Etiket Arşivleri: Hilal Adaşlık

Ütopik Düşüncenin Önemi

Günümüzde, ütopik düşünme ile itham edilmek bir nevi hakarettir. Ayakları yere basan, gerçekçi ve aklı başında insanlar olmakla gurur duyuyoruz. Geleceği hayal etmeye kalkıştığımızda, bunu tuhaf bir tik ile yapıyoruz; kendimize şu anki trendler temelinde geleceğin nasıl olacağını soruyoruz. Neredeyse hiçbir zaman şu felsefi soruya yeltenmiyoruz: Gelecek nasıl olmalı? Geleceği hayal edilebilecek bir şey olarak gören cesur ve yönlendirici filozoflar …

Devamını gör »
ahtapot

Bilimkurgu ve Fantastik Eserlerde Uzaylılar Neden Ahtapotlara Benzer?

Bizimle iletişim kuran dünya dışı canlıların çoğunlukla ahtapotlara, mürekkep balıklarına ya da diğer kafadan bacaklılara benzetildiğini fark ettiniz mi? En azından, maskeleriyle ya da ucuz makyajlarıyla Cadılar Bayramı’nda insanlar gibi gözükmediklerinde… Arrival (Varış ), Independence Day (Bağımsızlık Günü), War of the Worlds (Dünyalar Savaşı), The Simpsons… Liste uzayıp gidiyor. Görünen o ki, insansı olmayan uzaylıların her seferinde bombeli kafa yapısına, …

Devamını gör »
Ray Bradbury

Ray Bradbury ile Bir Gece: Yazmanın Hijyeni

Gerçek bir yazma süreci nasıl başlamalı? Yazarın tutkusu, yaşamı, uğraşları ve hayatla olan bağı nasıl olmalı? Yazarlıktan ne beklemeli, ne beklememeli? Roman nasıl yazılmalı? Hikaye nasıl biriktirilmeli?… Tüm bu soruların cevabını Ray Bradbury yavaş yavaş; ama büyük bir tutkuyla anlatıyor. Bu videoyu ilk izlediğimde: “İşte! Sonunda! Nihayet, doğru dürüst bir rehber bulabildim,” demiştim. Yazmak eyleminin içinde boğulmaktan ve gözlerim kör …

Devamını gör »