Edebiyat

Dan Simmons

Spekülatif Kurgunun Devi: Dan Simmons

Pek çok yazar birden fazla türde yazmanın hayalini kurar. Ancak bunu başarabilenlerin sayısı oldukça azdır. Çok satan romanların yazarı Dan Simmons ise bu başarıyı elde edebilen nadir isimlerden. Kitapları bilimkurgu, korku, fantastik, ana akım ve polisiye türlerine dâhil edilebilecek çeşitlilikte. Simmons, neredeyse her türde ödül kazandı. İlk romanı Song of Kali (Kali’nin Şarkısı), Dünya Fantazi Ödülü’ne; ilk bilimkurgu romanı Hyperion …

Devamını gör »
kisa oyku ceren demirkilinc

Dünya’ya Düşenler İçin Sigorta Kılavuzu | Ceren Demirkılınç (Kısa Öykü)

Tozlu sarı bir gökyüzünün altında, sıcağın serap gibi titrediği bir ovaya doğru giderek yere alçalan bir araç, tozlu yola neredeyse şiirsel bir zarafetle kondu. Çok uzaktan bakan biri için ilk başta bu araç uçuyor sanılabilirdi. Ancak Şanlıurfa’nın kavurucu sıcağıyla birleşen Afrika’dan gelen çöl tozuyla ve biraz daha gözleri kısıp bakınca bu araç yerli üretim bir TOGG gibiydi. Ama aslında… değildi. …

Devamını gör »
sir perdesi kapak

Muammanın Ardındaki Hakikat: Sır Perdesi

“Victoria Çağı’nda yalnız kadınlar arasında değil, erkekler arasında da George Eliot kadar bilgili çok az sayıda insan vardı.” – İngiliz Edebiyatı Tarihi, Mina Urgan İngiliz Edebiyatı dendiğinde akla ilk gelen yazarlardan George Eliot, 1819 doğumludur. Gerçek adı Mary Anne Evans olan Eliot’ın eserlerini bir erkek ismiyle yayımlaması, “kadınlar yalnızca hafif aşk romanları yazar” önyargısını kırmak içindir. Victoria döneminin önde gelen …

Devamını gör »
robot serisi - robotlar ve imparatorluk

Robot Serisi #4: Robotlar ve İmparatorluk

Serinin üçüncü kitabı Şafağın Robotları‘nda Elijah ve Daneel tekrar bir araya gelmiş ve pozitronik beyni donan Jander vakasına yoğunlaşmıştı. Aurora’yı epey meşgul eden olay, Küreselciler’in lideri Kelden Amadiro ve insanlığın diğer gezegenlere yayılmasını isteyen Han Fastolfe’u karşı karşıya getirmişti. Elijah ve Daneel’in etkili gayretleri sonucunda siyasetteki yerini sağlama alan Fastolfe, Amadiro ile anlaşarak insanlığa dair fikirlerini gerçekleştirme yolunda önemli bir …

Devamını gör »
tuhaf bir kivilcim kapak

Fahrenheit 451’e Saygı Duruşu: Tuhaf Bir Kıvılcım

Ray Bradbury, bundan tam yetmiş sene önce kendisiyle özdeşleşecek ve bilimkurguda başı çeken eserlerden biri hâline gelecek Fahrenheit 451‘i kâğıda dökerken belki de bu denli etkili bir şey yazdığını tahmin etmemişti. Kitapların yasaklandığı ve itfaiye çalışanlarının toplu kitap yakımında bulunduğu distopik bir geleceği resmeden kitap için zamanında çeşitli özel edisyonlar da yapıldı. Elbette övgüler bununla sınırlı kalmadı, yazarın ve kitabının …

Devamını gör »
robot serisi - safagin robotlari

Robot Serisi #3: Şafağın Robotları

Isaac Asimov imzalı Robot Serisi macerası, hatırlayacağınız üzere Çelik Mağaralar ile başlamıştı. İlk kitapta Elijah Baley ve R. Daniel Olivaw, zorlu bir görevi kabul etmiş ve üstesinden gelmeyi başarmıştı. Dünya’da geçen cinayet olayı, ikinci kitap Çıplak Güneş‘te Solaria gezegenine taşınarak yeni bir maceranın kapıları aralanmıştı. Yeni görevde ortağı Olivaw ile tekrar bir araya gelen Baley, bu işi de layıkıyla yaparak …

Devamını gör »
tehlikeli goruler

Hazmı Zor Bir Antoloji: Tehlikeli Görüler

Birçok yazarı aynı türde bir araya getiren antolojiler edebiyatta ayrı bir önem teşkil ediyor. Tek bir tema üzerinden ustalaşan ya da farklı bir alanda kalem oynatan yazarların belirlenen bir konu etrafında toplanması daima okurların ilgisini çekmeyi başarıyor. Dışardan bakıldığında basit bir sisteme sahip gibi dursa da antoloji işi hakkıyla yapılması gerektiğinde oldukça meşakkatli bir uğraş. Seçkin yazarlarla anlaşmak, süreci yönetmek, …

Devamını gör »
Dmitry-Glukhovsk

Rus Bilimkurgusunun Modern Şövalyesi: Dmitry Glukhovsky

Dmitry Alekseyevich Glukhovsky (Rusça: Дми́трий Алексе́евич Глухо́вский), 12 Haziran 1979’da Moskova’da doğdu. Medya ve gazetecilikle yakından ilgilenen bir ailede büyüdü. Babası Alexei Glukhovsky, televizyon ve radyo programlarından sorumlu Sovyet devlet yayın ajansı Gosteleradio’da editör olarak çalışıyordu. Annesi Larisa Glukhovskaya ise Sovyet haber ajansı TASS’ta fotoğraf editörüydü. Moskova’nın Arbat Bölgesi’nde büyüyen Glukhovsky, yerel bir okula devam etti ve erken yaşta yazmaya …

Devamını gör »
bebek kisa oyku

Bebek | Sa Bahattin (Kısa Öykü)

O bebeği bulduğumda güneş coşkulu ışığını olabildiğince azaltmış, ancak gece henüz tüm karanlığını bizimle paylaşmamıştı. Aslında onu bulduğum ormana pek gitmezdim. Ama son haftalarda uzayan günlerle beraber ısınan hava, aylaklık etmek konusunda aklımı çeliyor, beni maceracı bir dürtüyle dışarılara itiyordu. Üstelik katılmak zorunda olduğum grup terapisi, iki grup üyesinin beklenen intiharı dolayısıyla iptal edilmiş, bu da bana açık havada olmak …

Devamını gör »
sesli oykuler fikraci emre bozkus

Sesli Öyküler [03×06]: Fıkracı – Emre Bozkuş

Sesli Öyküler serimizin bu haftaki konuğu, Fıkracı öyküsüyle Emre Bozkuş. Meraklı, insanları sakinleştirmek için üretilmiş bir teskin robotu. Ancak tüm iyi niyetine rağmen görevini yerine getirmek için en uygunsuz anları seçiyor ve tabii ortalığın karışması da gecikmiyor. Vakitsiz çıkışları ve sosyal normlardan habersizliği yüzünden çevresindeki herkesi sinirlendirmeyi başarırken, yapay zekâ ile insan doğası arasındaki farklılara da mizahi bir pencere aralıyor. …

Devamını gör »