece bir kurgudan ibaret. Bir mahlas. Yazarın gerçek ismi, Alice Bradley Sheldon. Bu gerçeği yıllarca okurlardan saklayabilmiş Sheldon. Gerçi kullandığı başka bir mahlas da varmış: Raccona Sheldon. Renkli bir yaşama sahip olmuş Sheldon. …

Devamını gör »
farscape

Bilimkurgunun Unutulmaz Kukla Karakterleri

Bilimkurgu, kapsamı gereği dünya dışı türleri bir araya getirmeye müsait bir alandır. Bu türlerin takipçilere aktarılması bilimkurgu edebiyatında hayal gücünüze ve tasvir yeteneğinize bağlıyken, şov dünyasında işler biraz daha zordur. Dünya dışı olduğunu iddia ettiğiniz yaratıklarınızı dünya materyalleriyle canlandırmak ve bunu yaparken de inandırıcılığınızı korumak zorundasınızdır. Gelişen görüntü teknolojileri bu kısıtlamaları yavaş yavaş ortadan kaldırıyorsa da makyajla, kostümle ya da …

Devamını gör »