Etiket Arşivleri: Susan Calvin

Isaac Asimov’un Üç Robot Yasası

“Edebiyat” ve “bilimkurgu” sözcükleri yan yana geldiğinde çoğu kişinin aklında beliren ilk isimdir Isaac Asimov. Kemik çerçeveli gözlüğü, kovboy kravatı ve uzun faulleriyle belleklere kazınan imgesi, sayısız okurun zihninde bilimkurguyla eş anlamlı bir değere bürünmüştür. O, hayatı boyunca 500’den fazla kitap kaleme almış üretken bir yazar, iflah olmaz bir okur, Boston Üniversitesi’nde biyokimya profesörlüğü yapmış bir bilim insanı, amansız bir …

Devamını gör »

11 Öykülük Asimov Seçkisi: Melezler Venüste

melezler venuste

Bilimkurgu yazarları arasında Türkiye’de en çok romanı ve öyküsü basılan yazar unvanına sahip olan Asimov‘un 80’li ve 90’lı yıllarda Altın Kitaplar Yayınevi tarafından birçok eseri yayımlandı. 11 öyküden oluşan “Melezler Venüste” ise, Gönül Suveren çevirisiyle Aralık 1993’te okurla buluştu. Kitabın içinde her Asimov okurunun bildiği robot öyküleri de olmak üzere, bilimkurgunun birçok alt temasına sahip kısa ve uzun öyküler bulunuyor. …

Devamını gör »

2010: Bir Uzay Efsanesi

Bilimkurgu dünyasında hem filmi hem de romanı ile çok kısa sürede efsaneye dönüşen 2001: Bir Uzay Efsanesi‘nin ardından devamı için beklentiler oluştu. Arthur C. Clarke bu beklentileri bir roman ile yanıtladı ve böylelikle 2010: Bir Uzay Efsanesi doğdu. 1982 yılında yayımlanan roman, 1984 yılında sinemaya da uyarlandı. Olaylar önceki hikayenin 9 yıl sonrasında, 2010 yılında başlar. 2001’in sonunda HAL‘ın devreden …

Devamını gör »

Altın Kitaplar’dan Öykü Derlemesi: Üç Robot Yasası

uc-robot-yasasi-isaac-asimov

“İnsanlar, robotların kendilerinin yerlerini almalarından korkuyorlar.” -Üç Robot Yasası isimli öyküden. Türkiye’de en fazla Asimov kitabı yayımlayan yayınevi olma unvanını elinde bulunduran Altın Kitaplar‘dan öykülerle dolu bir derleme daha. Bu seferki 1996 yılına ait ve yine öteki Asimov kitaplarında olduğu gibi çevirmen Gönül Suveren. İçinde 8 öykü barındıran kitabın adı Üç Robot Yasası olsa da, 1 öykü dışında Asimov’un ünlü …

Devamını gör »

Isaac Asimov’dan Robot Öyküleri Antolojisi

robot öyküleri antolojisi

“Benim robotlarım mühendislerce tasarımlanmış makinelerdi, kafirler tarafından yaratılmış sahte adamlar değil. Benim robotlarım, yapıldıkları andan itibaren “beyinlerinde” var olan rasyonel yollara göre tepkiler verirlerdi.” -Isaac Asimov. Bilimkurgunun en üretken yazarlarından biri olan Isaac Asimov‘un robot öyküleri alanındaki başarısı da yadsınamaz bir gerçek. 1950 yılında 9 öyküden oluşan Ben, Robot öykü derlemesine ek olarak, 1983 yılında yayımlanan The Rest of the …

Devamını gör »

Isaac Asimov’un “Ben, Robot”una Genel Bir Bakış

isaac-asimov-i-robot

Bilimkurgunun altın çağında 3 büyük ustadan (diğer ikisi Arthur C. Clarke ve Robert A. Heinlein) biri olarak anılan Isaac Asimov, 1920 Rusya doğumlu bir Amerikan vatandaşıdır. 1992’deki ölümüne dek hakkında yazmadığı bir kategori bırakmayan Asimov, bilimkurgu yazarı olmasının yanı sıra, iyi bir bilim insanıdır da. Bir Kimya profesörü olan Asimov, hayatını tam zamanlı olarak yazarlığa adamadan önce çeşitli üniversitelerde görev yapmıştır. …

Devamını gör »

Isaac Asimov’un Yapıtlarında Bilim ve Siyaset

Asimov

“Bilimkurgu” ve “edebiyat” sözcükleri yan yana geldiğinde, çoğu yerli okurun aklında beliren ilk isimdir Isaac Asimov. Öyle ki azımsanmayacak bir kitle, bilimkurgu edebiyatına ilk adımını Isaac Asimov’un kitaplarıyla atmıştır. Kuşkusuz bunun pek çok nedeni var. Her şeyden önce Asimov, yapıtları dilimize en fazla çevrilen bilimkurgu yazarıdır. Özellikle Altın Kitaplar’ın 80’li ve 90’lı yıllarda estirdiği Asimov rüzgârı, yazara kayda değer bir …

Devamını gör »

Asimov’un I, Robot’u Üzerinden Bir Gelecek İncelemesi

Üç Robot Yasası der ki: Bir robot bir insana zarar veremez ya da bir insanın zarar görmesine seyirci kalamaz. Bir robot birinci kuralla çelişmediği sürece bir insanın emirlerine uymak zorundadır. Bir robot birinci ve ikinci kuralla çelişmediği sürece kendi varlığını korumakla yükümlüdür. Biliyorum, hemen her bilimkurgusever bu üç yasayı ezbere bilir ve yine biliyorum ki, Asimov’la ilgili bir yazıya giriş …

Devamını gör »