Etiket Arşivleri: Nükleer Füzyon

nukleer fuzyon

Nükleer Füzyon Bilimkurgu Olmaktan Çıkıyor mu?

Vaat ettiği neredeyse limitsiz enerjiyle nükleer füzyon tüm elektrik dağıtımını sonsuza kadar değiştirebilir. Bilim insanları 70 yıl önce nükleer enerjiyle bizi ilk kez tanıştırdığından bu yana, nükleer gücün ikinci aşaması hep parmak uçlarımızın hemen ötesinde kaldı: Nükleer füzyon. Her zaman umut verici gelişmeler yaşanmasına rağmen, uygulanabilir nükleer füzyonu geliştirmek ve gerçekleştirmek için gerekli teknoloji, hep onlarca yıl uzaktaydı. Şimdiye kadar. …

Devamını gör »

Nötron Yıldızı Nedir?

Kara deliklerle ilgili yazılarımızdan da hatırlayacağınız üzere, devasa bir yıldız ömrünün sonuna geldiğinde süpernova adı verilen bir olay ile patlar. Buna sebep olan şey, yıldızın stabilitesini sağlayan nükleer füzyon olayının yakıtının sona ermesidir. Yani yıldızların içerisinde, “atalarından kalma“, belli miktarda madde vardır ve yıldızların çekirdeğinde sürekli devam eden nükleer füzyon olayı, bir yandan daha ağır elementlerin oluşmasını sağlarken, diğer yandan …

Devamını gör »

Passengers’ın Yıldızlararası Gemisi Ne Kadar Gerçekçi?

Son dönemin öne çıkan filmlerinden Passengers (Uzay Yolcuları), yıldızlararası yolculuğun büyüleyici ve tehlikeli doğasını gözler önüne seriyor. Işık hızının yarısı gibi yüksek bir hızla yol alan gemimiz, derin uykuya yatırılmış 5000 kişilik kafileyi uzak bir koloni gezegenine götürmekle görevli. Ancak 120 yıllık bu uzun yolculuğun henüz ilk safhasında, tamirci Jim Preston teknik bir arıza sonucu 90 yıl erken uyanıyor. Koskoca …

Devamını gör »