Etiket Arşivleri: Brian Aldiss

rtificial-intelligence-ai-2001

Antropomorfizm ve Tekinsiz Vadi Bağlamında A.I. Artificial Intelligence Filmine Bir Bakış

Steven Spielberg yönetmenliğindeki A.I. Artificial Intelligence, her ne kadar birebir olmasa da esasen 1969 tarihli Brian Aldiss’in “Supertoys Last All Summer Long” adlı kısa öyküsünden uyarlanmıştır. Bir bakıma, modern bir Pinokyo yorumu olarak da değerlendirilebilir. Filmin yönetmenliğini önce Stanley Kubrick üstlenmiş ve hikâyenin telif haklarını 1970’lerin başlarında almıştır. Ancak yapım aşamasından bir türlü beyaz perdeye taşınamayan proje, yaklaşık 25 yıl …

Devamını gör »
Sesli Öyküler [01x20] Yazlık Süper Oyuncaklar - Brian Aldiss

Sesli Öyküler [01×20] Yazlık Süper Oyuncaklar – Brian Aldiss

Sesli Öyküler serimizin birinci sezonunu, Brian Aldiss‘ın unutulmaz öyküsü Yazlık Süper Oyuncaklar (Supertoys Last All Summer Long) ile noktalıyoruz. Usta yazarın 1968’de kaleme aldığı öykü, 2001 yılında Steven Spielberg tarafından Artificial Intelligence: AI (Yapay Zeka) ismiyle sinemaya da uyarlanmış ve büyük beğeni toplamıştı. Kalabalık ve distopik bir gelecekte, ailelerin çocuk sahibi olması özel izne bağlanmıştır ve çocuk özlemi çekenler için son teknoloji ürünü …

Devamını gör »
yapay zeka kapak

Yapay Zeka: Direkten Dönmüş Bir Başyapıt

22. yüzyıl’da küresel ısınma New York, Amsterdam, Venedik gibi kentleri sular altında bırakmış, yetersiz kaynaklar insan nüfusunu bütün Dünya’da azaltmış, Mecha denen ve insan duygularını taklit etme yeteneğine sahip insansı robotlar ortaya çıkmıştır. Cybertronics adlı şirketin yöneticilerinden olan Profesör Allen Hobby (William Hurt) tarafından ölmüş oğluna benzer olarak üretilen David (Haley Joel Osment), sevme yeteneğine sahip bir çocuk mecha’dır. Dış görünüşü …

Devamını gör »
metis-bilimkurgu

Metis Bilimkurgu Serisi

“İyi bilimkurgu, iyi edebiyattır…” Tarihte kimi yayınevleri tekil çabalar sergilese de, ne yazık ki Türkiye bilimkurgu edebiyatı açısından asla cennet bir ülke olmadı. Yerli üretim kıtlığı bir yana, dilimize çevrilen eserlerin sayısı da hep yetersiz düzeylerde seyretti. Günümüzde, bu makus manzaranın yavaş yavaş değişmesiyle beraber kitap raflarının da zenginleşmeye başladığını söyleyebiliriz. Ancak gelinen bu nokta bile, biz bilimkurguseverler için tatmin …

Devamını gör »

Duyusal Gerçeklik ve Bilimkurgu

Çevremizi duyularımızdan beynimize gelen verilerle algılarız. Ama ya duyularımız manipüle ediliyorsa, yani yönlendiriliyor, kandırılıyorsa… Ne demek istediğimi popüler bir sinema ürünüyle anlatmaya çalışayım; The Matrix filminde Neo adlı karakterin esasında insan tarlalarında bir kapsülde olduğu halde Matrix içinde bir şehirde yaşadığını düşünmesini hatırlayın. Şu anda sanal bir dünyada yaşamadığınızı nereden biliyorsunuz? Böylesine bir kuşku insanlığın ilk çağlarından beri vardır. Platon’un …

Devamını gör »