Okunması Gereken Bilimkurgu Çizgi Romanları #1

Son 30-40 yıllık süreçte sektörün büyümesi, daha başarılı yazar ve çizerlerin bu alana yönelmesiyle günümüzde çizgi romanlar edebiyatın bir kolu olarak kabul görüyor. İşin içine sanatı da katmasıyla hikaye anlatım teknikleri arasında yerini koruyan çizgi romanların bilimkurgu ile olan ilişkisi çok eskilere dayanıyor.  Süper kahramanların çizgi roman sektörünü ele geçirmesinden önce tüm çizgi romanlar bağımsız hikayelerden oluşuyordu. O zamanlar da tek bir karakteri temel alan seriler daha popülerdi. Superman bu konsepti bilimkurgu ile birleştiren bağımsız bir fikir olarak ortaya çıktı ve çizgi romancılıkta devrim yarattı.

Çizgi romanların modern çağında bağımsız hikayelerin tekrar önem kazanmasıyla yayımlanan seriler arasında pek çok başarılı bilimkurgu hikayesi vardır. Hatta bunların bazıları süper kahramanları hikaye anlatımında bir araç olarak kullanmıştır. Kesinlikle okumanız gereken bilimkurgu çizgi romanlarını sizin için listeledik.

Lazarus

lazarus

İncelemesini Oku

Lazarus bu listede en eğlenerek okuyacağınız serilerden bir tanesi. Game of Thrones, Godfather ve James Bond’un distopik bir bilimkurgu atmosferinde birleşimi diyebiliriz. Daha önce çizgi roman okumadıysanız ama çizgi romanlar birazcık bile ilginizi çekiyorsa buradan başlayabilirsiniz.

Sevilen Batman ve Wonder Woman yazarı Greg Rucka‘nın yazdığı ve Michael Lark‘ın muhteşem bir biçimde çizdiği (bunu vurgulayalım, çizimler özellikle dövüş sahnelerini yansıtmada çok başarılılar.) eser Image Comics tarafından yayımlanıyor.

Chrononauts

Chrononauts tam bir Mark Millar çizgi romanı olmasının yanında Sean Murphy‘nin kendine has çizgileri, tuhaf-gerçek dışı havası ve hoş tarihi göndermeleri ile Mark Millar çizgi romanları arasında özel bir yere sahip. Millarworld etiketiyle Image Comics’ten çıkan çizgi roman 6 sayılık bir mini seri şeklinde yayınlanmış ve tek ciltte toplanmış.

Mark Millar’ı hepsi çok başarılı olan Kick-Ass, Kingsman, Wanted, Civil War ve Superman: Red Son‘dan hatırlayabilirsiniz. Sean Murphy’nin ise geçmişinde The Wake, Punk Rock Jesus, Joe the Barbarian ve son dönemde oldukça popüler olan White Knight gibi göz atmanıza değecek işler var.

Y: The Last Man

İncelemesini Oku

Runaways çizgi romanıyla hatırlayabileceğiniz Brian K. Vaughan‘ın (kendisini listenin devamında sık sık göreceğiz.) yazıp Pia Guerra‘nın çizdiği ve Vertigo Yayınları tarafından yayımlanan eser, kıyamet sonrası türüne ilginç bir yaklaşım sunuyor.

Ana karakterimiz Yorick ve evcil maymunu Ampersand dışında y kromozomu taşıyan tüm canlıların bir anda öldüğü bir dünyada geçen hikaye son erkeğin macerasını anlatmanın yanında toplumsal sorunlara, siyasete ve felsefeye dokunuyor. Popüler kültür referanslarıyla milenyuma giren 20. yüzyıl insanının bir portresini çizip onu sorguluyor, parçalara ayırıyor ve yeniden birleştiriyor.

Invincible

İncelemesini Oku

The Walking Dead’den hatırlayabileceğiniz Robert Kirkman tarafından yaratılan Invincible yazının başında bahsettiğimiz süper kahramanları hikaye anlatımında bir araç olarak kullanan çizgi romanlardan. Image Comics’in 2. Todd McFarlane’i diyebileceğimiz Kirkman’ın eseri için 2. Spawn demek yanlış olmasa da eksik olur. Çünkü Kirkman selefinden daha başarılı bir hikaye anlatıcısı.

15 senedir devam eden dev bir seri olan Invincible’ın hikayesi 31 Ocak’ta yayınlanacak olan 144. sayı ile sonlanacak. 144 sayı boyunca sizi bazen çok eğlendiren, kahkahalarla güldüren, bazen hayatın acı gerçeklerini tokat gibi yüzünüze çarpan, her şey güzel giderken karnınıza bir yumruk vurmayı bilen başaran bir hikayeden söz ediyoruz.

Karakterlerle yakınlık kurarken 15 yıl boyunca o karakterlerin büyümesini ve değişmesini takip ediyoruz. Örneğin çizgi romanın başında ana karakterimiz Mark Grayson, 17 yaşında bir lise öğrencisiyken, liseden mezun olmasını, üniversiteye gitmesini, üniversiteyi bitirmesini, evlenmesini, baba olmasını görüyoruz. Kirkman, aylık yayınlanan çizgi romanların temel bir özelliği olan uzun zamana yayılmalarından faydalanarak karakter gelişimi konusunda büyük başarı sağlıyor ve süper kahraman hikayelerine yeni bir bakış açısı getiriyor.

Seyfettin Efendi

seyfettin-efendi

İncelemesini Oku

Liste genel olarak dünya çapında tanınmış ve çoğu klasikleşmiş serilerden oluştuğu için Seyfettin Efendi’yi listeye alamadık. Ama yerli bilimkurgu çizgi romanlarımızın en iyi örneklerinden birini anmadan geçmek olmazdı.

Devrim Kunter’in yazdığı, kendine has tekniğiyle çizdiği ve yayınladığı çizgi roman, Ömer Seyfettin dedektif olsa nasıl olurdu sorusundan yola çıkarak başarılı bir hikaye örgüsü yaratıyor. Bir yandan da Seyfettin Efendi ile birbirinden ilginç maceralara sürükleniyoruz.

Listenin devamında görüşene kadar mutlu okumalar…

Sonraki

Yazar: Sadık Efe Sarıtunalı

Bilgisayarla fazla ilgilenir. Boş zamanlarında ise çizgi roman okur. Bir gram çizim yeteneği olmadığı için çuvalladığı çizgi romanlarından sonra en büyük hayali kendine bir çizer bulup çizgi roman yazarı olmak. En büyük tutkusu ise bilimkurgu.

İlginizi Çekebilir

2024 bilimkurgu dizileri

2024 Yılının En Çok Merak Edilen Bilimkurgu Dizileri

2024, pek çok iddialı bilimkurgu dizisinin seyirciyle buluştuğu bir yıl olacak. Popüler roman uyarlamaları giderek …

Bir Cevap Yazın

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et